Yapının projesine veya imar planına uygun inşa edilmemesi halinde yapıya iskan verilmiyor. Peki, bu şekilde iskansız eve doğalgaz bağlanır mı? İskanı olmayan bir eve doğalgaz aboneliği verilmiyor.
Ayrıca iskan belgesi olmayan binalara abonelikler verilmiyor. Elektrik, su ve doğalgaz gibi aboneliklerin alınabilmesi için iskan belgesinin olması şarttır.
Tamamlanmış yapıya iskan alınmaması, binanın resmiyette inşaat halinde görünmeye devam ettiği anlamına gelmektedir. Bu nedenle böyle bir yerden ev aldığınızda tapunuz yine kat irtifakı niteliğinde olacaktır.
Bu durumda belediye imar müdürlüğü binayı yerinde inceler uygunluğu tam ise iskan raporunu verir. Aslına bakılırsa, iskan raporu alınmadan su, elektrik, doğalgaz, telefon ve Kanalizasyonun bağlanmaması gerekir. Buna rağmen iskan alınmadan, elektrik, doğalgaz ve telefon bağlanabiliyor, yalnızca su ferdileştirilemiyor.
İskansız evde oturmak suç değildir. Fakat bazı yaptırımları söz konusu olabiliyor. Eğer izinsiz bir projeden ev alacaksanız dikkate almanız gereken en büyük risk can ve mal kaybı tehlikesidir. İskanı olmayan binalarda şantiye elektriği kullanılıyor.
İlgili 43 soru bulundu
Türkiye'deki yapıların yüzde 60′a yakınında iskan izni bulunmuyor. Bunun sebebi; inşaatı yapan firmanın, inşaatı tasdikli projesine uygun yapmamış veya kanuni prosedür ve ona bağlı harçları, sigorta primleri gibi giderleri ödememiş olması olarak karşımıza çıkıyor.
3194 Sayılı İmar Kanunu kapsamında; ruhsatın verildiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde iskan belgesinin alınmış ve inşaatın da bitirilmiş olması zorunludur. 5 yıl içerisinde inşaatları bitmiş olup, hala bu belgeyi almamış olan binaların inşaat ruhsatları hükümsüz hale gelir.
Abonelik başvurusu için; nüfus cüzdanı ya da kimlik kartı, tapu belgesi ya da kira kontratı, ev sahibinden alınacak abonelik dilekçesi (kiracı için) ve bina tesisat numarası gerekiyor. Abonelik başvurusunun yanı sıra aynı belgeler ile doğalgaz kullanım sözleşmesi de düzenleniyor.
2-) Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlatılabilecek mi? Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.
Ve isteyen tek kişi olduğum için kolon tesisatı yapılamıyor. Yasada değişme yokmu. Tekbaşıma gaz alamaz mıyım.? kolon tesisatı için tüm kat maliklerinin rızası olması gerekiyor. kolon tesisatı yapıldıktan sonra binada 1 daire dahi kullanabilir.
İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti ifadesini görürsünüz. İskan almamış bir konutu satın almak risklidir.
· İskân belgesi alınması için öncelikle projeye uygun yapılmayan bölümlerin tekrar yapılması veya düzenlenmesi gerekir. Bu durum büyük ölçüde masraflara yol açabilir. · Beş sene içinde iskânı alınmayan binalara para cezası veya yıkım kararı uygulanır. Aynı zamanda iskânı olmayan dairede oturmanın cezası da bulunur.
Genelde , iskansız dairelerde Kat İrtifakı durumu söz konusudur. Yani budairelerin tapuları kat irtifak tapusudur. İskanlı bir dairenin tapusu , katirtifakından çıkar. Bir diğer sorun da , bazı müteahitler kat karşılığı sözlemesi ile arsasahibine verdiği vaadleri çok düşük seviyede yerine getirebilir.
İskân verilmeyen ve alınmayan yapılar izin alınıncaya kadar elektrik, su ve kanalizasyon hizmeti ve tesislerinden faydalandırılmazlar. Ayrıca inşaat sırasında kat irtifakı olan bağımsız bölümler, projeye uygun bir şekilde yapılıp iskân izni alındıktan sonra kat mülkiyetine dönüştürülebilmektedir.
İskan belgesi almak için gerekli dilekçe ile yapının kayıtlı olduğu belediyeye başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurunun yapılmasının ardından iskan ruhsatı İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından düzenlenir ve müracaatlar en geç 30 gün içinde değerlendirilerek sonuçlandırılır.
6) Yapı Kayıt Belgesi İskan Yerine Geçer Mi? Yapı Kayıt belgesi yapıyı ruhsat ve eklerine uygun hale getirmemektedir, bu sebeple Yapı Kayıt Belgesi yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak yapıldığını gösteren iskan (Yapı Kullanma İzin Belgesi) yerinene eşdeğer bir belge niteliğinde değildir.
Arsa sahibi imara aykırı olan yapı ile ilgili yapı kayıt belgesi aldığında, binanın kullanılması sağlanabilecektir, ancak yapı kayıt belgesi yukarıda belirtildiği üzere binayı iskân alınacak şekilde imara uygun hale getirmeyecektir.
Öncelikle yapı kayıt belgesi alınması, akabinde mimar tarafından düzenlenmiş proje, tüm kat maliklerinin imzaladığı yönetim planı ve tüm kat maliklerinin muvafakati ile tapu müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekmektedir.
Afet Sigortaları Kanunu'na göre DASK sigortası yaptırmayanlar devletin sunduğu konut kredisi ve depremde binanın zarar görmesi durumunda yapılan yardımdan yararlanamaz. Ayrıca evine elektrik, su ve doğal gaz da bağlatamaz.
e-Devlet Kapısı ile 81 ilimizde bulunan 73 doğalgaz dağıtım şirketlerinin sunduğu bilgilendirme hizmetlerinin yanı sıra abonelik ve fesih başvuru hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz.
Doğalgaz Abonelik Ücretleri 2024
2024 yılı doğalgaz abone bağlantı bedeli 0-200 m2 aralığı için 3.458 TL olarak belirlenmiştir. Eğer, abonelik başlatılacak ev 200 m2 büyükse, her 100 m2 için ek olarak 3.008 TL talep edilmekte olup, KDV tutarları da bu fiyatlara eklenmektedir.
Bu belgenin alınmadığı yapılar, elektrik, su ve doğalgaz gibi abonelikleri mesken tarifesinden değil, şantiye tarifesinden ödeniyordu. Ancak, 2008 yılında alınan bir karar ile "iskân" yani oturma izni bulunmayan binalara elektrik, su, telefon gibi aboneliklerin yapılabiliyor.
Evlerin tapusunda 'kat irtifakı' ya da 'kat mülkiyeti' gibi ifadeler yer alıyor. Çoğu kişi bu ifadelerin ne anlama geldiğini bilmeden ev alıyor ama bu ifadeler iskanla ilgili. İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti yazıyor.
-MÜTEAHHİTLİK NUMARAN VAR, ANCAK RUHSAT VEYA İSKAN KESTİREMİYORUM BELEDİYEDEN, NE YAPMAM LAZIM? -GRUBUN OLMADAN RUHSAT VEYA İSKAN KESTİREMEZSİN, TÜRKİYE SINIRLARI İÇİNDE İNŞAAT YAPABİLMEN İÇİN VEYA YAPTIĞIN İNŞAATIN İSKANINI (YAPI KULLANIM İZİN BELGESİ) ALABİLMEN İÇİN MÜTEAHHİTLİK GRUBUNUN OLMASI ZORUNLUDUR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri