İSKAN ALMAK ZOR MU? Bir çok bina inşaat ruhsatına uygun olarak yapılmadığından iskan almak zor. Ancak eskiden istenen bir çok belgeye gerek duyulmaması, inşaat ruhsatı tarihi sona erse de iskan almanın önünün açılmış olması nedeniyle geçmişe kıyasla iskan almak kolaylaştı.
İskan alma işlemi ne kadar sürer sorusunun cevabı inşaat sahibi tarafından istenilen dilekçe başvurusu 30 gün içerisinde ilgili belediye tarafından işleme alınır. İnşaat sahibi iskan sürecini başlatmak için dilekçe verdiğinden en geç bir ay sonra belediye gerekli kontrolleri yaparak iskan belgesini verir.
İskan tüm apartman için alınır ve tüm kat maliklerine belirli bir masraf çıkar. Bu durum zaman zaman, tamamlanmış binalarda iskan alınamamasına neden olmaktadır. Bazı bankalar, konut kredisi için tek başına kat irtifakını yeterli görmez ve iskân şartı arar.
İskan belgesi alınması için projeye uygun olarak yapılmayan kısımların yeniden yapılması ya da düzenlenmesi gerekebilir. Bu da ciddi masraflara yol açabilir. 5 yıl içinde iskanı alınmayan yapılara para cezası ya da yıkım kararı uygulanır. Ayrıca iskanı olmayan binada oturmanın cezası da vardır.
Çoğu kişi bu ifadelerin ne anlama geldiğini bilmeden ev alıyor. Tapudaki bu iki farklı ifade, binanın iskanıyla ilgili. İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti ifadesini görürsünüz. İskan almamış bir konutu satın almak risklidir.
İlgili 37 soru bulundu
3194 Sayılı İmar Kanunu kapsamında; ruhsatın verildiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde iskan belgesinin alınmış ve inşaatın da bitirilmiş olması zorunludur. 5 yıl içerisinde inşaatları bitmiş olup, hala bu belgeyi almamış olan binaların inşaat ruhsatları hükümsüz hale gelir.
Yapı kullanma “İSKAN “ izni için müracaat eden kişi (yapı sahibi) “yapı müteahhidi” değilse, müteahhidin vergi ve sigorta borcu bulunsa bile izin talebinin gereği yerine getirilmelidir.
Mesela otopark alanı hazırlanmamış bir binaya ya da kanalizasyon altyapısı bitmemiş bir binaya iskan verilmez. Tamamlanmış ya da kısmen tamamlanmış binanın, onaylanan bütün şartlara uygun yapılmış olması da iskan için yeterli değildir.
İskanı olmayan bina satın almak ya da satmak birçok riski de beraberinde getiriyor. Bu binalarda kat mülkiyeti alamadığınız gibi, elektrik su gibi hizmetlerden de yararlanamıyorsunuz. Ayrıca iskan belgesi kaçak yapı ya da imara uygun olmayan yapı olması nedeniyle de verilmemiş olabiliyor.
Ruhsat veya İskan aşamasında Numarataj Bedeli ( Her Kapı Numarası İçin) Ad. Ruhsat isim değişikliği, yenileme ve kullanım değişikliği Ad. Belediye Harcı hariç 5.785,00 TL Ad. Kayıtlar İle Sabit Bilgi Amaçlı Yazılar (Numarataj vb.) Ad.
Yapı kayıt belgeleri bina ve arsanın metrekareleri ile belediyelerin belirlediği rayiç bedeller üzerinden hesaplanıyor. Buna göre, vatandaş daire başına ortalama 2 bin 880 TL ödeyerek iskânına kavuşabilecek.
İnşaatların eksik olması, iskan belgesinin alınamayacağını gösterir. Belediye tarafından yapılan kontrollerde herhangi bir eksiğin tespit edilmemesi gerekir. Belediye bina hakkında projeye uygun olarak yapılıp yapılmadığını kontrol eder. Uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda, iskan verilmez.
Teklif olduğu gibi yasalaşırsa iskansız konutlara abonelik hakkı gelecek. Oturulmaya başlanan ancak imar aykırılıkları nedeniyle iskanı olmayan konutlar elektrik ve su aboneliği alabilecek. Bu faturaların düşmesi anlamına geliyor.
Söz konusu iskan masrafının ödemesi ise, iskan ruhsatını alan kişiye ait oluyor. Genel olarak iskan ruhsatını almak müteahhitlerin sorumluluğunda kabul edilse de, satış veya kat karşılığı sözleşmesinde bu konuyla ilgili bir madde yer alıyorsa bu madde uygulanıyor.
İskan belgesi, yani yapı kullanma izin belgesi alabilmek için yapı tamamlandıktan sonra inşaat sahibinin veya yetkilisinin ilgili belediyeye bir dilekçeyle başvuru yapması gerekir. Bunun üzerine belediyenin ilgili birimi tarafından gerekli kontroller sağlanır.
İskan belgesi sorgulama, E-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Bu işlem ile bir binanın veya konutun iskanı olup olmadığı sorgulanabilir. İnternete iskan sorgulama e-devlet yazmanız yeterlidir. Bu işlem binanın sahibi veya konutun kiracısı tarafından yapılabilir.
Bina, belediye tarafından her şeyiyle onaylanmış bir mülk olarak kaydedilmiş, yapıdaki her bir bölüm ayrı olarak belirlenmiştir. Kat mülkiyetli tapunun alınabilmesi için binanın iskân ruhsatının bulunması şarttır. Kat irtifaklı tapu ise inşaatına başlanacak ya da inşaat halinde olan binalar için belediyeden alınır.
B. Kanun Değişikliği ile Getirilen Düzenleme
Kanun Değişikliği uyarınca 01.07.2022 tarihine kadar yapılmış olmak kaydıyla; inşaat ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup, kullanım izni verilmeyen yapılara su ve/veya elektrik aboneliği bağlatılabilecektir.
Yapı kullanma izin belgesinde müteahhidin, şantiye şefinin, mimari proje müellifinin imzasının bulunmaması, sorumluluklarını ortadan kaldırmaz. Yani santiye sefi, mimar gibi kisiler imza atmasa bile kullanma izni alabilirsiniz.
Projeye uygun olarak yapılmamış olan ya da gerekli bölümleri tamamlanmamış olan yapıların iskan izni alması mümkün değildir. Ayrıca yapıyla alakalı belediyeye yatırılması gereken harçlar yatırılmamışsa ve sigorta primleri ödenmemişse yine iskan ruhsatı alınamaz.
Tamamlanmış yapıya iskan alınmaması, binanın resmiyette inşaat halinde görünmeye devam ettiği anlamına gelmektedir. Bu nedenle böyle bir yerden ev aldığınızda tapunuz yine kat irtifakı niteliğinde olacaktır.
Afet Yönetiminde Geçici İskan Alanı Çalışmaları
Afet sonrasında evleri yıkılmıĢ veya ağır hasar görmüĢ, kullanılamayacak durumda olan afetzedelerin barındırılması amacıyla kullanılan geçici iskan alanları bu özelliğiyle afet yönetimi ve planlaması çalıĢmalarında yer almaktadır.
Yapı kullanma belgesi ve iskan izni olarak da isimlendirilen oturma ruhsatı, bağlı olunan belediyeden alınabilir. Belediyelerde bulunan "İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni" birimleri tarafından yapılan incelemeler sonrasında söz konusu yapı için bu belge verilebilir.
İşyeri ruhsatı başvurularında faaliyetin yürütüleceği yapının iskan/yapı kullanma izin belgesi ruhsatının sunulması gereklidir. (Yönetmelik madde 5) Hatta Türk Ceza Kanununun 184/3. maddesinde iskanı bulunmayan bir yapı için işyeri ruhsatı verilmesi durumunda ruhsat düzenleyene ceza verileceği düzenlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri