Işığın hızı bütün eylemsiz sistemlerde aynıdır, gözlemcinin ya da ışık kaynağının hızına göre değişmez[1].
Işık farklı ortamlarda farklı hızlarda hareket eder. Ancak ışık hızı olarak tanımlanan sabit, evrenin değişmez hızını ifade eder ve bu da ışığın boşlukta ulaştığı hızdır.
Işık hızına ulaşmak şart değil
Bunun için ışık hızına yaklaşmaya gerek yoktur. Işık hızına yaklaşmak etkiyi gözle görülür kılar o kadar. Nitekim saatte 20 km hızla giden bir bisiklette kısalma ve yavaşlama o kadar azdır ki bunu ölçemeyiz.
Protonları bile %100 ışık hızına çıkarmamız mümkün değildir; ancak ona çok yakın bir hıza eriştirebiliriz. İşte zaten o sebeple ışık hızı aşılamaz. Bilyeyi bile o hıza çıkaramazken, ışık hızına yaklaşan cisimlerin kütlesinin sonsuza yaklaşıyor olması, o "bir gıdımlık daha" hızlanmayı imkansız kılmaktadır.
Işığın hızı mutlaktır istersen 400km/h ile git ışığın hızı hep aynı olur yani mutlaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Işıktan hızlı giderseniz kütleniz de artacaktır. Eğer ışık hızına ulaşmayı başarırsanız kütleniz sonsuz olur ve onu taşımaya yarayacak enerjinizde sonsuz olur bu yüzden ışık hızı aşılamaz.
Takyon, "atik" veya "hızlı" anlamına gelir ve parçacık fiziği dahilindeki teorilerden birkaçına göre ışıktan her zaman daha hızlı gidebilen hayali bir parçacıktır.
Bildiğimiz fizik kurallarına özellikle de Albert Einstein'ın Özel Görelilik Kuramı'na göre ışık hızında seyahat mümkün değil. Ama fizik yasaları bize çok büyük miktarda enerji gerektirse de ışık hızına yakın bir hıza ulaşmanın mümkün olduğunu söylüyor.
Kısacası geminiz üstüne 1 trilyon kere trilyon fil oturmuş gibi ezilecektir. Bu nedenle warp motoru çalıştırmak pratikte imkansızdır.
Dolayısıyla eğer ki arabamız ışık hızında gidiyorsa, içerisindeki gözlemci için zaman durmuştur. Bundan ötürü farları yaktığında, herhangi bir değişim gözleyemez; çünkü zaman akmamaktadır.
Peki ışık hızı neden değişmez ve göreceli değildir? Işık hızı evrendeki maksimum hızdır. Bu nedenle ışık hızı hep aynı hızdadır ve değişmez. Gözlemcinin hızı ne olursa olsun ışık hızına eklenmez.
Işık yılı, astronomik uzaklıkları ifade etmek için kullanılan ve yaklaşık 9,46 trilyon kilometreye (9,46×1012 km) karşılık gelen uzunluk birimi. Uluslararası Astronomi Birliğinin (IAU) tanımına göre bir ışık yılı, ışığın bir Jülyen yılında (365,25 gün) boşlukta kat ettiği mesafedir.
Modern fizikte, ışık evrendeki en hızlı şey olarak kabul edilir. Işığın boşluktaki hızı saniyede tam olarak 299792458 metre olarak tanımlanmıştır. Bu, insan ırkının bugüne kadar tecrübe ettiği en hızlı şeydir.
Zihnimizde yarattığımız zaman durdurulamaz. Zihnimizde yarattığımız zaman her zaman akar, her şeyden bağımsız başka bir değişkendir, parametredir. Bu yüzden bütün cisimler dursa da zaman akar ya da akar durur deriz. Özel ve genel görecelilik teorisinde ki zaman bir çeşit hareket-uzay-madde birimidir.
Elektriğin akım hızı, iletkenin niteliği, kalınlığı ve sıcaklığa bağlı olarak değişkenlik gösterse de, ışık hızının yarısı ile üçte ikisi arasındadır. Aktarım hızı, ortamın niteliğine göre saniyede birkaç kilometre veya birkaç metreye dahi düşebilir.
Evrenin en yavaş varlığı mutlak sıfır(–273.15 °C) sıcaklıklığına yakın sıcaklığa sahip(Örneğin -273.14°C) herhangi bir cisim olabilir.Mutlak sıfır sıcaklığında bir cismin bütün atomları hareketsiz haldedir.
Yıldırım ve şimşeğin hızı ise saniyede 150 bin kilometredir yani normal ışık hızının yaklaşık yarısı kadardır (ışık hızı saniyede 300 bin kilometredir). Bu yüzden önce ışığı görürüz ve daha sonra patlama sesini duyarız.
UZAYA GİTMEK NE KADAR SÜRER? Uzay mekiklerinin en yüksek ulaştıkları hız 58 bin 536 km'dir. Aradaki mesafe ve hıza bölünürse 106 güne yakın bir yolculuk karşımıza çıkmaktadır.
Işık hızında seyahat eden bir iğne, Dünya'ya çarptığı andaki kinetik enerjisi nedeniyle felaketlere yol açabilir. Dünya'nın yüzeyinde büyük bir krater oluşabilir ve çevredeki alanlar yıkıcı bir şekilde etkilenebilir. Ayrıca, iğne tam enerjiye dönüşecek ve nagasakiden 2.864 kat daha büyük bir patlamaya neden olacaktır.
Öncelikle ışık uzayda yayılır bunun en basit örneği yıldızlar. Yıldızlar, fotonun yani ışığın çıktığı kaynaklardır ve oradan gözümüze ulaşan ışık sayesinde gökyüzüne baktığımızda yıldızları görürüz. Uzayda fener kullanma konusunda da yine yıldızlara bakabiliriz evren yıldızlarla dolu fakat karanlık.
Düşüncelerimiz ise beynimizdeki kimyasal tepkimeler ve nöronlar arası iletişimle oluşuyor. Bunların hepsi kütleli parçacıklar tarafından gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla, beynimizdeki nöron iletişiminin veya kimyasal tepkimelerin ışık hızında gerçekleşmesi mümkün olmadığından, düşünce hızımız ışık hızından yavaştır.
Zamanın hızı, ışık hızından güneş ile dünya arası mesafe olan 149,6 milyon kilometrede 8,44 dakika hızlıdır. Sonuç olarak ışık hızının zamanı durdurması imkansızdır.
Işık hızı evrende nedenselliğin hızıdır.
Nitekim elektromanyetik kuvvet gibi fizik kuvvetleri boşlukta ışık hızında gider. Bu da cisimlerin evrende birbirini en hızlı olarak ancak ışık hızında etkileyebileceği anlamına gelir. Bu yüzden ışık hızını aşmak anlamsızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri