b) İşitmeyi yukarıda tarif edilenden daha kötü olan olgularda; bir kulağı normal olmak koşuluyla, işitme düzeyi işitme cihazı ile kötü işiten kulakta en fazla 50 dB olmak kaydıyla B ve F sınıfı ehliyet alabilirler; bu kişilerin ticari araç kullanamayacakları ancak; işitme cihazı ile kullanabilecekleri belgelerine ...
İşitme cihazı kullanan bireyler B sınıfı sürücü belgesi alabilirler fakat ticari araç kullanmayacakları sürücü belgelerine işlenmektedir. İşitme kaybı yaşayan bireylerde bir kulak normal duyuyorsa işitme cihazı kullanılan kulakta işitme seviyesi 50 dB olmak şartıyla B ve F sınıfı sürücü belgesi alabilmektedirler.
Eğer bireyin tek kulağı normal seviyede, ancak diğer kulağı işitme cihazıyla maksimum olarak 50 dB kayıpsa, B grubu ya da F grubu ehliyet alabilmektedir. Beden ve ruhsal olarak işitme dışında başka herhangi bir engeli bulunmayan insanlar, H sınıfı ehliyet alabilmektedir.
İşitme Engelliler için Ehliyet Alma Süreci
Ehliyet almak isteyen ya da ehliyet değiştirecek olan engelliler, aile hekimlerine bir adet fotoğraflarıyla başvururlar. Aile hekimleri muayene neticesinde sürücülüğe engel hali tespit edilen veya hakkında karar verilemeyen kişiyi ilgili uzman hekime yönlendirir.
İşitme engelli ve/veya konuşma engelli sürücü adayları, sürücü kursunda ilgili valilikçe (konuşma engelliler için sürücü kursu tarafından) görevlendirilen bir uzman eşliğinde teorik ve direksiyon eğitimi alabilirler. Bu uzman kişiler tarafından özel metotlar kullanılarak teknik bilgiler sürücü adayına anlatılır.
İlgili 34 soru bulundu
Aslında diğer Engelliler gibi, hatta Engelli olmadığı halde ÖTV' den muaf olarak bir yakını üzerinden de olsa araç alabilenlerle beraber, İşitme Engelliler de hiçbir ayrım gözetilmeden ÖTV' den muaf olarak araç alabilmeliler.
Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir. Eğer kişi işitme cihazı kullanıyor dahi olsa yapılan testlerde %40 oranında işitme kaybı yaşıyorsa işitme engelli raporu alabilme imkanı elde eder.
b) İşitmeyi yukarıda tarif edilenden daha kötü olan olgularda; bir kulağı normal olmak koşuluyla, işitme düzeyi işitme cihazı ile kötü işiten kulakta en fazla 50 dB olmak kaydıyla B ve F sınıfı ehliyet alabilirler; bu kişilerin ticari araç kullanamayacakları ancak; işitme cihazı ile kullanabilecekleri belgelerine ...
İşitme kayıplı bireyler, ehliyet alıp araç kullanma hakkına sahiptirler.
B sınıfı engelli sürücü belgesine sahip olanlar otomobil ve kamyonet kullanabilir. M sınıfı, B1 sınıfı ve F sınıfı ehliyet belgelerinin kullandıkları araçları da kullanabilirler. Motor bisiklet, 4 tekerlekli motosiklet ve traktör kullanabilirler.
a) Sürücü belgesi verilemeyecek durumlar şunlardır; 1) Zekâ geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), 2) Bunama, 3) Dikkat bilinci, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığın ya da ilaç kullanımının olması, 4) Alkol bağımlılığı olanlar veya alkollü araç kullanmaktan vazgeçmeyenler, 5) Uyuşturucu veya uyarıcı ...
Engelli Sınıfı: Sürücü kursu 6.692 TL, teorik ders saat ücreti 50 TL, ders ücreti 1.700 TL, direksiyon ders saat ücreti 312 TL, ders ücreti 4.992 TL.
engelli ehliyeti sizin bir işinize yaramaz. değiştirmek istiyorsanız aile hekimine gidip sağlık raporu sevk alacaksınız aile hekiminin gönderdiği dr lara çıkacaksınız oradan il sağlık müdürlüğünde heyete gireceksiniz uygun görürlerse engelli ehliyeti almaya hak kazanacaksınız.
Eski sistemde, yani 2016 yılının öncesindeki sistemde H sınıfı ehliyet vardı. Bu engelli ehliyeti olarak geçiyordu ve birçok muaflık durumu için alınması şarttı. Trafik kanunu üzerinde yapılan değişiklik sonrasında ise artık engelliler için de A ve B sınıfı ehliyetler söz konusu oldu.
İşitme engeli raporu en az %40 olmalıdır. Bu oranın altında işitme kaybı yaşayan bireylerin rapor alması mümkün değildir.
İşitme engeli olanlar normal ehliyet alabilir ama ticari araç kullanamazlar. Epilepsi hastaları ehliyet alabilir ama ticari ve resmî araç kullanamaz. Zihinsel engeli bulunanlar ehliyet alamazlar.
Bu esasları karşılayan işitme cihazı kullanıcıları B ve F sınıfı ehliyet alabilirler. Ticari araçları yalnızca işitme cihazıyla kullanabilecekleri belgelerine işlenmektedir. Her iki kulağında da işitme kaybı olan bireyler ehliyet almaya hak kazanamazlar.
Sürücü Sağlık Raporu Grupları ve Geçerlilik Süresi
Hafif araç sürücülerinin olduğu gruptur. 2.Grup Sağlık Raporu: C, C1, C1E, CE, D, D1, D1E, DE ve G sınıfı ehliyet alacak kişilerin alması gereken sağlık raporudur. Bu raporun geçerlilik süresi ise, 5 yıldır. Ticari ve ağır araçları kapsayan gruptur.
ENGELLİ SÜRÜCÜ EHLİYETİ ALIMI
Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden “Sürücü Sağlık Raporu” almaları, Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden “B sınıfı engelli sürücü olabilir” ifadesinin yer aldığı “Engelli Sağlık Kurulu Raporu” almaları, Bu iki rapor ile ehliyet kursuna başvuru yapmaları gerekmektedir.
40-55 dB arasında ise Hafif Derecede İşitme Kaybı. Düşük şiddetteki sesler duyulamaz, özellikle gürültülü ortamlarda konuşulanların anlaşılmasında zorluk yaşanır. Mutlaka işitme cihazı kullanmaya başlanmalıdır.
İşitme kaybı, denge kaybı, madde ve alkol bağımlılığı, katarakt, gece ve renk körlüğü, görme bozukluğu, epilepsi gibi hastalıkların var olup olmadığının tespit edilmesi için gerekli olan muayeneler ve testler uygulanır. Ehliyet sağlık raporu alırken özellikle de göz muayenesinin göz ardı edilmemesi gerekir.
İşitme kaybı; sorunun kaynağına göre ilaç, işitme cihazı ve ameliyat ile tedavi edilebilir.
Burada engel durumuna göre ödemeler vardır. Bu bağlamda %40 ile 69 engel varsa 657 Türk Lirası ödenir. Eğer engel durumu yüzde 70 ve üzeri ise, 754 lira 1,024 kuruştur.
Engellilik yüzdesi %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri