Bir tane limonun suyu sıktıktan sonra, kırmızı Lahana lekesinden kurtulmak için boyanan eller limon suyu ile ovuşturarak yıkanmalıdır. Ayrıca, kırmızı Lahanayı doğramadan önce ellerde leke kalmasını önlemek için de ellerinize bir miktar sirke ve zeytinyağı sürerseniz leke oluşumunu önlemiş olursunuz.
Üzerine 1 orta boy lahana için 1 yemek kaşığı kadar toz şeker, 2 yemek kaşığı kadar tuz ilave edin. Güzelce ovun. Eğer kullanmak isterseniz 1 çay kaşığı kadar limon tuzu da ilave edebilirsiniz. Bu sayede daha çok pembe olacaktır rengi.
Mor lahananın dış yaprakları koparılır (Çok sert olduğu için salatanın yapısını bozar.). Mor lahana ortadan ikiye bölünür ve kullanılacak olan kısım ovalanarak yıkanır.
Tuzladığınız mor lahanaların üzerine limon ya da sirke ilave edin. Ardından ovmaya başlayın. Suyu iyice çıkıp yumuşayana kadar ovma işlemine devam edin. Burada işin sırrı limon ya da sirkenin mor lahanayı yumuşatmasını sağlamak.
Üzerine önce 2 yemek kaşığı sirke dökün. Ardından yarım yemek kaşığı kadar tuz ekleyin. Rengi dönüp, lahanalar yumuşayana kadar eliniz ile güzelce ovuşturun.
İlgili 45 soru bulundu
Bir tane limonun suyu sıktıktan sonra, kırmızı Lahana lekesinden kurtulmak için boyanan eller limon suyu ile ovuşturarak yıkanmalıdır. Ayrıca, kırmızı Lahanayı doğramadan önce ellerde leke kalmasını önlemek için de ellerinize bir miktar sirke ve zeytinyağı sürerseniz leke oluşumunu önlemiş olursunuz.
Mor lahana halk arasında kırmızı lahana olarak da adlandırılır. Salatalarda ve turşularda kullanılan mor lahana sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Kan basıncını düzenleme etkisine sahip mor lahana, sizi kalp hastalıklarından korur. Kırmızı kan hücrelerinin oluşmasını ve canlı kalmasını sağlayan kırmızı lahana, daha düzenli kalp atışlarını da gerçekleştirir. Kırmızı lahana hem salatası ile hem de suyu ile mideyi rahatlatan bir sebzedir.
Lahana gibi brokoli ve karnabahar da sülfür içeren sebzelerdendir. Kalın bağırsaklara gelerek sindirimi gerçekleşir. Bu nedenle brokoli ve karnabahar tüketildiğinde bir süre gaz problemi ile uğraşabilirsiniz. Emziren anneler öğünlerine bu sebzeleri eklerse, süt aktarımı ile bebeklerde de gaz oluşabilir.
A, B6, C ve K vitaminleri ile potasyum, demir, kalsiyum, riboflovin, tiamin, magnezyum, fosfor, bakır ve çinko gibi vücuda yararlı birçok madde bakımından zengin olan kırmızı lahana, doğru ve düzenli şekilde tüketildiğinde vücuda birçok olumlu etkisi bulunuyor, mevsimi yaklaşırken kırmızı lahananın faydalarını bir bir ...
Lahana Hasadı Nasıl Yapılır? Lahana çeşidine göre tohumdan 80-180 gün veya dikimden itibaren 60-105 gün sonra hasada hazır hale gelir. Başlar sert olduğunda ve başın tabanı 10-25 cm ulaştığında lahanayı kesmelisiniz. İlkbaharda hava çok ısınmadan hasat edilmelidir.
Mor lahanayı doğrarken Öncelikle doğramak istediğiniz kadar bir dilimi mor lahanadan kesin. Ardından lahanayı sol avucunuza (solaksanız sağ avucunuza) yerleştirin. Ayrılma ihtimali olan yaprakları sıkıca tuttuğunuzdan emin olun. İşe lahananın kenar kısmından başlayın.
pH değeri yaklaşık 7 olan nötr lahana çözeltisinin rengi mordur. pH değerinin daha düşük olması yani asitliğinin fazla olması durumunda çözeltinin rengi kırmızıya dönüşür. pH=7'den daha yüksek pH değerlerinde çözeltinin rengi mordan maviye, daha yüksek pH değerlerinde ise yeşile dönüşür.
Sorumuza dönecek olursak kırmızı lahananın doğal indikatör olduğunu söylemiştik. Lahanaya limon sıkılırsa rengi pembe - kırmızı olur.
Kırmızı lahana (Brassica oleracea var. capitata f.rubra) turpgiller familyasından geniş ve kalın kat kat yaprakları olan, güz sebzesi olarak yetiştirilen ve yaprakları kırmızı/ mor renkli bir lahana çeşididir. Pişirildiğinde genelde mavi renk alır.
C vitamini, zararlı mikroplara karşı ilk savunma hattını oluşturan beyaz kan hücrelerini oluşturup vücudu hastalıklardan korur. Kırmızı lahana tüketiminin cilt, mide, bağırsak ve akciğer kanserlerine yakalanma riskini azalttığı, yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Lahana suyu kilo vermeye yardımcıdır. Vücuttaki zararlı maddelerin atılımını sağlayarak vücut sistemlerinin düzgün şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır. Lahana suyu özellikle bağırsak rahatsızlıklarında ve idrar yolu rahatsızlıklarında faydalı bir kürdür.
Saymakla bitmeyen faydası olan yapraklı sebze olan lahana kalp sağlığını korumaya iyi gelmektedir. Ayrıca bu şifalı besin kötü kolesterol seviyesini azaltmaktadır.
Lahana: İçindeki bazı enzimler cinsel gücü artırıyor. Araştırmalar lahana yiyen erkeklerin yüzde 90'ının aşırı cinsel istek duyduğunu kanıtlıyor.
Vücudu yabancı maddelerden koruyan antioksidan özelliği sayesinde lahana, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Bağırsaktaki yararlı bakteriler konusunda da olumlu etkileri olduğu biliniyor. Bu özelliği sayesinde de lahana, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına yardımcı oluyor.
Karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, roka, turp ve şalgam gibi sebzeler guatr yapmalarının yanında tiroidin az çalışmasına neden olabiliyor.
Lahana yapraklarını buzdolabı poşetine veya hava almayacak bir kabın içerisine yerleştirin. Lahanayı buzlukta 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Öncelikle mor lahana ince ince kıyılır. Sıvı yağ tavaya alınarak hafif kızdırılır. Sarımsaklar eklenerek kokusu çıkana kadar pişirilir. (Ben içine koymadım.
Mor lahanayı yıkıyoruz derin bir kaba doğuruyoruz. Üzerine toz şeker, sirke, tuz, limon tuzu veya limon suyunu ekliyoruz, harmanlıyoruz. Biraz rengi değiştiğinde kavanoza dolduruyoruz, dolapta saklıyoruz. İhtiyacımız olduğunda salatalara ekliyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri