Hem evcil hem de sokak hayvanları için sunulan aşı, tedavi, bakım ve barınak hizmetlerinin tamamı ücretsizdir. Evcil hayvanlarını kısırlaştırmak isteyenler belediye veterinerlerini arayarak ya da internet üzerinden randevu alabilirler.
ALO 153'ü ya da bulunduğunuz şehirdeki sokak hayvanları için yardım hattını aradığınız zaman belediye ekipleri, belirttiğiniz adrese gelip sokak hayvanını alır ve tedavi için yardımcı olurlar.
Çipsiz hayvanlar tedavi edilebilecek
Kimliklendirilmeyen hayvanların veterinerler tarafından tedavilerinde de kısıtlama olmayacak. Bu hayvanlar, veteriner kliniklerinde kısıtlamaya tabi olmadan tedavi edilecek. Mikroçip takılmayan hayvanların tespiti, el terminalleri (mikroçip okuyucular) ile yapılacak.
Belediye veteriner hangi hayvanlara bakar sorusuna cevap verecek olursak belediye veterinerlerinin genel olarak sahipsiz olan sokak köpekleri, sokak kedileri, kuşlar ve sahipsiz olan pek çok hayvana baktığını söyleyebiliriz.
Evcil hayvanların dijital kimliklendirme projesi kapsamında çip taktırmayan kişilerin tespiti halinde 3 bin 642 lira para cezası kesilecek. Son tarih olan 31 Aralık öncesi başvuruda bulunan ancak çip taktıramayanlara para cezası uygulanmayacak.
İlgili 20 soru bulundu
Mikroçip fiyatları, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Türkiye Veteriner Odası ile imzaladığı protokol desteği sayesinde makul fiyatlar üzerinden gerçekleştirilir. 2023 yılındaki kedi mikroçip aşılama fiyatları ise Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı il ve ilçe müdürlüklerinde 75 TL iken özel veteriner kliniklerinde bu fiyat ...
Ülkemizde de evcil hayvanlar için mikroçip kullanılması, 5199 Sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu ile Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik'e göre zorunlu hale getirildi. Evcil hayvanına mikroçip taktırmayanlara 3.642 TL para cezası uygulanacağını da söyleyelim.
Hem evcil hem de sokak hayvanları için sunulan aşı, tedavi, bakım ve barınak hizmetlerinin tamamı ücretsizdir. Evcil hayvanlarını kısırlaştırmak isteyenler belediye veterinerlerini arayarak ya da internet üzerinden randevu alabilirler.
Alo 153 Beyaz Masa'yı arayarak; olay yerinin adresini ve hayvanın yanında bulunan kişinin iletişim bilgilerini verdiğiniz takdirde, 7 gün 24 saat nöbetçi ekibimizle, yaralı ve tedaviye muhtaç sokak hayvanları alınmakta ve sonrasında tedavileri yapılmaktadır.
Büyükşehir Belediyesi Türkiye'de “Kuduz Hastalığı'nın Kontrolü Projesi” kapsamında 2006 yılından bugüne kadar sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik kısırlaştırma, aşılama ve paraziter ilaç uygulaması başta olmak üzere değişik türde toplam 86 bin 865 veterinerlik hizmetini ücretsiz olarak gerçekleştirdi.
Sokaktan sahiplenilmek istenen hayvanların kimliklendirme işlemi yapılmamışsa, hayvan barınaklarına başvuru yapılarak "Sahiplendirme Belgesi" ile kimliklendirilmesi sağlanacak, herhangi bir ceza uygulanmadan İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından PETVET'e (Ev Hayvanı Kayıt Sistemi) kaydedilebilecektir.
26 Şubat 2018 tarihli ve 30344 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik”le evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirildi. Çip taktırmak için verilen son tarih ise 31 Aralık 2022.
Sokak kedisi sahiplenince ilk olarak veterinere gidilmelidir. Sağlık ve parazit kontrolü hem sizin hem de kedinizin yaşantısını olumlu yönde etkileyecektir. Daha sonra kedinin ihtiyaçları giderilmelidir. Mama, kum ve su kabı alınmalıdır.
Ücretsiz aşı yaptırma sorunuza gelecek olursak evet kedi aşılarınızı güvenli ve uygun bir biçimde belediyelerin veteriner hekimlerine devlet kliniklerinde yaptırabilirsiniz. Büyük şehirlerde daha çok devlet kliniği bulunsa da her şehirde bir adet devlet kliniği bulunmaktadır.
Kanuni düzenlemelerde sahipsiz hayvanlar tarafından oluşan zararlar bakımından idare yani ilgili belediyeler sorumlu tutulmuştur. Hayvanları Koruma Kanunu ve ilgili yönetmeliklerde, sahipsiz hayvanların bakımı ve gözetiminden yerel yönetim olan belediyelerin sorumlu olduğu hükme bağlanmıştır.
- 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, İl Hayvanları Koruma Kurul Kararı ve Büyükşehir Belediye Meclis Kararı gereğince vatandaşımız ya da kurumlar bağlı bulunduğu ilçe belediyesine telefon veya dilekçe ile müracaat eder.
Gelincik, köpek ve kedilere çip taktırma uygulamasını bazı belediyeler ücretsiz olarak yapmaktır. Bazıları ise cüzi miktarlar karşılığında bu işlemi gerçekleştirmektedir. Özel veteriner kliniklerinde ise köpek ve kedi çip fiyatları, işlemin yapıldığı kliniğe göre değişir.
Sonuç olarak, evde veterinerlik hekim, evcil hayvan sahipleri için önemli bir hizmettir. Bu hizmet sayesinde, hayvanlarınızın sağlıklı bir şekilde yaşamalarını sağlayabilir ve onlara ev konforunda veteriner hizmeti sunabilirsiniz.
Alo 153 Hayvan Ambulansı Alo 153 Veteriner Ambulans Gelmiyor.
Veteriner tıbbı, evcil ve vahşi tüm hayvan türlerini kapsayacak kadar geniştir. Veteriner tıp uygulamaları hayvan sağlığının yanı sıra doğrudan ve dolaylı olarak insan sağlığına da etki etmektedir.
Gerekli eğitimlerini alıp tamamlamış ve veterinerlik fakültelerinden mezun olmuş kişiler hayvan tedavisi yapabilir. Tedavi kapsamına bütün hayvanlar dahildir, yani veterinerler bütün hayvanlara bakar.
Ülkemizde belediyeler sokak hayvanlarına başta kuduz hastalığı olmak üzere yapılması gereken hayati aşıları uyguluyor.
Özel veterinerlerde 160 TL olan mikroçip ücreti, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde 86 TL karşılığında taktırılabiliyor.
Kedilere çip fiyatları ile köpeklere çip fiyatları arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Özel kliniklerde gelincik, köpek ve kedi çip ücreti 150 - 250 TL arasında değişmektedir. Mikroçip implantasyonu ücreti ise 75 TL olarak belirlenmiştir.
Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik kapsamında evcil hayvanlara Çip takma zorunluluğu süresi, 31 Aralık 2022'de bitecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri