Kırık mısır kurutulmuş mısırın kırılmış hali. İnce bulgur gibi oluyor, aktarlarda rahatlıkla bulabilirsiniz. Çorbanıza terbiyeyi eklerken ılıtarak eklerseniz çorbanız kesilmeyecektir. Aynı zamanda tuzu da sonradan eklemeniz çorbanızın kesilmesini engelleyecektir.
İlk olarak kırık mısırlar haşlanır. Mısırlar yumuşadığı zaman yoğurt, yumurta sarısı, un biraz da su iyice çırpılarak karıştıra karıştıra haşlanmış mısırlara eklenir. Kıvamı koyu olursa eğer biraz daha su ilave edilir. Kaynayana kadar karıştırılır.
Mısırın ezilerek veya yarılarak kabuğunun ayıklanması ile elde edilir. Sarma, dolma, çorba veya sulu yemeklerde kullanılabilir. Eser miktarda gluten içerebilir.
Karadeniz yöresine ait olan mısır çorbası, lif bakımından oldukça zengindir.
İlgili 21 soru bulundu
Pumpum Çorbası (Bartın) Bartın yöresi ile özdeşleştirilen pumpum çorbası, oldukça kolay bir şekilde hazırlanır. Ana malzemesi kavurma ve mısır unu olan bu besin, bazı yörelerde nişasta ile yapılmaktadır. İçerisinde kullanılan kavurma, protein ve demir bakımından bir hayli zengindir.
Korkota, mısır yarmasına yani iri dövülmüş mısıra Karadeniz'de verilen isimdir. Korkota çorbası da tahmin edebileceğiniz üzere mısırla yapılan ve Rize mutfağına ait nefis bir çorbadır. Siz de sofranızda farklı lezzetlere yer açmak istiyorsanız, bu oldukça ekonomik ve lezzetli çorbayı deneyebilirsiniz.
İsminin çeşitliliği kadar yarmadan yapılan yemekler ve çorbalar da çok çeşitlidir. Yarma aşı, toyga çorbası, keşkek, yarma çorbası ve yarma pilavı bu tariflerden sadece birkaçı! Ayrıca yarma ile sarmalar da sarılır. İnce bulgurla yapılan top köftelerin, içli köftelerin harcına yarma eklenir.
Dövmeyi yıkayarak 2 bardak suyla 10 dakika haşlıyoruz. Altını kapatarak dövmenin biraz açılmasını bekliyoruz. Sonra çıkan sarı suyunu döküyoruz. Önceden haşladığımız mısırı ve 4 bardak suyu içine koyarak kaynamaya bırakıyoruz. ( Ben mısırı önceden haşlayıp buzluğa atıyorum, gerektiğinde kullanmak daha kolay oluyor.
Poçok, mısır koçanı saran yeşil renkli yapraklar ile püskülünün adı. Mısır koçanları yapraklarından ayıklanırken bir kenara ayrı-lan poçoklar atılmaz, biriktirilir, kışın kazanlarda pişirilerek hayvanlara yedirilirdi (Hemşin).
Kutun: Mısır koçanı.
lazca'da mısır demekmiş.
Olgun bozkurt larvaları ortalama 5 CM büyüklüğüne erişebilirler. Larvalar özellikle genç mısır bitkilerinde boy göstererek, mısır kök boğazını tahrip ederler. Gerekli önlem alınmadığı taktirde bozkurtlar mısır kök boğazını kemirerek bitkinin kırılmasına ve kurumasına sebep olur.
Genel olarak mısır düdüklüde pişirildiği zaman ortalama 25 dakika içerisinde pişmektedir.
Anadolu köylerinde kadınlar harman sonunda buğdayları kaynatarak hedik elde ederler. Pişmiş buğday tüm tane bulgur niteliği taşır. Pişme sonucu şişen ve yumuşayan taneye “hedik” denir.
KIRIK YARMA, YERLİ MAHSUL | Köyden Sofranıza gelen Doğal Lezzetler. Yeni yılda hasat edilen ve üretilen yarmadır. Anadolu'nun çiftçileri tarafından yetiştirilir ve yerli üründür. Pişmesi kolay, özü iyi ve lezzetli bir üründür.
Tencereye soğuk suyumuzu ve 2 bardak buğdayı koyup önce harlı ateşe koyuyoruz ,kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 2 saat kadar haşlıyoruz.
Çorbalık mısır, sarı mısır, korgot, korgoti. İsimi ilden ile ilçeden ilçeye değişse de lezzeti tektir. Bir çok yemekte kullanılabilmesi mümkündür. Kurutulmuş doğal köy mısırlarının kabuklarının soyulması ile elde edilir.
Karadeniz Bölgesi'nde meşhur olan korkoti sarması karalahana ile sarılan bir dolmadır. Mısır yarmasından yapılır.
kırılmış mısır tereyağı ve ayrandan yapılan karadeniz yöresine özgü çorba. korkoto da denir. rize'de kullanımı korkoto şeklindedir. mısır yarması, mısır ununa göre farklıdır. sarması ve çorbası yapılır.
Ana malzemeleri mısır unu, tereyağı ve sarımsak tozu olan cennet çorbası, bağışıklık sistemini güçlendiren bir çorbadır. Özellikle kış aylarında sık sık tüketilen bu çorba, grip ve soğuk algınlığına karşı hastalık direncini arttırır. İçerisinde tavuk suyu kullanıldığı için, protein değeri de yüksektir.
Bir tencereye zeytinyağı ve tereyağını ekleyerek orta ateşte eritmeye başlayın. Üzerine küçük küpler halinde doğranmış soğanları ekleyin ve pembeleşinceye dek kavurun. Suyu, mısır tanelerini, koçanları, tuzu ve karabiberi ekleyin. Orta ateşte pişirerek kaynamaya bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri