İskenderun yöresinin en ön planda olan lezzetlerinden birisi nardır.
Hatay İskenderun'da en meşhur sokak tatlısından biri olan Müşebbek Tatlısını her daim taze ve sıcak bir şekilde.
Hatay'ın birçok çeşit lezzetinden başlıcaları: Nar Ekşisi, Biber salçası, Domates salçası, Kırma yeşil zeytin, Tuzlu yoğurt, Antakya peynirleri ( dil peyniri, örgü peyniri, Antakya çökeleği ), Hatay Kekiği Humus, Künefe, Cevizli Biber, Kağıt Kebabı, Kömbe, Semirsek, Aşşur, Ceviz Reçeli, Kırma Zeytin, Sakal Kaldıran, ...
İlgili 15 soru bulundu
İplere dizilerek ya da yayılarak kurutulan patlıcan, biber, bamya ve bunlar gibi sebzeler kolaylıkla denenebilir. Ayrıca yörenin küflü çökelek, tuzluyoğurt gibi özgün ve lezzetli süt ürünleri de satın alabileceğiniz alternatiflerdendir. Keza ev yapımı biber ve domates salçaları da tercih edilebilir.
UNESCO tarafından gastronomi şehirler ağına alınan Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, Kurban Bayramı'nda da sofraların vazgeçilmezi oluyor. Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, bayram sofralarının vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor.
Aynı zamanda, İskenderun, Osmanlı İmparatorluğu zamanında ticari ve stratejik özelliğini giderek arttıran bir yoğunlukla sürdürdü. Özellikle Doğu Akdeniz ticaretinde önemli bir liman vazifesi gören şehir, Orta Doğu ile olan ithalat ve ihracatta yerini almıştır.
İSKENDERUN: Alexandreia, Hellen diline göre, Alexandros (İskender) Yurdu anlamındadır. Aynı adı taşıyan diğer kentlerden ayrılması için, Kilikya'daki bu kente, Roma döneminde, Alexandreia Minor (Küçük Alexandreia), Haçlılar döneminde de Alexandretta denmiştir.
1942 yılında İskenderun'da açılan bu pastane aynı zamanda Hatay'ın ilk pastanesidir. Hasan Usta'nın oğlu Tevfik Usta, Hatay'a somun ekmeğini getiren ilk kişi olarak da tanınmaktadır.
İskender kebap , iskender döner veya Bursa Kebabı; Bursa yöresinin meşhur kebap yemeklerinden biridir. 1867 yılında Kayhan Çarşısı'nda başlamıştır. Aslında temel malzemesi döner olsa da iskenderi iskender yapan, üstündeki tereyağ, domates sosu, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır.
Etimoloji. Hatay, 1930'larda ortaya atılmış bir yer adıdır. Osmanlı döneminde bugünkü Hatay'ın kapsadığı topraklar İskenderun ve / veya Antakya olarak adlandırılıyordu.
İskenderun'un doğal bitki örtüsünü makiler ve ormanlar oluşturur. Maki türleri, 4-5 metre boyunda, sert ve tüylü yapraklı bitkilerdir. Bunlar, 800 metre yükselti kuşağına dek yayılır. Mersin, defne, kekik ve lavanta yörede en çok rastlanan maki türleridir.
İskenderun, Akdeniz bölgesinde yer alan Hatay iline bağlı bir ilçedir. Akdeniz bölgesinde bulunan Hatay ilinin bir ilçesi olan İskenderun'un, aynı zamanda Akdeniz'e de kıyısı bulunmaktadır. Etrafında ise Payas, Kırıkhan, Belen ve Arsuz ilçeleri bulunmaktadır.
İskenderun, Türkiye'nin çok kültürlü önemli şehirlerinden Hatay'a bağlı çok büyük bir ilçe. Kendi adıyla anılan körfezin kıyısında yer alan İskenderun; Nur Dağlarına sırt vermiş konumu, Akdeniz iklimi ve kültürel dokusuyla özel bir turizm şehri, aynı zamanda işlek bir ticaret limanı.
- Antakya; Hatay'ın en büyük ve merkez ilçesidir. Nüfusu, kayıtlara göre 389.377 olarak geçmektedir. - İskenderun; Hatay'ın en popüler ilçelerinden bir tanesidir. İskenderun bir sahil ve liman kentidir.
Hatay'ın en büyük ilçesi olarak dikkat çeken Antakya, aynı zamanda il merkezidir.
İskenderun'da tipik bir Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Kışlar soğuk ve yağışlı, yazlar ise sıcak ve kuraktır. İlçede en soğuk ve yağışlı dönem ortalama 10 derece sıcaklık ile ocak ayıdır.
Hatay Valisi Rahmi Doğan, İskenderun'un sosyal yapısıyla, sanayisiyle ve ekonomisiyle özel bir konumu bulunduğunu ve il olmaya ihtiyacı olmadığını söyledi.
Ev yapımı zahter, havuç reçeli, çökelek, tuzlu yoğurt, kırma zeytin, güveçte peynir, katıklı ekmek gibi sayısız lezzet kahvaltınızı süsler.
Adana ile İskenderun arasındaki mesafe 153kms km'dir ve en hızlı seferimizle yaklaşık 1 saat 40 dakika kadar sürmektedir.
HatayYöresel Hambeles Meyvesi (Murt /Beyaz Mersin) 1 Kg GenellikleAkdeniz ikliminin hakim olduğu Hatay'ın köylerinde yetişen hambeles, murt ya damersin gibi farklı adlarla da anılmaktadır.
Hatay, peynir yapımı dendiğinde akla gelen pek çok ilden biridir. Hatay'ın yöresel peynirleri olan Sokma Peynir, Carra Peyniri, Sürk Peyniri, Çörekotlu Yaprak Peyniri, Testi Peyniri, Sünme Peyniri ve Tuzlu Künefe Peyniri, sevdiklerinize alabileceğiniz hediyelerdir.
Antakya mutfağının kebap öncesi sıcak pideyle beraber ikram edilen meşhur mezeleri, zengin kahvaltıların da baş tacıdır. Zahter salatası, çökelek salatası, zengin, cevizli biber, cercerun, hummus, zeytin piyazı, zeytin onallaması, kahvaltılık toz zahter… Böylece uzayıp giden bir liste verebilirim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri