Işık hızında yolculuk yaparsanız zaman genişlemesi olarak adlandırılan bir durumla karşılaşacaksınız. Çok hızlı hareket eden nesneler için çok yavaş akması söylenilen bir teoridir bu. Yani ulaşırsınız büyük ihtimalle zaman sizin için duracaktır.
hızınız yükseldiğinde atom altı parçacıklarınızın hareketi de yavaşlar, ışık hızında ise durağan hale gelir. yani zaman sadece sizin için durur.
Einstein'ın genel görelilik teorisi, ışık hızına ulaşılması veya aşılması durumunda zaman yolculuğunun mümkün olmayacağını sugerir. Bu teoriye göre, bir nesnenin hızı ışık hızına yaklaştıkça kütlesi sonsuz artar ve zaman yolculuğu mümkün değildir.
Ama işık hızı ile gidersek bile o gezegene varmağımız 100 yıl çekeceyi için insan ömrü buna yetmeye bilir. Buna göre de maksimum 60-70 işık yılı uzağa, yani 60-70 yıl geçmişe gide biliriz. (Eğer işık hızında gitmek mümkün olsaydı...)
Işık hızına ulaşıldığında kütle sonsuz olur. Sonsuz kütlenin hareket edebilmek için sonsuz enerjiye ihtiyacı vardır. Bu olmadığı için ışık hızından hızlı hareket edemez.
İlgili 25 soru bulundu
Işığın boşluktaki hızı, fiziğin birçok alanında kullanılan önemli bir fiziksel sabittir. Genellikle c sembolüyle gösterilir. Tam değeri saniyede 299.792.458 metredir (saniyede yaklaşık olarak 300.000 km; saatte 1.080.000.000 km olarak ifade edilir).
Dünya'daki en hızlı şey ışıktır. Hiçbir şey ışık hızını geçemez. Bilim insanlarına göre eğer bir kişi ışık hızında giderse zamanda yolculuk yapabilir. Ayrıca tam ışık hızında gitmeniz gerekmez, ışık hızının %95,555 hızı ile gidilirse de zamanda yolculuk yapılabilir.
Bunun sebebi kütlesiz olmalarıdır. Böylece kendilerini yavaşlatıcak herhangi bir engelle karşılaşmazlar ve evrenin limit hızına ulaşırlar. Yani neden hiçbir şey ışıktan daha hızlı hareket edemezin cevabı ise budur, kütlesizden daha kütlesiz bir parçacık yoktur.
Takyon, "atik" veya "hızlı" anlamına gelir ve parçacık fiziği dahilindeki teorilerden birkaçına göre ışıktan her zaman daha hızlı gidebilen hayali bir parçacıktır.
Dolayısıyla eğer ki arabamız ışık hızında gidiyorsa, içerisindeki gözlemci için zaman durmuştur. Bundan ötürü farları yaktığında, herhangi bir değişim gözleyemez; çünkü zaman akmamaktadır.
Ross'un da belirttiği gibi; "Saat imkânsız bir nesnedir. Termodinamiğin İkinci Yasası'nı, Entropi Yasası'nı ihlal etmektedir. Eğer zamanda yolculuk saati mümkün hale getirirse, zamanda yolculuğun kendisi imkânsız olur.
En yakın yıldız sistemi Proxima Centauri'ye ulaşmanız size göre 2 yıl, 2,54 milyon ışık yılı uzaklıktaki en yakın galaksi Andromeda'ya ulaşmanız 1 milyon yıl, Samanyolu'na 32 milyar ışık yılı uzaklıktaki en uzak galaksi GN-z11'e ulaşmanızsa 15 milyar yıl sürer.
Yıldırım ve şimşekleri gördüğümüz zaman gök gürültüsü de duymayı bekleriz. Ses hızı saniyede 344 metredir. Yıldırım ve şimşeğin hızı ise saniyede 150 bin kilometredir yani normal ışık hızının yaklaşık yarısı kadardır (ışık hızı saniyede 300 bin kilometredir).
Işık hızı zamanı durdurmaz aslında o kadar hızlıdır ki zaman duruyormuş gibi gelir.
Işık hızı 299.792 km/saniye. Dünyanın etrafı 40.000 km. Gördüğümüz şudur ışık hızı saniyede dünyayı kabaca 7 kere turluyor.
Yani hızımız arttıkça zaman yavaşlıyor çünkü zaman, ışık hızında akıyor. Zamanın hızı ışık hızı bu yüzden ışık hızından daha küçük hızlar ile ışık hızı ile aynı hızda olan gözlemciler ya da maddeler için zamanın yorumu farklı oluyor.
Elektriğin akım hızı, iletkenin niteliği, kalınlığı ve sıcaklığa bağlı olarak değişkenlik gösterse de, ışık hızının yarısı ile üçte ikisi arasındadır.
Evrenin en yavaş varlığı mutlak sıfır(–273.15 °C) sıcaklıklığına yakın sıcaklığa sahip(Örneğin -273.14°C) herhangi bir cisim olabilir.Mutlak sıfır sıcaklığında bir cismin bütün atomları hareketsiz haldedir.
Ses hızı havada yaklaşık 20 °C (santigrat) sıcaklıkta 343.2 metre/saniye iken, Işığın hızı ise tam olarak saniyede 299.792.458 metredir. Yani Işık hızı ses hızından yaklaşık olarak 874.635 kat daha hızlıdır.
Düşüncelerimiz ise beynimizdeki kimyasal tepkimeler ve nöronlar arası iletişimle oluşuyor. Bunların hepsi kütleli parçacıklar tarafından gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla, beynimizdeki nöron iletişiminin veya kimyasal tepkimelerin ışık hızında gerçekleşmesi mümkün olmadığından, düşünce hızımız ışık hızından yavaştır.
Genel görelilik teorisine göre, ışık uzay-zamanın eğriliğini izler. Bunun sonucu olarak, ışık büyük bir nesnenin etrafında geçerken bükülür.
Burada gölge ışık hızını geçmiş olmaz mı? Golge ilerleyen hizi olan bir sey degildir, golge bir sey degildir sadece yoklugun tanimidir. Golge isiksiz bolge demektir. Andinlanmis bolgenin hizina gore aydinlanmamis bolgenin hizi olamaz.
İkisi de Aynı Hızdadır. Hayır ikisi de aynı hızda değilldir. Işık hızı saatte 300.000 km ise beynimizin düşünme hızı da saatte 500 km 'dir.
Dünyadaki en hızlı insan Usain Bolt. Jamaikalı atlet saatte 44.7 kilometre hıza ulaştı.
Usain Bolt 2009'da 9,58 saniye ile 100 metre koşuda dünya rekoru kırdığında, saatte ortalama 37,58 km hıza ulaştı. Sağlıklı bir kedi ise saatte 40 km hızla 100 metreyi 9 saniyede koşma kapasitesine sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri