Allah işini rast getirsin, rast kelimesinin üçüncü anlamından yola çıkılarak anlaşılabilir. Buna göre “Allah işini rast getirsin”, amacına ulaştırsın, hedefi bulmanı sağlasın anlamına gelir. Genelde denizcilikte sıklıkla kullanılan “rast gele” ifadesi, bol kazançlar, bol balıklar kazanılması dileğidir.
tipik bir esnaf uğurlama cümlesi. nedense huzur verir. nesilden nesile aktarılan bir iyi dilekler temennisi. yaygın olarak kayseri 'de söylenen temenni. yaygından kasıt, söylemeyen yok gibi.
Eski TDK'nin ve onun yolunu izleyen Dil Derneği'nin Türkçe Sözlük'ünde “rast gelmek”, “rast getirmek”, “rast gitmek” yüklemleri vardır ama “rastgele” diye bir sözcük yoktur. “Lalettayin”, “gelişigüzel” anlamındaki bu sözcük, 1928 tarihli İmlâ Lûgati'nden beri “rasgele” diye yazılmaktadır.
ara vermek {fi.} mola vermek {fi.}
En yaygın kullanımıyla “roast” İngilizce'de fırında kızartma işlemine verilen isim. Ve fakat bizi burada ilgilendiren mecazi kullanımıyla bir şahsı, şerefine düzenlenen bir etkinlikte tiye almak, hicvetmek anlamına geliyor.
İlgili 40 soru bulundu
rast - Nişanyan Sözlük. Farsça rāst راست “1. düz, doğru, hayırlı, şanslı, 2. sağ taraf, 3. İran musikisinde bir makam” sözcüğünden alıntıdır.
rast gitmek için benzer kelimeler
rast gitmek, 11 karakter ile yazılır. Ayrıca, r harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'r', 'a', 's', 't', ' ', 'g', 'i', 't', 'm', 'e', 'k', şeklindedir. rast gitmek kelimesinin tersten yazılışı kemtig tsar diziliminde gösterilir.
Rast makamı, Klasik Türk müziğinin en temel makamı sayılır nitekim "rast" Farsça'da düz, doğru, sağ manasına gelir.
Geleneğe göre Rast makamının birinci güçlüsü Rast perdesi, İkinci güçlüsü Neva perdesi ve durağı Rast perdesidir.
Bu kabul günümüzde de musıkişinaşlar tarafından benimsenmiş durumdadır. Rast makamı segah ve uşşak makamları ile çok yakından ilişkilidir. Rast eserlerin çoğunluğunda segah ve uşşak geçgileri yer alır. Çünkü üçünde de si koma bemol yani segah perdesi önemlidir.
Rastgele Kelimesi TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Rastgele kelimesi de birleşik isim olduğu için bu kelimenin ayrı değil bitişik yazılması gerekir.
Bu kelimenin doğru kullanımı rastlantı şeklinde olmalıdır.
Raslantı nasıl yazılır sorusunun TDK'ya göre cevabı: "rastlantı" şeklindedir. Kelimenin söylenişi sırasında konuşma dilindende aradaki 't' harfi yok olduğundan yazı dilinde de bu şekilde kullanım neticesinde yanlışlıklara neden oluyor. Ancak TDK'ya göre raslantı kelimesinin doğru yazılışı rastlantı şeklindedir.
Uşşak, Klasik Türk müziğinde ana makamlardan biridir. Şevki Bey'in bu makamda pek çok eseri mevcuttur. Çıkıcı bir seyre sahiptir. Yerinde Uşşak dörtlüsüne Neva'da Buselik beşlisi eklenmesiyle meydana gelmiştir.
Bu bağlamda keşmekeşine karışmayan ifadesi sözcüğün karışık olma durumu, karışıklık, kargaşa anlamlarıyla örtüşmektedir. Keşmekeşine karışmayan demek; kargaşadan uzak duran, karışık olmayan, sakin gibi anlamlarda kullanılmaktadır.
rast gitmek
Uygun düşmek, istenilen biçimde gelişmek.
Rastlantı kelimesinin iki farklı eş anlamlı kelimesi vardır. Bu kelimelerden biri tesadüfi diğeri ise karşılaşmadır.
Rastlantı (Nazlı Ozan) - Fiyat & Satın Al | D&R.
TDK'ye göre raslamak değil "rastlamak" yazmak gerekir. Üç sessiz harfin (R, S, T) yan yana gelmesi telaffuzu zorlaştırsa da bu kelime rast'tan türemiştir. Yaygın kullanım halen 'rastlamak' şeklindedir.
Tesadüfen denk gelmiş bir durum ya da olay rastgele olarak ifade edilir. Okunuşu ve yazılışı üzerinden yukarıda verildiği gibi ele alınmalıdır. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelimenin doğru şekilde yazılış hali, 'Rastgele' kelimesidir.
ayırt etmeksizin, gelişigüzel, özensiz, rastgele.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Rast makamı: güneş iki mızrak boyu etkili. Buselik makamı: kuşluk vaktinde etkili. Zirgüle makamı: öğleye doğru etkili. Uşşak makamı: öğle vakti etkili.
Bağlayıcı olmamakla birlikte, sıralama şöyledir: Sabah ezanı saba, öğle uşşak, ikindi rast, akşam segah, yatsı hicaz makanında okunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri