Islahat fermanı, Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaşayan Müslüman olmayanlara verilen haklar bakımından büyük bir öneme haizdir. Islahat fermanının, Tanzimat fermanından farkı asıl hitap ettiği kesimin gayrimüslim ve yabancı azınlıklar olmasıdır.
Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküş döneminde devletin yıkılmaktan kurtarılması amacıyla; siyasi kuruluşlar, kişi hakları ve yeni kurumların kurulması konularında yapılması tasarlanan köklü değişiklikler için Sultan Abdülmecid zamanında yayımlanan fermandır.
Tanzimat (تنظيمات) Fermanı, Türk tarihinde Batılılaşmanın ilk somut adımıdır. 3 Kasım 1839'da Sultan Abdülmecid döneminde Hariciye Nazırı Koca Mustafa Reşid Paşa tarafından okunmuştur.
Osmanlı Devleti anayasal sürecinin önemli bir evresi olan ve Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid tarafından ilan edilen Islahat Fermanı tarihi 18 Şubat 1856'dır.
Islahat Fermanı neden ilan edilmiştir? İlan edilme sebebi, Tanzimat Fermanı ile benzerlik gösterir. Bu ferman da Avrupalı devletlerin desteğini almak ve Kırım Savaşı'nı sona erdirecek Paris Antlaşması'nda kazanımlar elde etmek amacıyla ilan edilmiştir.
İlgili 34 soru bulundu
Islahat Fermanı, Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküş döneminde devletin yıkılmaktan kurtarılması amacıyla; siyasi kuruluşlar, kişi hakları ve yeni kurumların kurulması konularında yapılması düşünülen köklü değişiklikler için Sultan Abdülmecid zamanında yayımlanmış olan fermandır.
Geleneksel olarak 1839-1876 dönemi tarihimizde “Tanzimat Devri” olarak adlandırılmış, bu devirde tekrar iki kısma ayrılarak incelemelere konu edilmiştir. İlk dönem “Gülhane Hatt-ı Hümâyunu Devri” İkincisi ise “Islahat Fermanı Devri” (1856-1876) olarak değerlendirilmektedir.
TDK'ya göre ıslahat kelimesi, düzeltme anlamındadır. Düzeltme olarak kullanılan ıslahat kelimesi, çok yaygın şekilde kullanılmıyor. Islahat kelimesinin kullanımı tamamen kişilere bağlı olarak gelişen bir durum oluyor.
Yürürlüğe konulan yeni reformların yerleşmesi ve genişletilmesi çerçevesinde hangi konularda, ne türden tedbir ve düzenlemelere gidileceğini ve bunlarla ilgili hangi yöntemlerden yararlanılacağını göstermek üzere hatt-ı hümayun tarzında hazırlanan belgenin adıdır.
Tanzimat Fermanı; yapılan ıslahatların kalıcı olması, devlet düzeninde meydana gelen bozulmaların önlenmesi ve devletin, yayılan milliyetçilik akımlarının yaratmış olduğu olumsuz etkilerden kurtarılmak istenmesi adına ilan edilmiş olan anayasal bir belgedir.
Islahat Fermanı ile tekrardan verilen sözlerden anladığımız kadarıyla, Osmanlı'daki klasik millet sistemi değişmiş ve gayrimüslim tebaa ile devlet arasında yeni bir ilişki kurulmuştur. Zımmi olarak nitelendirilen tebaa, artık Müslüman tebaa ile eşit haklara sahip olmuştur.
Islahat Fermanı'nda eğitimden bahsedilmiştir. Fermana göre bütün milletler kendi okullarını açma hakkına sahiptiler. Padişah tarafından oluşturulacak olan “Meclis-i Maarif” bütün okulları denetleyecekti.
Tanzimat Fermanı ile başlayan Türkiye'de anayasal hakların gelişme süreci Islahat Fermanı ile devam etmiştir. Bu dönemde Avrupa ülkelerinin birçoğunda halka tanınan haklar Osmanlı tebaasına da tanınmaya başlamıştır.
Fransız İhtilâli'nin, Islahat Fermanı'nın içeriğine kattığı en önemli ilke ise eşitlik ilke- sidir. Bu ilke ile Osmanlı sosyal düzeni yeniden inşa edilmeye çalışılmıştır.
1- Islahat fermanının en önemli özelliklerinden biri; kanun önünde eşitliktir. 2- Osmanlı Vatandaşlarının canının, malının ve ırzının korunması güvence altına alınmıştır. 3- Vergilerin eşitlik içinde herkesin gelirine göre toplanması ve iltizam usulünün kaldırılması.
Tanzimât'ın başlangıcı III. Selim (1789-1807) veya II. Mahmut (1808-1839) dönemine indirilebilir. Birçok tarihçiye göre Yeniçeri Ocağı'nın 1826'da lağvı (Vaka-i Hayriye) reform hamlesinin asıl başlangıç noktasıdır.
Tanzimat fermanı, Sultan Abdülmecid döneminde, Sultanın izni ile Hariciye Nazırı Koca Mustafa Reşit Paşa tarafından hazırlanmıştır. Hazırlanan bu ferman, 3 Kasım 1839'da yine Hariciye Nazırı Koca Mustafa Reşit Paşa tarafından okunmuştur.
- Tanzimat ile halkın güvenliği, adalet ve askeri konular ele alınırken, Islahat Fermanı daha fazla azınlık haklarına değinmektedir. - Tanzimat Fermanı Müslüman çoğunluğu esas alarak ortaya koyulmuşken, Islahat Fermanı azınlık temellidir.
Ferman, yarlık ya da buyruk, hükümdarın tuğrasını taşıyan yazılı emir. Farsça buyurmak, emretmek anlamına gelen fermān (Farsça: فرمان) kelimesinden türemiştir.
Kânun önünde eşitlik, dinî fark gözetilmek- sizin herkese memur olabilme ve askerlik yapabilme hakkının tanınması, karma mahkemelerin kurulması, din yetkililerinin sivil otoritelerinin kal- dırılması, vergi reformu ve rüşvetle mücâdele Ferman'ın getirdiği başlı- ca yeniliklerdir (3).
TANZİMAT FERMANI NEDEN İLAN EDİLDİ? Tanzimat Fermanı başta meşrutî yönetim yanlısı aydınların baskılarını azaltmanın yanı sıra gayrimüslimleri devlete bağlamak, Fransız ihtilalinin milliyetçilik etkisini indirgemek ve Londra Boğazlar Sözleşmesi'nde Avrupa'nın desteğini almak için ilan edilmiştir.
Tanzimat Fermanı da bir anayasa değil, anayasal belgedir. Sened-i İttifak gibi misak değil (iki yanlı bir işlem), tek yanlı bir işlem yani fermandır. Ferman usulünde hükümdar, tek taraflı olarak, kendi isteğiyle kendini sınırlandırmakta, tebaasına birtakım haklar bahşeder.
Islahat Fermanında özellikle Osmanlı Devletinde yaşayan Müslüman olmayan halklarla ilgili düzenlemeler yapılmıştır. Hukuk önünde eşitlik ve eşit vatandaşlık ilkelerine dayanır. Bu açıdan Türk anayasa tarihinin önemli dönüm noktalarından biridir. İlan edilmesinde Avrupa devletlerinin doğrudan etkisi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri