Isıl İşlem / Kurutma Fakat ısıl işlem yada kurutma işleminden geçirilmemiş olan bu malzemeler özelliklede ahşap paletler, içerisindeki nemden dolayı zamanla sağlamlığını kaybeder ve hatta küflenmeye neden olarak etrafına da zarar verebilirler.
Hem Ahşap Malzemenin Saklandığı Ortamdaki Bağıl Nem Yüksek, Hem de Ahşabın Kendi Nemi Yüksek ise; Küf Mantarlarının Yaşaması ve Çoğalması için İdeal Bir Ortam Oluştuğundan Küflenme Kaçılmazdır.
Eğer bir palet ısıl işlemden geçmişse, onun üzerinde IPPC damgası bulunur. Bu damga, paletin uygun bir biçimde mevzuat ve kuralları baz alarak üretildiğini göstermektedir. Eğer Euro palet satın alınacaksa, IPPC damgasının yanı sıra EUR damgası da aranmalıdır.
Tahta veya ahşap olan paletin fırın içinde belli bir sıcaklığa getirilmesi sonucunda oluşan yeni palete ısıl işlem palet adı verilmektedir. Isıl işlem aşamaları; 56 derece sıcaklıktaki fırına palet alınarak yarım saat bekletilir. Böylece ahşap içindeki haşere ve larvaları yok edilmektedir.
Ahşap malzemenin ısıl işlem fırınlarında, fırınlama yaparak ahşabın çekirdek ısısının 56 dereceye geldikten sonra 30 dk. bekletilerek ahşabın içindeki zararlı böceklerden ve larvalardan arındırılması işlemidir.
İlgili 26 soru bulundu
Fermente sucuk ısıl işlem görmüş sucuğa nazaran daha uzun sürelerde elde edilir. Isıl işlem görmüş sucukta olgunlaşma işlemi için ısıdan faydalanılır. Fermente sucukta mikroorganizma ve bakterilerden faydalanılır. Isıl işlem görmüş sucuk daha az zahmetle üretildiğinden fermente sucuğa oranla daha ekonomiktir.
Isıl işlem (İng: heat treatment) metallerin mekanik özelliklerini (sertlik, mukavemet vb.) geliştirmek amaçlı uygulanan işlemlerin genel adıdır. Metalurjik bir işlem türüdür.
Isıl işlem görmüş anlamı metalin belli bir sıcaklık üzerinden tavlanması şeklinde ifade edilir. Aniden soğuması ile beraber metallerin çok daha güçlü ve dayanıklı hale gelmesi olarak anlatmak mümkün. Özellikle tokluk ve çekme ile beraber akma gibi sorunların önüne geçilir.
Levhalar stoklama yerinde veya taşıma ve işlemler esnasında ıslanırsa, montajdan önce tamamen kuruması beklenmelidir. Aksi halde ıslak veya nemli levhalar, montaj sonrası boyutsal harekete; derz aralıklarında değişime, özellikle levhaların kenar ve köşe sabitleme noktalarında çatlamaya sebep olabilir.
Bir fırın içerisinde ahşap malzemelerin iç ısısının en az 30 dakika boyunca 56 santigrat derecede tutulması ile gerçekleştirilir. Bu standart, Uluslararası Bitki Koruma Konvansiyonu (IPPC) tarafından düzenlenmiştir. Bu uygulamaya tabi tutulmuş paletlere ISPM 15 palet denir.
Isıl işlem fırını ile Isıtma ( HT ) Ahşap paletlerin, Ahşap sandıkların veya diğer ambalaj malzemelerinin, ambalajların, kuru fırınlar, buhar fırınlarında, ahşap içi ( özü ) sıcaklığının minimum 56 °C'lik sıcaklığa ulaşmasından sonra minimum 30 dakika 56 °C veya üzerindeki bir ısıya maruz bırakılması işlemidir.
Paletler, yükü birimleştirmede kullanılan standart tavalardır. Yükler bu tavalara istiflenir ve ambalajlanır.
Isıl İşlem / Kurutma
Fakat ısıl işlem yada kurutma işleminden geçirilmemiş olan bu malzemeler özelliklede ahşap paletler, içerisindeki nemden dolayı zamanla sağlamlığını kaybeder ve hatta küflenmeye neden olarak etrafına da zarar verebilirler.
Ahşap yüzeyde oluşan küfün temel nedeni güneş ışını ve nemin bir araya gelmesidir. Bu iki güçlü faktör etkileşime girdiğinde ahşap yüzeylerde yosun ve küf gibi bakterilerin oluşmasını sağlar. Küf ve yosunun bulunduğu alanlar görüntü açısından hoş karşılanmazken, aynı zamanda ortamda kötü kokuya da neden olur.
Isıl işlem görmüş et ürünlerinde renk koruyucu ve antibakteriyel olarak kullanılan nitratlar ısı etkisiyle form değiştirerek nitrit ve nitröz asitlere dönüşür. Nitröz asitler ise vücutta kanser ve tümör hücrelerinin oluşumunu tetiklemektedir.
1-Plastik Palet su emmez, su geçirmezdir. 2-Plastik palet dayanıklıdır. 3-Dış etkenler plastik paletin kapasitesini değiştirmez. 4-Plastik paletler böcek ve diğer zararlı bakterileri barındırmaz.
Palet seçiminde; palet ana malzemesine, ağırlığına ve boyutuna da dikkat etmeniz gerekir. Ağırlık, sertlik, boyut ve ana malzeme paletlerin suyu itme kuvvetini etkiler. Örneğin dalış yapacağınız derinlik seviyesi fazla ise daha fazla itme gücüne sahip sert, geniş palalı paletleri tercih etmeniz gerekir.
Plastik paletler en fazla 700 kg yük taşımalarında tercih edilir, buna karşın Ahşap paletler 700-1500 kg arasındaki ağır yükler için ahşap palet ( tahta palet ) tercih edilir. Dünyadaki genel uygulama bu yöndedir. Çevre açısından değerlendirdiğimiz zaman Ahşap paletler açık ara Çevre dostudurlar.
Fermente sucuğa ısıl işlem kesinlikle uygulanmamaktadır, kendi haline bırakılarak olgunlaşma beklenir. Isıl işlem görmüş sucuk ise pişirilir. Fermente sucukta sayısal olarak biraz daha fazla baharat bulunur. Bunun nedeni, baharatın eti pişirmesidir.
İşlenmiş et ürünlerinin bazıları; pastırma, jambon, sosis, sucuk, salam, salamura et, kurutulmuş et, konserve et ve et bazlı soslardır.
Isıl işlem görmüş sucukta ise sucuğun daha kısa sürede olgunlaşmasını sağlamak için sucuğa bazı ısı ve nem işlemleri uygulanmaktadır. Fermente sucukta olgunlaşma süresi 30 günü bulabilirken ısıl işlem görmüş sucukta bu süre 2 güne kadar inebilmektedir.
Isıl İşlem Görmüş Sucuk: Hızlı Tüketim
Isıl işlem görmüş sucuklar da bir noktaya kadar lezzetli bir seçenek olmakla birlikte fermente sucuklardan farklı bir üretim sürecine sahiptir. Isıl işlem görmüş sucuklar, fermente sucuklara göre daha hızlı bir şekilde tüketilebilir hale gelirler.
Katıklı çelik olan krom-alüminyum, krom-molibden vanadyumlu düşük alaşımlı çeliklere uygulanır. Bu yöntemde çelik, sıcaklığı 500-550 °C olan fırında amonyak gazı ortamında bekletilmesi sonucunda veya aynı sıcaklıklarda azot veren tuz banyosu içine konularak yüzeyde ince ve çok sert bir tabaka oluşur.
Çeliklere ısıl işlem uygulanmasının sebebi çeliğin mekanik özelliklerini daha güçlü hale getirmektir. Uygulanan birtakım aşırı derecelerde ısıtma ve soğutma işleminin ardından çeliğin yapısı değişir. Daha dayanıklı hale getirilen çelik ile üretilen endüstriyel makineler ve metalurjik malzemeler daha sağlamdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri