Bebeğiniz doğduğunda işitme taramasını geçemezse, bu onun sağır veya işitme güçlüğü olduğu anlamına gelmez. Örneğin bebeğin kulağının içindeki sıvı ya da verniks veya odadaki çok fazla gürültü test sonuçlarını etkileyebilir. Aslında, yenidoğan taramasını geçemeyen bebeklerin çoğunda tipik işitme görülür.
Bebeklerin birinci testte kalma nedenleri arasında orta kulakta sıvı bulunması veya dış kulak yolunun dar olması sayılabilir. Bebek ilk testten geçemez ise, iki hafta sonra tarama testi tekrarlanır. Yine geçemez ise, iki hafta sonra bir kez daha tekrarlanır.
İşitme testi ne kadar ses işitebildiğinizi ölçer ve odyometrist tarafından yapılır. Bizzat odyometrist tarafından yapılmayan işitme testi sizi yanlış yönlendirebilecek riskler taşıyabilir. İlk aşamada gideceğiniz KBB Uzmanı sizi, işitme testi randevusu için bir odyometriste yönlendirecektir.
Tarama testi olarak adlandırılan Otoakustik Emisyon Testi'nde, bebeğin kulaklarına belli şiddette sesler verilir ve iç kulak hücrelerinin verdiği cevap ölçülerek duyup duymadığı anlaşılır. Bu test, bebeğe acı vermez, rahatsız etmez.
Akraba evliliklerinde görülüyor. Yenidoğan bebeklerde işitme kaybının en önemli nedeni genetik faktörlerdir. Anne ve babada işitme kaybına neden olmayıp sessiz kalan genler, çiftin çocuklarında aktif hale gelebiliyor. İşitme kaybı olacağını düşünmediğiniz bir bebek işitme kaybıyla doğabiliyor.
İlgili 45 soru bulundu
Dr. Bahar Çolpan, doğumsal işitme kaybı yaşayan çocuklarda işitme implantları ile işitme engelinin tamamen ortadan kaldırılabildiğini belirterek, çocukların yaşıtlarıyla birlikte okula giderek, başarılı bir akademik hayat sürebildiklerini kaydetti.
Sesin nereden geldiğini arayıp bulamamakta veya tespit edememektedir. Agulamayı bırakmıştır ve sesler ile ilgili denemelere girişmemektedir. Hala agu sesleri çıkarır, ancak daha anlaşılabilir sözcükler söyleyecek kadar ilerleyemez.
İşitme testi ne zaman yapılmalıdır? Yenidoğanlarda doğumdan sonra yapılacak tarama testlerinde (OAE) başarısızlık söz konusu olursa 2 hafta sonra tekrarlanır. Başarısızlık tekrar ederse ABR testi ile işitme kaybı olup olmadığı araştırılır.
İlk iki uygulama doğal uyku formunda, geceden uykusuz bırakılarak gündüz yapılan Gündüz ABR Testi, veya gündüz uykusu olmadan gece getirilerek yapılan Gece ABR Testi'dir. Bu metotların ortalama test süresi 30 dakika ile 1 saat arasındadır.
2 aylık bebek gelişimi
Etrafta olup bitenlerle ilgilenmeye başlamıştır. Ani ve yüksek seslere irkilerek tepki verir.
Bebeklerde işitme kaybının ilk belirtisi bebeğin sese tepki vermemesi veya tutarsız tepkiler vermesidir. İlk üç ay içinde ani bir ses duyduğunda sıçraması veya yüksek sese karşı hassas olup uyanması ya da ağlaması beklenir.
3. Beyin sapı odyometrisi
Bu nedenle test yapılırken, çocuğun uyuması ya da sessiz durması gerekir. Kulağa değişik derecelerde ses verilir. Bunlar beş dalga halinde kendini gösterir. Verilen ses dalgalarına göre, çocuğun işitme kaybının nerede ve hangi derecede olduğunu tam olarak belirlemekle mümkün olur.
Konuşma odyometrisi testine göre herhangi işitme problemi olmayan kişilerde SRT değeri 20dB, MCL değeri 40-60 dB, SDS değeri %90-100, UCL değeri 100-120 dB'e eşit olmalıdır.
İşitme: Yenidoğanlar ilk ay içinde insan seslerine ve özellikle sık duyduğu seslere ilgi gösterirler. Konuştuğunuzda sesin kaynağını bulmak için sesin geldiği tarafa yönelirler. Bebeklerde işitme azlığı; zihinsel gelişim, konuşma ve dil gelişimini etkilediğinden çok önemlidir.
3-6 ay arası: Gürültü olduğunda uyanıyor. Çevresindeki seslerin nereden geldiğini bulmak için sesin kaynağına dönüyor. 6-12 ay arası: 'Da da', 'ba ba' gibi sesler çıkarmaya başlıyor. İsmi söyleyince tepki veriyor ve çıngırak gibi oyuncakların sesinden hoşlanıyor.
Bu dönemde ellerinden tutulduğunda dik durabilen bebeğin, işitme duyusu da oldukça gelişir. Doğumun ardından geçen 3. ayda bebek, tanıdığı sesleri duyduğunda heyecanlanarak tepki verir.
Yaşadığınız yerde bulunan devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, işitme merkezlerinde odyometristler tarafından yapılacak işitme testi size duyma yetinizle ilgili en sağlıklı bilgiyi yapılan testler sonucunda verecektir. Odyolog ve odyometristler tarafından yapılan testler sessiz oda ve kabinlerde yapılmaktadır.
Bebekler Ne Zaman Duymaya Başlar? Bebeğin duyma yetileri 24. haftada tamamlandığı ve de 25. haftadan sonra bebeğin annesini duyabildiği uzmanlar tarafından ifade edilir. Bebeğin yaklaşık 32. haftalık olması ile seslere bir tepki vermeye başladığı belirtilir.
Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı 2004 yılından itibaren yenidoğan bebeklerde işitme tarama testini zorunlu kılmıştır. Yenidoğan işitme tarama testleri, yenidoğan ve infantlarda işitme kaybının erken tanısında basit ve güvenilir yöntemlerdir [5].
İşitme testi kamu kurumlarında sağlık sigortası kapsamında yapılabilmektedir. Bu nedenle sağlık sigortası olanlar herhangi bir ücret ödemeden işitme testi yaptırabilmektedirler.
İşitme duyusu
Kulaklar gebeliğin 8'inci haftasında oluşmaya başlar ve 24'üncü haftasında şekillenmiş olur. 6'ncı aydan itibaren bebek işitmeye başlar. Annesinin bağırsak sesleri, kan akımının çıkardığı ses, hatta annesinin kalp atışları algılar.
İşitme Tarama Testi Sıkça Sorulan Sorular
Yenidoğan işitme taraması işlemlerinde herhangi bir ücret alınmaz.
Bebeğin kulağına yerleştirilen ufak bir prob yadımıyla 1-2 dakika gibi çok kısa süre içerisinde yapılır. İşitmenin normal sınırlarda olup olmadığını kolaylıkla tespit eder. Kulak kiri ve dış kulak yolu ile ilgili sorunlar bu testi etkileyebilir.
Bir aylık bebeğin işitme duyusu henüz tam olarak gelişmemiş olsa da, sesleri, özellikle de anne karnında duymaya alıştıkları ebeveynlerinin seslerini tanıyabilir. Doğan her bebeğe yenidoğan döneminde, çocuk doktorunuzun kontrolleri sırasında, işitme taraması istenecektir.
Bu bağlamda işitme kayıplı çocukların işitme kaybının 6. aya kadar tanılanması, ardından cihazlandırılması, cihazlanma ile birlikte aile merkezli eğitim programlarında eğitimine başlanarak hem ailenin hem de çocuğun desteklenmesi amaçlanmaktadır (Moeller ve diğ., 2013).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri