Kök ya da gövde durumundaki isimlere eklenerek fiil (eylem) oluşturan yapım eklerine, isimden fiil yapım ekleri denir. Oluşturulan fiil gövdesi ile yapım ekinin eklendiği kök ya da gövde arasında anlam ilişkisi bulunur. İsimden Fiil Yapım Eklerine Bazı Örnekler: -a : yaşa-, tüne-, oy(u)na-, boşa-, kana– …
İsim hal ekleri
Türkçede ismin başlıca beş hâli vardır: yalın hâl (eksiz), belirtme hâli (-i), yönelme hâli (-e), bulunma hâli (-de), ayrılma hâli (-den).
İsim soylu sözcüklerin sonuna getirilen ve kelimelerin anlamlarını değiştiren eklere isimden isim yapan ekler denir. -Lık, -lik, -cu, -ci, -daş, -deş, -ıncı ve -inci isimden isim yapan ekler arasında yer alır. 1- En büyük hayalim hukuk fakültesini bitirip savcı olmak.
Kelimelerin nasıl ilk anlam ve kullanımları varsa, eklerin de böyle bir ilk kullanım ve anlamları vardır. Bu ekler de ilk defa çekim görevi ile ortaya çıkmışlardır. Daha sonra bu ekleri alan kelimeler sıfat-fiil görevinde kullanıldıkları için bu kelimelerin eklerinin yapım eki görevinde oldukları sanılmıştır.
İlgili 20 soru bulundu
Kök ya da gövde durumundaki isimlere eklenerek fiil (eylem) oluşturan yapım eklerine, isimden fiil yapım ekleri denir.
Fiilimsi olan kelimeler veya fiilimsi ile oluşan kelime grupları cümlede yan cümlecik oluşturabilirler. Fiilimsiler bulundukları cümleyi birleşik yapılı hâle getirebilirler. Fiilimsi ekleri yapım eki olarak da tanımlanabilir.
Çoğul eki olarak adlandırılan -lAr eki bu işlevi yanında yapım eki işleviyle de kullanılmaktadır. Mesela birinci ve ikinci tekil kişi iyelik eki getirilerek aile adı yapılır: ablamlar, dayımlar, eniştemler …” (Korkmaz 2009: 52).
İsim-fiil, mastar veya eylemlik, fiillerin cümlede isim görevinde kullanılan hâli. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiil kök veya gövdelerine -me, -mek veya -iş mastar eklerinin getirilmesiyle oluşturulur.
Olumsuzluk eki, bir cümlenin olumsuz anlam kazanmasını sağlayan ek; yapım eki. Türkçede olumsuzluk eki -me'dir. Bu ek, kendinden önceki hecede kalın bir ünlü varsa -ma'ya dönüşür: Dün gece eve gelmedim.
Sonuna getirildiği kelimelerin anlamlarını değiştiren eklere yapım eki denir. Bu ekler isim soylu kelimelerden isim ve fiil türetmek için kullanılır. Örneğin: Göz - Gözlemek. Göz kelimesi isimken gözlemek fiildir.
Eşitlik eki, eşitlik hâl eki veya ekvatif; Türkçede kelimelere eşitlik, benzerlik, birliktelik gibi anlamlar katan bir çekim eki. -ce şeklindedir. Ünsüz sertleşmesi kuralı sebebiyle c harfi ç'ye, büyük ünlü uyumu nedeniyle e harfi a'ya dönüşebilir. Birkaç farklı görevde kullanılır.
Ayşe, teyzemin keki çok güzel. 3. Özel adlara gelen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılırken, yapım ekleri ve ondan sonra gelen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz.
İsimden isim yapma eki olan +sAk, istek bildiren +sA- isimden fiil yapma ekiyle fiilden isim ve sıfat türeten -k ekinin kaynaşmasından oluşmuş bir birleşik ektir.
Kelimelerin sonuna yapım eki getirilerek cümlede yüklem olarak kullanılan sözcüklere türemiş fiil denir. Fiiller -er, -ar, -ıl, -at, -et, -iş, üş ekleriyle türetilir. Örneğin: Bölmek, bir şeyi parçalara ayırmak demektir.
İsimler tek başlarına bir anlam ifade eder veya bir varlığa, kavrama, duruma ad olabilir. Fiiller ise bir iş, oluş, kılış bildiren kelime türleridir.
Sözcüğün son halinin sonuna mastar eki getirip bakıyoruz. Örneğin yaz(mak) fiildir. Ancak yazmak dersek o zaman isim olur.
Yüklemi isimden meydana gelmiş olan cümleler isim cümlesi olarak adlandırılmaktadır. Eylem yerine kullanılan isimler ek alarak cümle içinde kullanılmaktadır. Bir cümledeki eylem -mak ya da -mek eki almıyorsa o zaman cümle isim cümlesidir.
Sonuna getirildiği kelimelerin hem anlamını hem de türünü değiştiren eklere yapım eki denir. Örneğin yapım eklerinden biri olan ''et'', isimden fiil yapar. (Göz - Gözetlemek) -Ek ve -Ak ekleri ise fiilden isim yapmak için kullanılır.
Çoğul ekleri ya da çokluk ekleri, tekil isimlerin sonuna gelerek çokluk anlamı katan ekler. Türkçedeki çoğul ekleri -lar ve -ler'dir: elmalar, kalemler, çocuklar, güzellikler.
UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin ...
Türkçede dört çeşit yapım eki vardır: 1. İsimden isim yapma ekleri: İsim kök ve gövdelerinden farklı isimler yapar. 2.
Fiilimsiler, birçok eki kendilerine alabilirler. Aynı şekilde fiilimsiler, olumsuzluk eklerini de alabilirler. Fiilimsiler, fiillerden türemesine rağmen fiillerin aldığı "çekim eklerini" yani şahıs ekleri, haber ve dilek kiplerini alamazlar. Fakat yalnızca fiillere gelen olumsuzluk eklerini alabilirler.
Dil. "Ölüm" sözcüğü Eski Türkçedeki öl- fiilinden +im son eki ile türemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri