Tedavi edilmeyen işitme kaybı; içe kapanma, günlük aktivitelerde azalma ve sosyal ilişkilerde problemlere yol açarken, demans ve Alzheimer gibi hastalıklara da sebebiyet veriyor.
İşitme sorunu zamanında çözümlenmezse; dil gelişimi ile birlikte zihinsel gelişim, okuma – yazma becerileri ve benlik gelişiminde de sorunlar ortaya çıkar. Bu sorunlar giderek çevreye uyum sorunları, davranış bozuklukları, toplumdan uzaklaşma ve hatta depresyona yol açar.
Ani işitme kayıplarının tedavisinde en önemli nokta, teşhisin erken konularak tedavinin erken başlanabilmesidir. Erken tedaviyle işitme kaybının geri dönme olasılığı artar. Nedeni bilinmeyen ve bulunamayan ani işitme kayıpları, ilk günlerde hemen müdahale edilmezse kalıcı işitme kaybına yol açabiliyor.
Sinirsel işitme kaybı ya da sensorinöral işitme kaybı, genelde tedavi edilemez.
Tedavi edilmeyen işitme kaybının
beyniniz için olumsuz sonuçlara yol açabilir. Beyninizin beklendiği gibi çalışması için, tam bir ses perspektifine ihtiyacı vardır. Tedavi edilmemiş işitme kaybı olan insanlar, karmaşık ses ortamlarıyla başa çıkamadıkları için, sosyal ortamlardan uzaklaşma aşamasına gelebilirler.
İlgili 34 soru bulundu
Özetle geçici işitme kayıplarında işitme kaybının tedavisi mümkün olmakla birlikte kalıcı işitme kayıplarında ise bu mümkün olmayıp bireyin yaşam kalitesinin arttırılması için tıbbi cihazlara başvurulur.
İşitme kaybınız yıllar geçtikçe ilerleyebilir/kötüleşebilir.
İşitme kaybı; sorunun kaynağına göre ilaç, işitme cihazı ve ameliyat ile tedavi edilebilir.
Tek kulak işitme kaybı özür oranı %67,2 olmak koşulu ile bir kulak duymaması engelli raporu alınabileceği belirtilmektedir.
Hafif, orta ve ileri derecedeki işitme kayıpları için işitme cihazları veya orta kulak implantları sıklıkla çözüm olabilmekteyken ileri ve çok ileri derecedeki işitme kayıpları için ise koklear implant tedavisi uygulanır. Bu tür durumlarda ancak işitme cihazı kullanımı ile işitme sorunu düzeltilebilmektedir.
Hafif, orta ve ileri derecedi işitme kayıpları için işitme cihazları veya orta kulak implantları sıklıkla çözüm olabilmektedir. ileri ve çok ileri derecedeki işitme kayıpları için ise koklear implant önerilmektedir. Ancak işitme cihazı kullanımı ile işitme düzelmektedir.
Ani işitme kaybının kesin nedeni bilinmediği için tedavisi de tartışmalıdır. Hastaların %65'inde kendiliğinden tam veya kısmi düzelme görülebilir fakat tedaviye ne kadar erken başlanırsa hastaların iyileşme oranları da bir o kadar yüksek olacaktır.
41 - 55 dB HLarasındaki kayıplara hafif derecede işitme kaybı diyoruz ve bu kayıplarda gürültülü ortamlarda konuşulanları takip etmekte zorluk çekersiniz. 56 - 70 dB HL arasındaki kayıpları orta derecede işitme kaybı olarak adlandırıyoruz. Bu tip kayıplarda işitme cihazı takılır.
İşitme cihazı, işitme kaybı yaşayan kişilerin sesleri daha rahat algılayabilmesini ve ayırt edebilmesini sağlayan elektronik cihazdır.
İşitme kaybının çeşitli türleri bulunmaktadır. Bunlar ani işitme kaybı, iletim tipi işitme kaybı, gürültüye bağlı işitme kaybı ve sensörinöral işitme kaybı olarak sınıflandırılabilir.
İşitme engeli raporu en az %40 olmalıdır. Bu oranın altında işitme kaybı yaşayan bireylerin rapor alması mümkün değildir.
İŞİTME ENGELLİ BİREYLER ÖTV MUAFİYETİ İLE ARAÇ ALABİLİR Mİ? Sadece işitme engeli bulunan bireyler için mevzuatta ÖTV muafiyeti ile araç satın alma hakkı bulunmamaktadır.
f) Bedenen ve ruhen sağlam, görme derecesi sürücü belgesi almaya elverişli olan işitme ve konuşma engellilere, ticari olmamak koşuluyla sadece otomobil kullanmak üzere H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir.
Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.
Aşırı kulak kiri kulak kanalındaki sesin geçmesini engelleyerek iletim tipi işitme kaybına neden olabilir. İşitme cihazlarına uyumu düşürebilmektedir. Ayrıca işitme cihazı arızalarının% 60-80'inin nedeni olduğu tahmin edilmektedir.
Hiç duymayan kulağa işitme cihazı olur mu? Hiç duymayan bir kulağa işitme cihazı kullanılması anlam ifade etmez. İşitme cihazları ses yükseldiğinde daha rahat duyan kişiler için sesin daha yüksek duyulmasını sağlayan cihazlardır.
İşitme kaybına engel olmanın en doğru yolu yüksek şiddetli ve gürültülü seslerden kaçınmak ve bu seslere karşı koruyucu önlem almaktır. Yüksek şiddetli sese sürekli maruz kalınan gürültülü ortamlarda koruyucu kulaklıklar kullanılmalıdır.
İşitme kaybı olan kişilerin, işsizlik ve eksik istihdam edilme oranlarının topluma göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bu kişilerin çalışma hayatında olmamaları direkt ekonomik kayıpların yanında; sosyal izolasyon, kognitif bozulma ve demans sorunlarına bağlı olarak indirekt kayıplara da neden olmaktadır.
Bunun aksine ihtiyaca rağmen işitme cihazı kullanılmazsa normal işitenlerin duyabildiği sesler duyulamaz. İşitme kaybıyla geçirilen süre artıkça işitsel korteks az uyarı aldığı için duyulan sesleri dahi anlamak zorlaşmaktadır. Kişi bu durumu genellikle “duyuyorum ama anlayamıyorum” şeklinde ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri