İŞİTME ENGELLİ BİREYLER ÖTV MUAFİYETİ İLE ARAÇ ALABİLİR Mİ? Sadece işitme engeli bulunan bireyler için mevzuatta ÖTV muafiyeti ile araç satın alma hakkı bulunmamaktadır.
Aslında diğer Engelliler gibi, hatta Engelli olmadığı halde ÖTV' den muaf olarak bir yakını üzerinden de olsa araç alabilenlerle beraber, İşitme Engelliler de hiçbir ayrım gözetilmeden ÖTV' den muaf olarak araç alabilmeliler.
Engellilik oranı %90 veya üzerinde olan yetişkin engelliler ile Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu'nda (ÇÖZGER) “Özel Koşul Gereksinimi Vardır (ÖKGV)” ibaresi bulunan 18 yaş altı engelliler ÖTV istisnasından yararlanabilirler.
Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir. Eğer kişi işitme cihazı kullanıyor dahi olsa yapılan testlerde %40 oranında işitme kaybı yaşıyorsa işitme engelli raporu alabilme imkanı elde eder.
Özel Tüketim Vergisi engelli araç limiti 2023 yılının gelmesi ile birlikte 1.004.000 TL'ye yükseltilmiştir. Böylece bu kapsamda yer alan vatandaşlar, vergiler dahil söz konusu nihai fiyatı ve motor hacmi 1.6 litreyi geçmemek kaydıyla sıfır kilometre otomobil satın alabilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Engelli birey H sınıfı ehliyetini ve trafiğe çıkmak için herhangi bir engelinin olmadığını gösteren %40 engelli raporunu göstererek, ÖTV'siz araçlarını galerilerden alabilir.
Engellilik yüzdesi %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.
İşitme engelleri %41 ile %75 arasında olan hastaların özür oranları %30 ile %42 arasında değişir. Özür oranı %40 ve üzerinde olan hastalar engelli raporu alabilirler. Son olarak işitme engelleri %75 ile %100 aralığındaki hastaların özür oranları %42 ile %52 değer oranları aralığındadır.
Burada engel durumuna göre ödemeler vardır. Bu bağlamda %40 ile 69 engel varsa 657 Türk Lirası ödenir. Eğer engel durumu yüzde 70 ve üzeri ise, 754 lira 1,024 kuruştur.
Her iki kulağında veya tek kulakta işitme kaybı özür oranı bulunan kişiler, sağlık durumları sebebiyle hastaneden gerekli belgeleri alırlar. Böylelikle sosyal hayatta ve iş hayatında çeşitli ayrıcalıklara sahip olabilirler.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ÖTV Kanunu'nun 7/2. maddesine göre engel derecelerine bağlı olarak özel tüketim vergisi indiriminden yararlanabiliyor. Kanunda belirtilen maddelere göre taşıt alırken ÖTV indiriminden yararlanmak isteyen engelli kişilerin en az %40 engel derecesine sahip olması gerekiyor.
Engellilerin ÖTV'siz araç alabilmeleri için %40 ve üzeri engelli raporuna sahip olmaları gerekir. Fakat %40-89 oranındaki engelliler ile %90 ve üzerindeki engelliler için araç alımı şartları farklıdır.
Yüzde 40 engelli raporuna sahip bir vatandaş yalnızca kendi kullanacağı araçlar için indirimden faydalanabilirken yüzde 90 engelli raporuna sahip vatandaşların yakınları da bu indirimlerden faydalanabilir. Diğer yandan yüzde 40 ve 90 engel raporu olanlar, Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç sahibi olabiliyor.
İŞİTME ENGELLİ BİREYLER ÖTV MUAFİYETİ İLE ARAÇ ALABİLİR Mİ? Sadece işitme engeli bulunan bireyler için mevzuatta ÖTV muafiyeti ile araç satın alma hakkı bulunmamaktadır.
f) Bedenen ve ruhen sağlam, görme derecesi sürücü belgesi almaya elverişli olan işitme ve konuşma engellilere, ticari olmamak koşuluyla sadece otomobil kullanmak üzere H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir.
İşitme engeli raporu en az %40 olmalıdır. Bu oranın altında işitme kaybı yaşayan bireylerin rapor alması mümkün değildir.
Sonraki Konu. İşitme Engelliler Öğretmeni maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 11 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama İşitme Engelliler Öğretmeni maaşları 11480 TL'dir.
İşitme cihazı raporunun geçerlilik süresi kısıtlıdır. İşitme merkezleri, raporları ve birey hakkında gerekli olan evrakları SGK'ya bu süre içinde iletmelidir. Bu raporların geçerlilik süresi 4 aydır.
SGK'nın 2023 yılı içerisinde işitme cihazları için ödediği güncel tutar, brüt 3.028₺ olarak belirlenmiştir. Çalışan kişiler için SGK tarafından yapılan ödeme 2.422,40₺; emekliler için yapılan ödeme ise 2.725,20₺'dir.
İşitme engelli bireylerin güvenli sürüş için gereken işaretler ve uyarıları doğru bir şekilde algılayabilmesi önemlidir. İşitme engelli bireylerin ehliyet alabilmesi için ölçüt, normal kulak hava yolu eşiği 25 dB'den iyi işitmek üzere diğer kulaktaki kayıp 50 dB olmalıdır.
Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim. CEVAP: Sayın Murat, çalışma gücünün en az %60'ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalılar malûl sayılıyorlar. Yüzde 60 çalışamaz raporu alabilirseniz, malulen emekli olabilirsiniz.
Eğer bireyin tek kulağı normal seviyede, ancak diğer kulağı işitme cihazıyla maksimum olarak 50 dB kayıpsa, B grubu ya da F grubu ehliyet alabilmektedir.
Engellilik yüzdesi, %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.
Birey kendi aracını kullanacağı için H sınıfı ehliyete de sahip olmalıdır. Kişi, ehliyet alacağı zaman özel donanımlı bir engelli aracıyla sınava girer ve ehliyetini alır. %90'ın altında engeli olan sürücü, araçta engeline uygun özel aksam yaptırmak şartıyla ÖTV ödemeden araç satın alabilir.
Engelli araç indirimi hesabında aracın vergiler dahil fiyatı üzerinden %18 KDV düşülüyor. Daha sonra bu tutar üzerinden ÖTV'siz %80'lik bedel hesaplanıyor. Elde edilen meblağ aracın KDV'siz ve ÖTV'siz fiyatı oluyor. Daha sonra bu miktara %18'lik KDV tekrar ekleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri