Sakız ve lokum gibi yapışkan yiyecekler braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır. Elma, armut gibi sert meyveler ve biftek, pizza gibi yiyecekleri kesip küçük parçalara ayırarak yemekte fayda vardır. Braket ve telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin hepsi yasaktır.
Sabit ortodontik tedavi süresince braketlerin kırılmasına, tellerin çıkmasına veya bükülmesine sebep olacak sert ve yapışkan gıdalardan mutlaka uzak durmalısınız. (Örneğin; Sakız, karamel, lokum, fındık, fıstık, leblebi, ayva, erik; tost, börek, ekmek, pide, lahmacun gibi hamur işlerinin sert kenarları).
-Sakız, lokum, jelibon, karamel gibi yapışkan yiyecekler tüketilmemelidir. -Fındık, fıstık, leblebi, badem gibi kuruyemişler; şeker, çikolata, kurabiye, pizza veya ekmek kenarı gibi sert yiyecekler yenilmemelidir.
Diş Teli Takanlar için Yeme-İçme
Elma, tost, hamburger gibi ısırarak yenilen şeylerden uzak durmalısınız. Bu tarz yiyecekleri tercih ediyorsanız küçük parçalara bölerek yemeye özen göstermelisiniz. Kola, soda, gazoz gibi asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Meyveler içinde çekirdekleri çıkararak tüketilmelidir.
Klasik braket ve tel sisteminde zaten hepinizin bildiği gibi sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Ancak teller ilk takıldığında 3-7 gün boyunca sadece yumuşak gıdalarla beslenmek hissedeceğiniz ağrıyı oldukça azaltacaktır. Çorba, patates püresi, yoğurt gibi yiyecekler tercih edebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Garip Öpüşme Efsanesi Yanlış
Öpüşürken diş tellerinin birbirine kilitlenemeyeceğini bilmek zihninizi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Metal tellerle öpüşmek uyum sağlamanızı gerektirir, ancak bu imkânsız veya rahatsız edici değildir. Bir kez takmaya alıştığınızda, bir süre sonra onları fark etmeyeceksiniz bile.
DİŞ TELİ VARKEN YENMEMESİ GEREKENLER
Tatlı, cips ve gazlı içecek tüketiminizi azaltın. Şekerli ve nişastalı yiyecekler plak asidi üretir, bu da diş çürümesine neden olabilir ve diş eti hastalığını tetikleyebilir.
Yememeniz gereken yiyecekler:
*Sakız, lokum, karamel gibi yapışkanlı şeyler. *Patlamış mısır, cips, buz. *Kızarmış ekmek, simit, pizza.
Diş Telinin Gevşemesi
Diş telleri birçok farklı nedenden dolayı gevşeyebilir ve bükülebilir. Bu durumları fark etmediğinizde ise belirli bir süre sonra kırılabilir. Diş telleri kırıldığında diş etlerinizi ya da damağınıza batabilir.
Ortodontik tedavi sırasında dişlerin sallanması gayet doğaldır. Çünkü dişler yer değiştirmeye başlamıştır. Dişlerin hareketlenmeye başladığı bu hassas dönemde dişleri zorlamamak adına sert gıdalardan uzak durmak gerekir.
Yukarıda da belirtiğimiz üzere içerisinde asit bulunan içeceklerin tamamını tüketmek yasaktır. Bu nedenle içerisinde asit bulunan alkollü içeceklerin tamamı diş teline zarar vermektedir. Tüm ortodonti hekimleri asitli alkollü içeceklerin tamamını hastalarına önermemektedir.
Kola, Fanta, Gazoz gibi sunu asitli içecekler: İçilmemelidir. Ice tea, soda, meyve suları içilebilir.
Yerken dikkat edilmesi gereken yiyecekler:
Çiğnenmesi gereken çikolata ve şekerler. (Dişlere temas ettirilmeden, dil üzerinde eritilerek yenebilir.)
Pizza, spaghetti, iskender, tavuk vs yiyebilir, yetişkinler pipetle asitli içecek ve alkol tüketebilir.
Sigara kullanımı sağlıklı diş yapısının oluşturulmasından ötürü diş teli tedavisi boyunca ve sonrasında önerilmemektedir.
Kimileri de çocukken diş teli takmış olmalarına rağmen çapraşıklığın (çarpık, yamuk dişlerin) geri dönmesi (relaps) ve ilk ortodontik tedavideki yetersizlikler sebebiyle ikinci kez diş teli takmayı talep edebilirler.
Diş teli tedavisi sadece tek çeneye uygulanabilir. Bunun yanı sıra diş teli tedavisinin tek bir çeneye uygulanabilmesi için alt ve üst çenedeki diş diziliminin aynı ve eşit konumda olması gerekmektedir.
Diş teli, minimum 8 ay boyunca kalmak zorundadır. Bir hastanın tel takma süresi 18 aydan başlar ve 24 aya kadar değişiklik gösterir.
Diş telleriniz çıkarıldıktan hemen sonra dişleriniz daha hassas olacağından beyazlatma tedavisi almadan önce en az bir veya iki ay beklemek en iyisidir. Gülümsemeniz farklı görünecek Bu bariz görünse de, diş telleri çıkarıldığında gülümsemelerinin ne kadar düz ve farklı göründüğü genellikle insanlar için bir şoktur.
Diş teli'ne zarar veren ve tedavi boyunca yenmemesi gereken yiyecekler ile içecekler; Sert kuruyemişler (fıstık, fındık, leblebi ve badem gibi) Sert gıdalar (tost, sandviç, kızarmış ekmek ve simit vb.) Patlamış mısır.
Diş telleri takanlar kahve içebilir mi? Diş telleriniz varken kahve içebilirsiniz, ancak şunu bilmenizde fayda var: Kahve içerisinde güçlü bir pigmentasyon yapısının oluşu, diş tellerinizin ve dişinizin renginin değişmesine sebep olabilir.Leke olmasından çekiniyorsanız, kahvenizi pipetle içebilirsiniz.
Yani normal seviyede çay tüketiyor olmanız, sizler için aşırı büyük sorunlara sebep olmaz. Bu soruya net bir cevap vermek gerekirse eğer, diş teline sahipken çay içebileceğinizi söyleyebiliriz. Ancak bu tüketiminizden hemen sonra beklemeden dişlerinizi fırçalamalı ve çay kaynaklı sararmaların önüne geçmelisiniz.
Ortodonti tedavisi'nde braketlerin kırılması ya da yerinden çıkması genelde sert yiyecekler yemekten kaynaklanır. Ayrıca braketin üzerindeki yapıştırıcı zamanla zayıflayıp yerinden çıkmasına sebep olabilir. Braket dişinize yapıştığı yerden çıkmış fakat; ark teline bağlı duruyorsa, çıkarmak için zorlamayın.
Braket kullanımı hastanın diş yapısına ve kullanıma göre 6 ay-3 sene gibi bir zaman alabilir. Braketler özel bir yapıştırıcı ile dişlere takılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri