** Abonelik işlemleri esnasında Yapı Kullanım İzin Belgesi (İSKAN), ikametgah, elektrik veya su faturasının teslim edilmemesi durumunda bu belgeler GAZ KULLANIM SÖZLEŞMESİ esnasında talep edilecektir. Belgelerden herhangi birinin verilememesi durumunda Gaz Kullanım Sözleşmesine ait işlemler gerçekleştirilmeyecektir.
2) İskansız Ev Kiralanır Mı? daireleri kiralayabilirler. 3) İskansız Eve Doğalgaz Bağlanır Mı? doğalgaz aboneliği verilmiyor.
Teklif olduğu gibi yasalaşırsa iskansız konutlara abonelik hakkı gelecek. Oturulmaya başlanan ancak imar aykırılıkları nedeniyle iskanı olmayan konutlar elektrik ve su aboneliği alabilecek.
İskansız ve Kaçak Geçici Elektrik Aboneliği. 3194 sayılı İmar Kanununun geçici 11. maddesine göre 1/7/2022 tarihine kadar (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup, kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılara elektrik ve su aboneliği alınabilecektir.
İskan belgesi alınması için projeye uygun olarak yapılmayan kısımların yeniden yapılması ya da düzenlenmesi gerekebilir. Bu da ciddi masraflara yol açabilir. 5 yıl içinde iskanı alınmayan yapılara para cezası ya da yıkım kararı uygulanır. Ayrıca iskanı olmayan binada oturmanın cezası da vardır.
İlgili 27 soru bulundu
Yapı Kullanma İzin Belgesi, ruhsatın alındığı bağlı belediyeden ya da İl Özel İdaresi'nden alınabilir. İskânı alabilmeniz için yapı ruhsatı alırken verilen projeye uygun hareket etmeniz gerektiğini vurgulamakta fayda var.
İskanı olmayan bina satın almak ya da satmak birçok riski de beraberinde getiriyor. Bu binalarda kat mülkiyeti alamadığınız gibi, elektrik su gibi hizmetlerden de yararlanamıyorsunuz. Ayrıca iskan belgesi kaçak yapı ya da imara uygun olmayan yapı olması nedeniyle de verilmemiş olabiliyor.
internet hizmetinin iskanla bir alakası yok. eviniz yeni yapılmışsa önce telekoma başvuru yapiyorsunuz internet hizmeti gelmesi için, hat kablo vs çekiliyor. ardından tekrar başvuru yapiyorsunuz yani sözleşme yapiyorsunuz internet için.
Şantiye elektriği başvurusu gerekli belgelerin tamamlanması sonrasında bölgedeki elektrik dağıtıcı olan firmaya yapılmaktadır. Gerekli belgeler sonrasında şantiye elektrik aboneliği iptali ile birlikte belgelerde ve yapıda herhangi bir sorun yoksa kısa süre içinde mesken aboneliğine geçilmektedir.
İskan belgesini alabilmek için sadece müteahhitte olan belgelerin ilgili idarelere verilmesi gerekiyor. Ayrıca iskan, daireler için ayrı ayrı değil, bütün bina için alınıyor.
Yapı kullanım izni almak, İmar Kanunu kapsamında zorunlu tutulan bir uygulamadır. Bu belgeyi almak zorunludur ve iskân olmayan binada oturmanın cezası vardır. Ayrıca pek çok haktan mahrum bırakılan bu yapı, oturulabilir bir duruma getirilemeyeceği için kullanım dışı kalabilir.
İskan belgesi, yani yapı kullanma izin belgesi alabilmek için yapı tamamlandıktan sonra inşaat sahibinin veya yetkilisinin ilgili belediyeye bir dilekçeyle başvuru yapması gerekir. Bunun üzerine belediyenin ilgili birimi tarafından gerekli kontroller sağlanır.
Abonelik başvurusu için; nüfus cüzdanı ya da kimlik kartı, tapu belgesi ya da kira kontratı, ev sahibinden alınacak abonelik dilekçesi (kiracı için) ve bina tesisat numarası gerekiyor. Abonelik başvurusunun yanı sıra aynı belgeler ile doğalgaz kullanım sözleşmesi de düzenleniyor.
3194 Sayılı İmar Kanunu kapsamında; ruhsatın verildiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde iskan belgesinin alınmış ve inşaatın da bitirilmiş olması zorunludur. 5 yıl içerisinde inşaatları bitmiş olup, hala bu belgeyi almamış olan binaların inşaat ruhsatları hükümsüz hale gelir.
Web'den doğal gaz abonelik sözleşmesi yapmanız durumunda gazınızın açılabilmesi için; İGDAŞ ekibi geldiğinde doğal gazı adına açtırmak isteyen kişinin adreste hazır bulunması ve uygunluk belgesini imzalaması gerekir! (Tesisatta daha önce gaz kullanılmamış ise sertifikalı firma mühendisi de adreste bulunmalıdır).
Projeye uygun olarak yapılmamış olan ya da gerekli bölümleri tamamlanmamış olan yapıların iskan izni alması mümkün değildir. Ayrıca yapıyla alakalı belediyeye yatırılması gereken harçlar yatırılmamışsa ve sigorta primleri ödenmemişse yine iskan ruhsatı alınamaz.
Tapudaki bu iki farklı ifade, binanın iskanıyla ilgili. İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti ifadesini görürsünüz.
İSKAN ALMAK ZOR MU? Bir çok bina inşaat ruhsatına uygun olarak yapılmadığından iskan almak zor. Ancak eskiden istenen bir çok belgeye gerek duyulmaması, inşaat ruhsatı tarihi sona erse de iskan almanın önünün açılmış olması nedeniyle geçmişe kıyasla iskan almak kolaylaştı.
Yapı kullanma “İSKAN “ izni için müracaat eden kişi (yapı sahibi) “yapı müteahhidi” değilse, müteahhidin vergi ve sigorta borcu bulunsa bile izin talebinin gereği yerine getirilmelidir.
ABONE OLABİLECEKLER
1) 31.12.2021 tarihinden önce yapılan yapılarda abonelik için İSKAN aranmayacaktır, RUHSAT var ise bu binalar elektrik abonesi olabilecektir. RUHSAT olmayıp sadece tapu varsa belediyeden 31.12.2021 tarihi öncesi yapıldığını gösteren bir yazı alınırsa elektrik abonesi olunabilir.
Kat irtifakı ve kat mülkiyeti arasındaki en temel farkı iskan belgesi oluşturuyor. Kat irtifaklı yapılarda yapı kullanım izin belgesi bulunmazken, bu izin belgesi kat mülkiyetine geçişin en önemli şartları arasında yer alıyor.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
İskan ruhsatı alabilmek için ilgili masrafların ödenmesi gerekiyor. Söz konusu iskan masrafının ödemesi ise, iskan ruhsatını alan kişiye ait oluyor.
İskan belgesi almak için gerekli olan harç bedeli, bina sahibi tarafından ödenir. Harç bedeli, ilgili yerel yönetim birimleri tarafından belirlenir ve bina veya konutun büyüklüğüne, kullanım amacına ve bulunduğu bölgeye göre değişebilir. Bina sahibi, bu belge harcını ödedikten sonra ilgili birimden belgesini alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri