İşitme cihazı, kullanıldığı kulakta görülen uğultu ve çınlama gibi istenmeyen seslerin ortadan kaldırılmasını sağlar. Doğru işitme cihazı kullanan hastaların işitme sorunlarının azaldığı görülür. Söz konusu cihazları kullanan kişiler, daha iyi bir işitme duyusuna sahip olarak normal bir hayat sürmeye başlayabilirler.
Özellikle çok ileri derece kayıplı veya konuşmayı anlama düzeyi çok düşmüş bireylerde çift taraflı işitme cihazı kullanımı hem duymayı hem de anlamayı iki kat daha iyileştirir.
Özetle geçici işitme kayıplarında işitme kaybının tedavisi mümkün olmakla birlikte kalıcı işitme kayıplarında ise bu mümkün olmayıp bireyin yaşam kalitesinin arttırılması için tıbbi cihazlara başvurulur.
Hafif, orta ve ileri derecedeki işitme kayıpları için işitme cihazları veya orta kulak implantları sıklıkla çözüm olabilmekteyken ileri ve çok ileri derecedeki işitme kayıpları için ise koklear implant tedavisi uygulanır. Bu tür durumlarda ancak işitme cihazı kullanımı ile işitme sorunu düzeltilebilmektedir.
İşitme cihazını sürekli takmak mı gerekiyor? İşitme Cihazı adaptasyon süreci bittikten sonra tüm gün boyunca kullanılmalıdır. Bu kişinin işitsel yeteneklerini sürekli olarak aynı seviyede tutmak için çok önemlidir.
İlgili 45 soru bulundu
Yanlış takılan işitme cihazları kulak kanalınızı tahriş edebilir ve yaralara, kuru cilde ve hatta aşırı kulak kirine neden olabilir. Kötü ayarlar sesleri çok yükseltebilir ve ek işitme kaybına neden olabilir. Aksi durumda, çok düşük ayarlanırsa işitmenizin kötüleşmesine neden olabilir.
Kulak arkası cihazlar daha güçlüdür. Kullanımı daha rahattır ve kolay bozulmazlar. Kulak içi cihazlar küçüktür, temizliği ve bakımı açısından kullanımı zor olabilir.
Sensörinöral işitme kaybı ilaç veya ameliyat ile tedavi edilemez. Bu tip işitme kayıplı kişilerin işitmesi çoğunlukla işitme cihazlarının yardımıyla desteklenir.
55-70 dB arasında ise Orta derecede İşitme Kaybı, Düşük ve orta şiddetteki sesleri duymakta sıkıntılar yaşanır, gürültülü ortamlarda konuşulanları anlamak çok zordur. Mutlaka işitme cihazı kullanılmalıdır. 70-90 dB arasında ise İleri Derecede İşitme Kaybı, Sadece yüksek şiddetteki sesleri duyar ama anlayamaz.
Koklear İmplant (Biyonik Kulak) Tanısı
Biyonik kulak ya da Koklear İmplant duyma yetisi hiç olmayan ya da ileri derecede işitme güçlüğü çeken kişilere ses hissi sağlamaya yardımcı olmak için kullanılan bir cihazdır.
Bu antimikrobiyal özellikler temel olarak doymuş yağ asitleri, lizozim ve özellikle de serumenin hafif asiditesine (normal bireylerde tipik olarak 6.1 civarında) bağlı olduğu düşünülmektedir. Aşırı kulak kiri kulak kanalındaki sesin geçmesini engelleyerek iletim tipi işitme kaybına neden olabilir.
Kulak sinirlerinin zarar görmesi işitme kaybına neden olabilir. İşitme sinirleri kendini yenileyemez, ancak bazı durumlarda hafif hasarlar kendiliğinden iyileşebilir. Sinirsel işitme kaybının nedenleri arasında yaşlanma, gürültü, enfeksiyonlar ve travma yer alır.
Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.
Ayrıca, bazı işitme cihazları, ses kayıt özelliği ile konuşmaları kaydeder ve bunları daha sonra tekrar dinlemek veya not almak amacıyla akıllı cihazlara aktarır.
İşitme kaybına rağmen işitme cihazı kullanılmadığı durumda
Araç sesleri, korna sesleri, inşaat sesleri, insan sesleri gibi seslerin duyulmamasıyla güvensizlik hissi başlar. Kalabalık ortamlarda konuşulanları anlamama kişinin sosyal hayattan kopmasına, içine kapanmasına sebebiyet verir.
Genel olarak baktığımızda, işitme cihazlarının ömrü ortalama 5 ila 7 yıl arasında değişebilir. Ancak, bu süre düzenli olarak bakım yaptırılırsa daha uzun olabilir. İşitme cihazlarının ömrünü uzatmak için, cihazı düzenli olarak bakım yaptırın ve cihazı kullanırken özel bir özen gösterin.
Bunun için aranan nitelik ise belirtilen engel oranına sahip olmalarıdır. Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir.
Erken tedaviyle işitme kaybının geri dönme olasılığı artar. Nedeni bilinmeyen ve bulunamayan ani işitme kayıpları, ilk günlerde hemen müdahale edilmezse kalıcı işitme kaybına yol açabiliyor. Oysa doğru tedavi ile işitmenin normale dönmesi mümkün olabiliyor.
Sağlık Bakanlığının yetki verdiği hastaneler,yapılan başvurular ve rapor özellikleri ile birlikte kişilere gerekli testler yapılarak rapor verilir. Engelli raporu alabilmek için istenen oran en az %40 olarak belirlenmiştir. %40'ın altında orana sahip olanların engelli raporu alması mümkün değildir.
Erişkinlerde iki taraflı, yavaş ilerleyen işitme kaybının sebepleri. Presbiakuzi (yaşlanmaya bağlı işitme kaybı), yüksek sese maruz kalma yada ailesel sinirsel tip işitme kaybı olabilir. Eğer tek taralı ve sinirsel tipte ise işitme kaybı varsa retrokohlear patoloji araştırılmalıdır.
İşitme kaybı tedavi edilmezse zamanla daha da kötüleşebilir.
Tedavi edilmeyen işitme kaybı ile yaşamak işitme kabiliyetinizden daha fazlasını etkiler.
Bu yüzden 'duyuyorum ama anlamıyorum' işitme kaybı şüphesi ve işitme kaybı göstergesi olabilir. Bu şikâyetler görülmeye başladığı zaman işitme testi yaptırılmalı ve eğer bir kayıp varsa erkenden müdahale edilmelidir. Erken tanı ve tedavi işitme kaybında büyük önem arz etmektedir.
Grup, Almanya'da ses akustiği alanında pazar lideridir. Sektörel deneyimleri ve AR-GE avantajları sayesinde, Audifon pek çok uzman tarafından en iyi işitme cihazı markası olarak gösterilir.
İşitme cihazı yatarken kullanılmamalıdır. İşitme Cihazınızı yüksek ısıdan, aşırı nemden, kirden koruyun. Her ne kadar nano teknolojiler sayesinde işitme cihazları suya ve toza dayanıklı üretilseler de rutin maruz kalmalarda hasarlar oluşabileceğini unutmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri