Bu durum, algılaması adına nasıl örneklendirilir? İzafiyet teorisine göre evrende ulaşılabilecek en yüksek hız ışık hızıdır. Ve ışık hızına ne kadar yaklaşırsanız sizin için zaman o kadar yavaşlayacaktır.
Işık hızında yolculuk yaparsanız zaman genişlemesi olarak adlandırılan bir durumla karşılaşacaksınız. Çok hızlı hareket eden nesneler için çok yavaş akması söylenilen bir teoridir bu. Yani ulaşırsınız büyük ihtimalle zaman sizin için duracaktır.
Işık hızına ulaşmak şart değil
Hareket halindeki cisimlerin boyu duran veya daha yavaş giden gözlemcilere göre her zaman kısalır ve zamanı her zaman daha yavaş akar. Bunun için ışık hızına yaklaşmaya gerek yoktur.
Einstein'ın Özel Görelilik Teorisi'ne göre, ışık hızına yaklaşan bir nesnenin zamanı yavaşlar ve nesne daha kısalır. Bu, "zaman dilatasyonu" ve "uzunluk kontraksiyonu" olarak adlandırılır. Teorik olarak, eğer bir nesne tam olarak ışık hızında hareket ederse, zaman durur ve nesne sıfır uzunluğa sahip olur.
Dolayısıyla eğer ki arabamız ışık hızında gidiyorsa, içerisindeki gözlemci için zaman durmuştur. Bundan ötürü farları yaktığında, herhangi bir değişim gözleyemez; çünkü zaman akmamaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Işık hızında seyahat eden bir iğne, Dünya'ya çarptığı andaki kinetik enerjisi nedeniyle felaketlere yol açabilir. Dünya'nın yüzeyinde büyük bir krater oluşabilir ve çevredeki alanlar yıkıcı bir şekilde etkilenebilir. Ayrıca, iğne tam enerjiye dönüşecek ve nagasakiden 2.864 kat daha büyük bir patlamaya neden olacaktır.
Işığın boşluktaki hızı, fiziğin birçok alanında kullanılan önemli bir fiziksel sabittir. Genellikle c sembolüyle gösterilir. Tam değeri saniyede 299.792.458 metredir (saniyede yaklaşık olarak 300.000 km; saatte 1.080.000.000 km olarak ifade edilir).
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Zihnimizde yarattığımız zaman durdurulamaz. Zihnimizde yarattığımız zaman her zaman akar, her şeyden bağımsız başka bir değişkendir, parametredir. Bu yüzden bütün cisimler dursa da zaman akar ya da akar durur deriz. Özel ve genel görecelilik teorisinde ki zaman bir çeşit hareket-uzay-madde birimidir.
Evrendeki en hızlı şey nedir? Evrendeki en hızlı hareket eden şey saniyede yaklaşık 300.000 km ile ışıktır. Yani Dünya'dan Ay'a ulaşması sadece 1.3 saniye sürer. Mars'a ulaşması 182 saniye, Güneş'e ulaşması ise 8 dakika 20 saniye sürer.
Kütle etkisiyle bükülmüş uzayzaman alanında, zaman bükülmenin etkisiyle yavaşlar. Uzayda daha düz bir uzayzaman, kütle bükülmesine uğramadığı için kütleye yakın alanlara göre daha hızlıdır. Yani insan ya da başka herhangi bir şey için, içinde bulunduğu uzayzaman şartları neyse o zaman akışına tabidir.
Işığın hızı boşlukta yaklaşık 299 bin 792 km/saniyedir ve kütleli hiçbir cisim ışık hızına ulaşamaz veya ışıktan hızlı gidemez. Neden öyle diye sorduğumuzda ise ışık hızına yaklaşan cisimlerin kütlesi sonsuza erişir, zamanın akışı durma noktasına gelir ve boyu hareket yönünde kısalır gibi garip yanıtlarla karşılaşırız.
Çünkü bir parçacık etkileşimin yayılma hızını aşabilirse, kuramın izin verdiğinden daha çabuk etkileşime girmesi de mümkün olur ve bu da bir çelişki yaratır. Özel görelilik kuramına göre ışık hızının aşılamamasının sebebi ise etkileşimin yayılma hızının ışık hızı olmasıdır.
Hayır, ışıktan daha hızlı hareket etmek mümkün değildir. Çünkü ışık hızı, bir nesnenin mümkün olan en yüksek hızıdır ve bu hız Einstein'ın özel görelilik teorisine dayanır. Özel görelilik teorisi, uzay ve zaman arasındaki ilişkiyi açıklar ve ışık hızının en yüksek hız olarak tanımlanmasını sağlar.
Ama işık hızı ile gidersek bile o gezegene varmağımız 100 yıl çekeceyi için insan ömrü buna yetmeye bilir. Buna göre de maksimum 60-70 işık yılı uzağa, yani 60-70 yıl geçmişe gide biliriz. (Eğer işık hızında gitmek mümkün olsaydı...)
Takyon, "atik" veya "hızlı" anlamına gelir ve parçacık fiziği dahilindeki teorilerden birkaçına göre ışıktan her zaman daha hızlı gidebilen hayali bir parçacıktır.
Sonuç Özetleyecek olursak, Newton fiziğinde zamanda yolculuk yapılamayacağı bir kabuldür çünkü zaman mutlak kabul edilir. Özel Görelilik ve Özel Göreliliği içine alan diğer teorilere göreyse de (Genel Görelilik ve Standard Model gibi) zamanda ileri yolculuk yapılabilir, fakat geriye yolculuk yapılamaz.
Ross'un da belirttiği gibi; "Saat imkânsız bir nesnedir. Termodinamiğin İkinci Yasası'nı, Entropi Yasası'nı ihlal etmektedir. Eğer zamanda yolculuk saati mümkün hale getirirse, zamanda yolculuğun kendisi imkânsız olur.
Zamanın oku ileriyi gösteriyor, bu termodinamiğe bağlı ve termodinamik de kütleçekim kuvvetini taşıyan graviton parçacıklarına bağlı. Dahası gravitonlar paralel evrenlere sızıyor. Bu yüzden yerçekimi zayıflıyor ve uzay-zaman bir bütün olduğu için bütün evrende zamanın akışı yavaşlıyor.
Dolayısıyla Ay'ın hacmi Dünya'nın hacminin %2'sidir. Kütlesi Dünya kütlesinden 81,3 kat daha azdır. Yüzeyinde kütleçekim etkisi yer çekiminin yaklaşık %17'sidir. Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve Sovyetler Birliği'nin uzay görevlerinde bugüne kadar 21 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Live Science'ın haberine göre NASA Emniyet ve Uçuş Güvenliği Direktör Yardımcısı Nigel Packham, uzay görevi veya yer testleri esnasında 21 astronotun öldüğünü açıkladı.
Uzayda vakum ortamı, yüksek enerjili radyasyon, oksijensiz ortam, çok düşük ve çok yüksek sıcaklıklar gibi farklı zorlayıcı koşullar olsa da bu durumun temel nedeni boğulma. Uzay kıyafeti olmayan bir insan uzayda ancak 15 saniye hayatta kalabilir.
Işık hızı dünyanın etrafını turlarken... Işık hızı 299.792 km/saniye. Dünyanın etrafı 40.000 km. Gördüğümüz şudur ışık hızı saniyede dünyayı kabaca 7 kere turluyor.
t = 1.28 saniye'dir. Dünyadan çıkan bir ışık hüzmesi ortalama 1,28 saniye sonra Ay'a ulaşır.
Yani hızımız arttıkça zaman yavaşlıyor çünkü zaman, ışık hızında akıyor. Zamanın hızı ışık hızı bu yüzden ışık hızından daha küçük hızlar ile ışık hızı ile aynı hızda olan gözlemciler ya da maddeler için zamanın yorumu farklı oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri