Işık şiddetleri farklı olan kaynaklardan çıkan fotonlar aynı madde olduğundan, ışık hızı değişmez. Işık şiddeti, daha pratik uygulamalar için kullanılan ışık kaynaklarını aydınlatma kabiliyetlerine göre sınıflandırdığımız bir büyüklüktür. Işığın hızıyla ilgili değildir.
Işık kaynağına farklı açılarda bakıldığında ışık şiddeti düşecektir. İki farklı ışık kaynağının toplam ışık çıktısı yani lümen değeri aynı olsa da biri diğerinden daha yüksek ışık şiddetine sahip olabilir. Bunun nedeni ışık açısının farklı olmasıdır. Işık açısı ne kadar darsa ışık şiddeti o kadar yüksek olur.
Işık şiddeti, birim zamanda belli bir doğrultuda yayılan ışığın yoğunluğunu göstermektedir. Işık şiddeti sembolü I'dır. Işık şiddeti birimi candeladır(cd). Işık şiddeti modellemelerinde kullanılan çizgi sayısının artması ışık şiddetinin arttığını gösterir.
Akım arttıkça güç artışının belli bir akıma kadar azalan hızda artması, belli bir akıma kadar ışık şiddetinin azalma hızının akım arttıkça daha yavaş olmasına sebebiyet vermektedir. Bu nedenle akım-ışık şiddetinin değişimi başlangıçta daha doğrusal olmaktadır.
Bir küre için mevcut ışık akısı da yalnızca kaynağın gücüne bağlı olmaktadır. Bunun beraberinde ışık akısı kaynaktan uzaklığa yahut yüzeyin büyüklüğüne bağlı durumda değildir.
İlgili 17 soru bulundu
Işık şiddeti sadece kaynağın gücüne bağlıdır, kaynaktan uzaklığa ya da yüzeyin büyüklüğüne bağlı değildir.
Işık akısı dendiği zaman, kaynaktan yayılan toplam akı, ışık şiddeti dendiği zaman ise bir steradyanlık katı açı içerisindeki akı kastedilir. MKS sistemi içerisinde ışık akısının birimi lumen , ışık şiddetinin birimi ise candela, ya da Türkçe söylenişi ile kandela 'dır. (lumen lm ile kandela cd ile gösterilir.)
Efsane 1: Yüksek watt değerine sahip LED lambalar daha fazla ışık verir. Cevap: Hayır, birçok kişi lambanın üzerinde yazan yüksek watt değerinin daha parlak ışık vereceğini düşünür, ancak bu durum her zaman doğru değildir.
Sürat, hacim, genleşme katsayısı, yüzey alanı, ışık şiddeti, akım şiddeti, özkütle skaler büyüklük olarak ifade edilebilir. Skaler büyüklüklerde yalnızca şiddet kavramı bulunur. Sıcaklık, zaman gibi kavramlar skaler büyüklük olarak ifade edilebilir.
Birçok ayna, %90-95 verimlilik ile yansıtır; yani ışığın %5-10 civarı soğurulur. Dolayısıyla gerçekte bu sistem sonsuza kadar parlaklaşamayacaktır ve aynalar ile ışık kaynağının fotonları soğurma hızı ile ışık kaynağının foton üretme hızı arasında bir denge sağlanacaktır.
Işık şiddetleri farklı olan kaynaklardan çıkan fotonlar aynı madde olduğundan, ışık hızı değişmez. Işık şiddeti, daha pratik uygulamalar için kullanılan ışık kaynaklarını aydınlatma kabiliyetlerine göre sınıflandırdığımız bir büyüklüktür. Işığın hızıyla ilgili değildir.
Işık şiddeti bir ışık kaynağının belirli bir yönde yaydığı ışık miktarıdır. Işık şiddetinin birimi Kandela'dır. Kandela değeri bir ışık kaynağının ne kadar parlak olduğunu ifade eder. Kandela, cd kısaltması ile belirtilir ve rakamsal değerden sonra yazılır.
Lamba parlaklığı, güç ile doğru orantılı ve direnç artarsa güç azalır bundan dolayı parlaklık da azalır.
Böylece ışık, normalde bulunduğu ortam her ne idiyse, mesela hava ise havadaki, vakum ise vakumdaki normal ve beklendik hızına geri döner. Yani aslında ışık yavaşlayıp da geri hızlanmaz. Hep ışık hızında gider; ama farklı ortamlarda farklı şekillerde modüle edilir ve değiştirilir.
Bir lümenlik (lm) aydınlatma gücü bir metrekarelik bir alanı eşit olarak aydınlattığında aydınlatma şiddeti tam bir lükstür. Lüks ölçüm cihazı, lüksmetre veya fotometre olarak da adlandırılır.
Işık akısı ve ışık enerjisi
Gözün algıladığı elektromayetik güce ışık akısı denildiği için, gözün algıladığı enerji de ışık akısı ile bu akının süresinin çarpımı olarak ifade edilir. Burada Φ ışık akısı, t zaman ve Q de ışık enerjisidir. MKS sisteminde ışık akısının SI birimi lumen, zamanın SI birimi ise saniyedir.
Işık Şiddeti (I):Bir ışık kaynağının ışık şiddeti, birim zamanda yaydığı foton sayısıyla orantılı bir büyüklüktür. Birimi candela (cd) dir. Plâtinin ergime sıcaklığında (1760 °C) bulunan siyah bir cismin 1 cm2 lik yüzeyinin, kendisine dik olan bir doğrultuda verdiği ışık şiddetinin 1/160 değerine 1 candela denir.
Temel büyüklük, başka birimlere gerek kalmadan ifade edilen birimlerdir. Bu büyüklüğe örnek birimler; kütle, zaman, uzunluk, akım şiddeti, sıcaklık, ışık şiddeti ve madde miktarıdır. Türetilmiş büyüklük ise başka büyüklüklerle ifade edilir. Bu büyüklüğe örnek birimler ise; kuvvet, ivme, hız, direnç ve enerjidir.
Işık şiddeti skaler bir büyüklüktür. Skaler büyüklük dediğimiz kavram kendinden başka bir büyüklüğün ölçülmesine gerek duyulmayan büyüklüktür. dür. Dolayısıyla ışık şiddetini ölçmek için sadece kendisini bilmemiz yeterli olacağından skaler bir büyüklüktür.
Isıtıcıların ne kadar elektrik harcadığı doğrudan cihazın watt değeri yani gücü ile alakalıdır. Cihaz gücü ne kadar yüksek ise elektrik tüketimi de o kadar artacaktır.
1 watt, Uluslararası Birimler Sisteminde (SI) saniyede bir joule işe eşittir.
20 wattlık florasan ışığı 10-12 watt led üretir oyle hesapla 1000-1200 lümen civarı...
Işık akısı bir fiziksel niceliktir ve insan gözünün algıladığı ışık gücünün miktarını ifade eder. Bu tariften de anlaşıldığı gibi, ışık akısı hem ışınım yapan kaynağın gücüne hem de insan gözünün özelliğine bağlıdır. SI birimi MKS sisteminde lumen dir.(lm kısaltmasıyla gösterilir.)
Φ = 4 ∙ π ∙ I Φ = 4 ∙ π ∙ I olur. Işık şiddeti 1 cd olan kaynağın 1 m yarıçaplı kürenin 1 m2 lik yüzeyinde oluşturduğu ışık akısı 1 lümen dir. Işık şiddeti 1 cd olan kaynağın 1 m yarıçaplı kürenin tüm yüzeyinde oluşturduğu ışık akısı 4p lümen dir.
Kaynaktan birim zamanda yayılan ışık miktarına ise ışık akısı (Φ) adı verilir. Işık akısı sadece kaynağın ışık şiddetine bağlıdır. Aydınlanma şiddeti (E) birim yüzeye düşen ışık akısıdır. Aydınlanma şiddeti ışık kaynağının şiddetine, konumuna ve ışığın geliş açısına bağlı olarak değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri