Kiraz suyu, cilt lekelerinin görüntüsünü azaltır ve cildin aydınlatılmasına yardımcı olarak cildi gençleştirir. Kiraz, “anthocyanins” olarak bilinen kanser giderici maddeler içeren çok zengin bir antioksidan kaynağıdır.
Kirazlar bol miktarda potasyum içerdiği için kalp atışını düzenler ve yüksek tansiyonu azaltır. Ayrıca kolesterole iyi gelen kirazlar kalp sağlığı için birebirdir. Günde iki bardak kiraz suyu tüketmek eklem ağrılarını rahatlatır ve kireçlenmeyi önler.
Kiraz güçlü bir antioksidan kaynağıdır. İçerisinde bulunan A,C ve K vitaminleri sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir. Yaz mevsiminde sıklıkla tüketilen meyve hem zayıflamaya hem de ödem atmaya yardımcıdır. Alzheimer, diyabet ve obezite dahil olmak üzere kronik hastalıkları önler.
Kiraz ile zayıflama
İçerisindeki güçlü antioksidanlar ile birlikte vücuttaki zararlı toksinleri vücuttan uzaklaştıran kiraz, bol lifli yapısı özelliğiyle kilo vermeyi kolaylaştıracaktır. Kalori değerleri bakımından düşük olan kiraz detoks şeklinde tüketerek formunuzu korumaya yardımcı olabilirsiniz.
Bağırsak hareketlerini hızlandıran kiraz sapı çayı kabızlık problemleri ve şişkinliği önleyici etkiye sahiptir.
İlgili 21 soru bulundu
Kiraz ve kiraz sapı suyu bağırsak hareketlerini artırıcı ve vücuttan su atımını uyarıcı etki gösterebilmektedir.
İdrar söktürücü özelliğiyle böbreklerin dostu olan kiraz, vücudun zehirli maddelerden temizlenmesini sağlar. Kiraz ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağladığı için romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesinin önlenmesinde etkilidir.
İçerdiği fenolik bileşenlerin antioksidan etkileri sayesinde antiinflamatuar (iltihap giderici) etki sağlar. İdrar söktürücü etki ile antioksidan etkileri sayesinde kiraz sapı çayı idrar yolu enfeksiyonları ile mücadeleyi desteklerken böbrek sağlığını korumaya da yardımcı olur.
Kirazın Zararları
Kirazın şeker oranı yüksek olduğu için fazla tüketimi şeker hastalığı olanlara zarar verebilir. Ayrıca bağırsak fonksiyonlarını etkileyen kiraz aşırı tüketildiğinde midede sorunlara ve ishale neden olabilir. Hatta alerjik bünyelerde alerjiye bile neden olabilir.
Yaz aylarının sevilen meyvelerinden kirazın kendi gibi sapının da sağlığa faydaları vardır. Demlenerek tüketilen kiraz sapı doğal ödem attırıcıdır ve şişkinliği azaltmada yardımcı olur. Kiraz sapı çayı, adından da anlaşılacağı gibi kirazın sap kısımlarının kullanılmasıyla yapılmaktadır.
Kirazın kanı sulandırdığını ve temizlediğini kaydeden Karadeniz, "Karaciğer ve safrayı temizler. Böbreklerde biriken zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur, kabızlığı giderir, hazmı kolaylaştırır.
Kiraz Yerken Dikkat!
Potasyum içeriği kan sulandırıcı olduğu için kalp ve tansiyon sorunu olanlar daha dikkatli tüketmelidir.
KİRAZIN İÇERDİĞİ BESİN ÖĞELERİ
Güçlü bir ağrı kesicidir. 20 kirazda 12-25 mg arası antosiyanin maddesi bulunduğu için bu maddenin ağrı kesici etkisinin, ağrı kesiciden 10 kat fazla olduğu tespit edilmiştir.
SİNDİRİMİ DÜZENLER: Bağırsak sağlığına da iyi gelen kiraz, kabızlığı önlemede etkilidir ve iyi bir sindirim düzenleyicidir.
Kirazlar, vücudumuzdaki fazla sodyumdan kurtulma ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olan mükemmel bir potasyum kaynağıdır. Kiraz tüketimi potasyum ve sodyumu dengede tutmaya yardımcı olur. Ayrıca düzenli kiraz tüketimi hipertansiyonun oluşmasını önler.
İdrar söktüren ve ödem atmayı sağlayan kiraz sapı çayı, günde en fazla 1 bardak aç karnına tüketilmelidir. Özellikle akşam yemeklerinden önce tüketilmesi önerilir. Kiraz Sapı Zayıflatır Mı? Kiraz sapının idrar söktürücü, ödem ve toksinden arındırıcı özellikleri sayesinde zayıflattığı bilinmektedir.
'Kiraz, içinde bulunan güçlü bir antioksidan olan antosiyanin sayesinde kansere yakalanma riskini azaltarak kalp ve karaciğerde detoks etkisi gösterir.
İçerdikleri yüksek miktarda melatonin (uyku hormonu) sayesinde, vişne ve kiraz uyku vermekle kalmaz, uyku kalitesini de arttırır.
Kiraz, kan şekerini ve kan basıncını düşürerek sağlıklı bir kilo kontrolü sağlamanızda etkili oluyor. Ayrıca kemikler ve eklemler üzerinde oluşan stresi de azaltarak kilo kaybı için ideal bir besin halini almaktadır. Aynı zamanda düşük kalorili olan kiraz, yüksek vitamin ve su içeriğine sahiptir.
İdrar yolu iltihabına hangi yiyecekler iyi gelir? Ananas, karpuz, rezene, kereviz, kuşkonmaz, salatalık, enginar, yüksek su içeriğine sahip besinlerdir ve idrar yolu enfeksiyonlarına karşı doğal diüretik etkiye sahiptirler.
Daha sonra tek kişilik kiraz sapı çayının hazırlanması adına 1.5- 2 su bardağı suyu, cezveye alınmalıdır. Bununla birlikte içerisine bir tutam kiraz sapı eklenerek 5 ile 10 dakika kaynatılmalıdır. Kaynatılan çay içerisinde kiraz saplarını ayırdıktan sonra çayın ılınması beklenmelidir. Daha sonra çay tüketilebilir.
Kiraz sapı çayı 1 fincan sabah kahvaltısından yarım saat önce 1 fincan da akşam yemeğinden yarım saat önce olmak üzere günde 2 fincan aç karnına tüketilmelidir.
Günde bir su bardağını dolduracak miktarda kiraz yemek, kalp, mide, böbrek ve karaciğer sağlığını korurken aşırı tüketmek karaciğer yağlanması ve insülin direncine neden olabiliyor.
Karadeniz, "Kiraz, idrar söktürücü özelliğiyle böbreklerin dostudur. Ayrıca vücudu zehirli maddelerden temizliyor. Kiraz ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağladığı için romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde de kullanılıyor.
Doğal tedavi yöntemi olarak yan etkilerinin minimum boyutlarda olmasından dolayı rağbet görmektedir. Antik çağdan günümüze el veren bu şifa kaynağı besin, tam bir antioksidan kaynağıdır. Özellikle ödem attırıcı etkisi sebebiyle kiraz sapı çayı sıklıkla tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri