Hastaların %65'inde kendiliğinden tam veya kısmi düzelme görülebilir fakat tedaviye ne kadar erken başlanırsa hastaların iyileşme oranları da bir o kadar yüksek olacaktır.
Özetle geçici işitme kayıplarında işitme kaybının tedavisi mümkün olmakla birlikte kalıcı işitme kayıplarında ise bu mümkün olmayıp bireyin yaşam kalitesinin arttırılması için tıbbi cihazlara başvurulur.
Ani işitme kaybından herhangi bir tedavi alınmasa bile genel olarak yüzde 60 ile 65 oranında kendiliğinden geçme söz konusudur.
Kulakta geçici işitme kaybı bazı durumlarda birkaç saat içinde düzelebilir ve kalıcı bir işitme kaybına neden olmaz. Fakat sık sık ve uzun süreli olarak tekrarlayan geçici işitme kayıpları, daha ciddi bir işitme sorununun işareti olabilir ve bu durumda kişilerin acilen bir doktora başvurmaları gerekebilir.
Ani işitme kaybında en etkili ilaç, halk arasında kortizon olarak bilinen kortikosteroidlerdir. Kortikosteroidler, ani işitme kaybında yüksek dozlarda ve kısa süreli olarak uygulanır. Ayrıca ani işitme kaybının ilk üç günde saptanması halinde, virüslere karşı etkili olan antiviral ilaçlar da tedaviye eklenir.
İlgili 27 soru bulundu
Hafif, orta ve ileri derecedeki işitme kayıpları için işitme cihazları veya orta kulak implantları sıklıkla çözüm olabilmekteyken ileri ve çok ileri derecedeki işitme kayıpları için ise koklear implant tedavisi uygulanır. Bu tür durumlarda ancak işitme cihazı kullanımı ile işitme sorunu düzeltilebilmektedir.
Geçici işitme kaybı bir günden az veya birkaç gün sürebilir. Çabuk geçmezse, tedavi için bir doktora gitmelisiniz. Geçici işitme kaybınıza enfeksiyon veya tıkanıklık gibi bir şey neden oluyorsa, sorunu kötüleşmeden önce gidermek için tedavi görmeniz gerekir.
Sensörinöral işitme kaybı ilaç veya ameliyat ile tedavi edilemez. Bu tip işitme kayıplı kişilerin işitmesi çoğunlukla işitme cihazlarının yardımıyla desteklenir.
41 - 55 dB HLarasındaki kayıplara hafif derecede işitme kaybı diyoruz ve bu kayıplarda gürültülü ortamlarda konuşulanları takip etmekte zorluk çekersiniz.
40-55 dB arasında ise Hafif Derecede İşitme Kaybı. Düşük şiddetteki sesler duyulamaz, özellikle gürültülü ortamlarda konuşulanların anlaşılmasında zorluk yaşanır. Mutlaka işitme cihazı kullanmaya başlanmalıdır.
Tedaviye erken başlanırsa oluşan iç kulak tipi işitme kaybı büyük oranda düzeltilebilir. Yüksek basınçlı oksijen, damar genişletici ilaçlar ve kortizon uygulaması ani işitme kaybı tedavisi için en etkili yoldur.
Bu antimikrobiyal özellikler temel olarak doymuş yağ asitleri, lizozim ve özellikle de serumenin hafif asiditesine (normal bireylerde tipik olarak 6.1 civarında) bağlı olduğu düşünülmektedir. Aşırı kulak kiri kulak kanalındaki sesin geçmesini engelleyerek iletim tipi işitme kaybına neden olabilir.
Kulak sinirlerinin zarar görmesi işitme kaybına neden olabilir. İşitme sinirleri kendini yenileyemez, ancak bazı durumlarda hafif hasarlar kendiliğinden iyileşebilir. Sinirsel işitme kaybının nedenleri arasında yaşlanma, gürültü, enfeksiyonlar ve travma yer alır.
Hafif bir işitme kaybının olması bile demans oluşma riskinizi iki katına çıkarabilir. Durum ne kadar şiddetliyse, bilişsel bozulma riski o kadar büyüktür. Örneğin orta şiddetteki bir işitme kaybı, riskinizi üç katına çıkartır. Şiddetli bir işitme kaybında, demans oluşma olasılığı beş kata kadar artar.
Bunun nedeni ani işitme kaybı nedenlerinden birisi olan viral hastalıkların günümüzde kalabalık yaşam, sık seyahat , havalandırma sistemlerinin yaygınlığı gibi nedenlere daha fazla maruz kalmamızdır. Ani işitme kaybı, tek bir neden bağlı olmadığı için bir hastalık değil.
İşitme kaybınız yıllar geçtikçe ilerleyebilir/kötüleşebilir. Bazense sabit kalır yıllarca aynı seviyede devam eder.
Erişkinlerde iki taraflı, yavaş ilerleyen işitme kaybının sebepleri. Presbiakuzi (yaşlanmaya bağlı işitme kaybı), yüksek sese maruz kalma yada ailesel sinirsel tip işitme kaybı olabilir. Eğer tek taralı ve sinirsel tipte ise işitme kaybı varsa retrokohlear patoloji araştırılmalıdır.
20 dB ve daha fazlasını kabul eden araştırmacılar da vardır ani işitme kaybının yıllık görülme sıklığı 100.000'de 5-20 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Genellikle 30-60 yaşlar arasında görülür, %90 tek taraflıdır. Düzelme süresi genelde ilk 2 haftadır. Buna paralel olarak iyileşme geciktikçe seyri kötüleşmektedir.
Özel Medikar Hastanesi Kulak,Burun,Boğaz Uzmanı Op.Dr.
İç kulak kireçlenmesi yani otoskleroz en yaygın belirtisi işitme kaybıdır. Otoskleroz hastalığında ortaya çıkan işitme kaybı daha çok düşük seviyeli veya tiz sesleri duyamamak olarak ortaya çıkar. İşitme kaybı zamanla ilerleyebilir. Otoskleroz durumunda işitme kaybı daha çok iki taraflı yaşanmaktadır.
Bunun için aranan nitelik ise belirtilen engel oranına sahip olmalarıdır. Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir.
Ani işitme kaybı olan hasta etkilenen kulağında işitme kaybının yanı sıra uğultu, tıkanıklık, çınlama hissedebilir, bazen baş dönmesi de olabilir. Ani işitme kaybı %85-90 oranında sebebi bilinmeyen bir hastalık olarak izah edilmesine rağmen, bu duruma zemin hazırlayan etkenler mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri