İskender kebap diye dilimizde yer eden ve çok sevdiğimiz bir yemeğimiz var bizim. 1867 yılında Mehmet Oğlu İskender Efendi bu işe başlamış. Adı İskender Kebap olarak anılsa da aslında “Döner Kebap” yani en eski kültürümüzde yer alan ismiyle “çevirme veya dönen kebap”.
Aslında temel malzemesi döner olsa da iskenderi iskender yapan, üstündeki tereyağ, domates sosu, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır. Ayrıca iskenderin eti herhangi bir dönerin etinden farklıdır.
İskender Kebap olarak bilinen kebap çeşidi 1867 yılında Mehmetoğlu İskender Efendi tarafından yapılmaya başlanmış ve bütün Dünyaya yayılmıştır.
İskender dönerin içerisinde bulunan et sayesinde uzun süre tok kalabilir, aynı zamanda vücudun gereksinim duyduğu vitamin, protein ve mineralleri de önemli ölçüde karşılayabilirsiniz. Ayrıca iskender dönerin yanında tüketilen domates, biber ve yoğurt gibi yiyecekler de sağlığa son derece faydalı.
Merhaba, İskender kebabı BURSA ilimizin meşhur yemeğidir. Şimdi iskender kebaba bakalım: - Geniş bir tabakta gelir genelde.
İlgili 35 soru bulundu
“İskender aslında sadece koyun ve kuzudan yapılır. Karkas alınıp işlenen etlerin bazı lop parçaları dışındaki kısımlarından kıyma çekilir. Bu kıyma da hem eti bir arada tutar, hem de kebaba yumuşaklık verir.
Tercihen yanında pilavla patates kızartmasıyla servis edebilirsiniz.
Besin değerleri açısından son derece zengin olan iskender, sporcular gibi yüksek oranda protein ve enerji alımına ihtiyaç duyan kişilerin listelerinde yer alabilir.
🔸Yani, kebap yanında ekmek ve benzeri besinler olmadığı takdirde, diyette kebap yiyebilirsiniz. 🔸Lakin yağlı olmamasına dikkat etmelisiniz. 🔷Hayvansal protein içeren besinlerin sindirimi zorlayıcı olabilir. 🔸 Bunu önlemek için kebabın yanında bol yeşillik salatası yemenizde fayda vardır.
Küp şeklinde kesilmiş ekmeği servis tabağına alıyoruz. Üzerine domatesli sosu ekleyip etlerimizi yerleştiriyoruz. Hazırladığımız sarımsaklı yoğurttan biraz etin üzerine koyup pul biber serpiyoruz. Arzuya göre yanında domates, yeşil biber, turşu veya pilav gibi ekstra lezzetlerle birlikte servis ediyoruz.
Arapçadan dilimize geçen “kebap” kelimesi “kebuba” kökünden gelmektedir ve bu kelime “kavurmak, közlemek” anlamını taşımaktadır. Bin yılı aşkın süredir Anadolu topraklarında yapılan kebabın anavatanı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'dir.
Kebabın Orta Doğu gibi yerlerde çok eski bir tarihi olsa bile, Türkler tarafından yaygın hale getirilmiştir. Türk usulü kebap şiş üzerinde yapılabildiği gibi, güveç, köfte ve diğer formlarda da olabilir. Kebap mutfağı dünyaya Müslümanlık etkisiyle paralel olarak yayılmıştır.
1 orta porsiyon (500 gr) iskender: 755 kalori.
Bursa'nın meşhurlarından İskenderoğlu Ailesi dönen kebap diye anılan iskenderi kendi tarifleriyle hazırlayıp, misafirlerine sundular. O zamanlar Bursa kebabı olarak anılan bu yemek aileyle özdeşleşince, ismi de iskender olarak değişti.
Döner ya da döner kebap, içyağı ve yöresel baharatlarla iyice terbiyelenmiş ve dövülmüş et parçalarının, bir şişin üzerine geçirilerek, dik bir şekilde asıldıkları odun ateşi karşısında pişirildiği, Türk mutfağına özgü bir yemek.
İskender'in neden üzerindeki köftesinden başlanarak yendiğini biliyor musunuz? Çünkü iskenderin üzerinde bulunan köfte iskender etinden hazırlanır ve size birazdan yiyeceğiniz o müthiş iskender eti ile ilgili bilgi verir.
Kebapla ilişkili ikinci sağlık sorunu kömürde veya ateşte pişirme sürecinde oluşan zararlı kimyasal maddelerdir. Bu maddelerden bazılarının kanserojen özellik taşıdığı, özellikle kalın bağırsak kanserinin oluşumunu hızlandırdığı ileri sürülüyor. Doymuş yağ ve trans yağı az bir kebap yemek de mümkündür.
Diyette Adana kebap yenebilir ancak en fazla 1 el büyüklüğünde ekmek tüketilmesi serbesttir. Bir de Adana kebabın tüketim sıklığı önemlidir. Sık sık Adana kebap ziyafeti çekiyorsak kilo almamız kaçınılmazdır.
Spor sonrası ilk 30 dakika içerisinde protein alımı kasların beslenmesine yardımcı olacaktır. Tavuk göğsü veya hindi eti, balık, süzme peynir, barbunya, yumurta, yoğurt, yemişler (fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği) bu ihtiyacınızı karşılayacak besinlerdir.
Et İskender orta kalorilidir ve 476 kalori içermektedir. Devamlı İskender yemek, elbette ki formumuza gölge düşürecektir. Bir ay veya bir hafta arayla azar azar İskender yiyebilirsiniz. Lakin şunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmamalısınız; hangi yemek olursa olsun aşırı tüketirseniz kilo yapar.
Kalori miktarı oldukça yüksek bir yemek olan iskenderin bir porsiyonunda 755 kalori vardır. Tereyağlı sosu kalori miktarını daha fazla yükseltmektedir. İskenderin lezzetinden dolayı tüketmekten vazgeçmeyenler, sossuz ve tereyağsız yemeye dikkat etmelidir.
Kuzu eti, domates sosu, pide ekmeği, tereyağı ve yoğurdun bir araya getirilmesiyle elde edilen ve lezzetiyle yedikçe yediren bir yemek olan İskender kebap Türk mutfağına ait kebap yemeklerinden biridir.
Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber, taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir.
Tereyağı eridikten sonra 2 yemek kaşığı domates salçasını ekleyip birkaç dakika salçayı kavurun. Kavrulan salçanın içine tuz, karabiber, toz biber ekleyin. Son olarak sos kıvamına getirmek için 1 su bardağı sıcak su ekleyip sosu kaynayana kadar pişirin. Sıcak sıcak iskenderin üzerine gezdirip servis edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri