Besin tercihlerimizin kötü olması bölgesel yağlanma sorunu yaşamamızın en büyük nedenlerinden biridir. Özellikle kötü karbonhidratlar, cips, kola, bol şekerli pastalar, kekler, börekler vb. besinlerin çok sık tüketilmesi karın, kalça, basen ve simitler olarak adlandırılan yan kısımlarda bölgesel yağlanmaya yol açar.
Basen, kalça ve göbek gibi bölgelerde daha çok genetik olarak yağ birikimi yaşanıyor. Karın ve bel çevresinde ise genellikle metabolik veya hormonal etkenlere bağlı fazla yağ birikimleri oluşabiliyor. Doğum ve doğum sonrası nedenlerden, hareketsiz yaşamdan kaynaklı nedenlerden de bölgesel yağlar oluşabiliyor.
Bacaklarda kolayca morarma ve cilde bastırmakla orta-ağır derecede ağrı olur. Cilde dokunulduğunda küçük yumrular şeklinde (noduler) düzensizlik hissedilir. Hastalarda kendiliğinden bacak ağrısı da vardır. Gün içinde uzun süre ayakta kalmakla bacaklarda ödem, ağırlık hissi, yorgunluk ve rahatsızlık hissi olur.
Lipödem kadınlarda ergenlikten başlayıp, yıllar içinde yaşça ilerleyip kalça ve bacaklarda yumuşak dokunun kalınlaşması ile seyreden bir rahatsızlıktır. Özellikle ayak bileklerinden başlayarak bacaklar kalınlaşır. Bu bayanlarda özellikle ergenlikten itibaren ayak bileklerinde kalınlaşma oluşmaya başlar.
Vücuttaki yan yağlar karın, kalça, bel ve yan bölgelerde birikir ve sağlıksız bir diyet ve hareketsiz bir yaşam tarzı sonucu oluşur. Yan yağları eritmek sadece estetik amaçlı değil aynı zamanda sağlık açısından da önemlidir. Ancak düzenli egzersiz ve sağlıklı bir diyetle eritmek de mümkün.
İlgili 20 soru bulundu
Sağlık uzmanları, her hafta 150 dakika kadar orta yoğunluklu egzersiz yapılmasını tavsiye ediyor. Buna yürüyüş/koşu, bisiklete binme, yüzme ve dans etme de dâhil. Eğer kalçalarını daha hızlı bir şekilde inceltmek istiyorsan, haftada 5-6 gün 1 saat kadar veya haftalık 300 dakikaya kadar antrenman yapmayı hedefle.
Vücutta yağlanma neden olur? Sağlıksız beslenme: Aşırı yağlı ve karbonhidrattan zengin gıdalar yenilmesi, alkol, şekerli içecekler, bisküvi, çikolata ve cips gibi abur cubur tüketimin fazla olması yağlanmayı artırıyor. Hareketsizlik: Hareketsiz bir yaşam tarzı, fazla kilo ve yağların başlıca nedenlerinden biri.
Lipödem sporla geçer mi? Lipödem tedavisinde spor önemli bir yer alır. Ancak bu hastalar bacak bölgesinde kalınlık ve şişliklerden dolayı spor yapmakta zorlanmaktadırlar. Bu hastalık bir bağ doku hastalığı olduğu için diyet ve egzersizle bacaklarda kalınlaşma ve şişlikler genelde istenilen düzeyde azalmaz.
Lipödem diyet listenizde hazır yiyeceklere yer vermemelisiniz. Hazır ve paketli gıdalar ilave şeker, tuz soya, sağlıksız yağlar, glüten ve katkı maddesi içerdiği için lipödem diyet uygulayan kişilere fayda sağlamayacaktır.
Yani selülit çok şişman olmayan kişilerde de görülebilir. Lipödem, genişlemiş bacaklar ve kalçalar ile karakterize edilen genellikle simetrik görünen bir hastalıktır. Lipödemde selülitten farklı olarak bacakların, kolların, kalçaların ve gövde ile orantısız olması tipiktir.
Lipödem genetik bir hastalıktır, daima kadınlarda görülür ve genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar. Lipödemin, bir ailenin birden fazla kadın ferdinde görülme riski oldukça yüksektir. Lipödeme hormon bozuklukları ve bazı kronik hastalıklar da sebep olabilir.
Lipödem Kimlerde ve Ne Sıklıkta Görülür? Lipödem hastalığına sahip olan kişilerin neredeyse tamamı kadındır. Hastalık ergenlik çağından itibaren başlar ve zamanla ilerleyerek devam eder. Kadınların yaklaşık %15'i bu olumsuz durumdan muzdariptir.
Lipödem tedavisinde manuel lenfatik drenaj, kompresif tedaviler, egzersiz, kilo kontrolü ve cilt bakımından oluşan komplet dekonjestif terapiler ile liposakşın (liposuction) cerrahisi ve psikoterapötik yaklaşımların yeri vardır.
Uygulayacağınız diyet her yerde kolayca bulup tüketeceğiniz gıdalardan oluşuyor. En önemlisi de oldukça ekonomik oluşu. Diyetin birinci dereceden etkilediği bölüm kalça ve basen, ardından da bacaklar geliyor. Kalça ve diz kapağı bölgesinde fazla kilo problemi olan kişiler, 6 hafta içinde etkili çözüme kavuşabiliyor.
Bacak kaslarını çalıştıran en etkili sporlar arasında koşu, tempolu yürüyüş, yüzme ve aerobik yer alıyor. Özellikle haftada en az dört gün yapılan tempolu koşu ve yürüyüş hem kalori yakmanızı sağlar hem de bacak kaslarınızı sıkılaştırır. Yüzme ise bacak kaslarınızı uzatarak sıkılaşmalarına yardımcı olur.
Yürüyüş ve jogging kalça, basen, popo ve baldır yağlarını eritmede en etkili ve kesin sonuç alıcı yoldur.
Su aerobiği, lipödemli hastalar için ideal bir egzersizdir. Su aerobiği, suyun sağladığı direnci kullanarak kasları güçlendirebilir ve lenfatik drenajı artırabilir. Ayrıca, su aerobiği, eklem ve kas ağrısını azaltabilir ve hastaların hareket kabiliyetini artırabilir.
“Lipödem ilerleyici bir hastalıktır. İlerlemesi genellikle yavaştır, ancak zamanla tedavi edilmezse hareket kısıtlılığı ve ağrı gibi semptomlarda artış görülebilir. Lipödem hızla 4. Evreye ilerleyebilir ve daha sonra Lenfödem'e (Lipo-lenfödeme) dönüşebilir.”
Lipödemin bugün için ilaçla tedavisi mümkün değildir. Lipödemin hormonal bir bozukluktan kaynaklandığı tespit edilirse, bu bozukluğun ilaçla tedavisi mümkün olabilir. Lenfödem tedavisinde uygulanan fizik tedavi yöntemleri, bandajlar ve bası giysileri lipödemde çok az etkilidir.
Liposuction estetik amaçlı yapılan bir operasyon olduğu için SGK bu işlemi karşılamamaktadır.
Öyle ki Lipödem masajlarının yapılması ile birlikte vücuttaki tüm şişkinlik ve ödem oluşumlarının da kolayca ortadan kaldırılması sağlanmaya başlanmış olur. Sadece ödem ve şişkinlikle sınırlı kalmayarak vücutta meydana gelen selülit, varis gibi konularda da Lipödem masajı yapılır.
Genellikle kol ve bacakta şişmelere yol açan lenfödem hastalığının net tanısı ultrason görüntülemesiyle konulabilir. Lenfödem hastalarının kol bölgesinde ağırlaşma, ağrı ve kolu rahat hareket ettirememe gibi belirtiler meydana gelebilir.
En Hızlı Yağ Yakıcı Yiyecekler
İçeceklerinize ve yiyeceklerinize tarçın ekleyerek yağ yakımını hızlandırabilirsiniz. Bunun dışında şekersiz fıstık ezmesi, keten tohumu, elma sirkesi, kahve, hindistancevizi yağı, zencefil ve yeşil çay da hızlı yağ yakıcı yiyecekler arasındadır.
Kahve (kafein), yeşil çay (kafein- epigallokateşin gallat) ve L-carnitin günümüzde oldukça popüler olan termojenik etkileri amacıyla kullanılan ürünlerdir. Kahve ve yeşil çay içerisinde bulunan kafein metabolizma hızınızı artırmanıza ve dolaylı yoldan vücudunuzun daha fazla yağ yakmasına yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri