HMK`nın 177/1. maddesine göre ıslah, tahkikat tamamlanıncaya kadar her zaman yapılabileceğinden, hakimin kanuni süreyi kısaltması mümkün değildir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun madde 177 düzenlemesi uyarınca “Islah, tahkikatın sona ermesine kadar yapılabilir.” Kanunumuz uyarınca ıslaha ancak tahkikatın sona ermesi aşamasına kadar başvurulabilir.
6100 Sayılı Kanun'un 176. maddesinde, taraflardan her birinin yapmış olduğu usul işlemlerini kısmen veya tamamen ıslah edebileceği ve aynı davada tarafların ancak bir kez ıslah yoluna başvurabileceği düzenlenmiştir. Aynı davada ikinci kez ıslah yoluna başvurulması halinde bu yöndeki talebin reddi gerekir.
Davasını tamamen ıslah eden tarafın mahkemeye yeni bir dilekçe vermek için bir haftalık kesin süresi bulunmaktadır. Davasını tamamen ıslah eden taraf bir hafta içerisinde yeni dilekçesini mahkemeye vermez ise ıslah hakkı kullanılmış yani tüketilmiş sayılır. Davaya kaldığı yerden ıslah edilmemiş haliyle devam olunur.
Islah harcı yatırılmadığına ve Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararına göre bozma sonrasında ıslah yapılamadığından artık tamamlanmasının da mümkün olmamasına göre davacının ıslahına değer verilmez.
İlgili 35 soru bulundu
Islah ettiğini bildiren tarafa ıslah dilekçesini vermesi için kesin süre verilebilir. Ancak taraf ıslah yapmak için süre istemişse henüz ıslah yapmadığından kesin süre verilemez. Zira ıslah tahkikatın sona ermesine kadar yapılabilir. Davacı ıslah yapmak için süre istememiş ve tahkikat tamamlanmadan ıslah yapmıştır.
Islah dilekçesine karşı tarafın vermesi gereken dilekçeye ise Islaha Karşı Cevap ve İtiraz Dilekçesi denmektedir. Islaha Karşı Cevap ve İtiraz Dilekçesi ile ıslah dilekçesinde ki hususlara itiraz edilir ve cevap verilir. Islah dilekçesine karşı cevap verme süresi ıslah dilekçesinin tebliğinden itibaren 2 haftadır.
Başka bir anlatımla ıslah, açılmış bir davada taraflarca yapılmış usule ilişkin işlemlere yönelik olarak yapılmalıdır. HMK'nun 181.maddesinde kısmi ıslah için, bir haftalık süre verileceği ve süresi içinde yapılmaması durumunda ıslah hiç yapılmamış gibi davaya devam edileceği açıkça hükme bağlanmıştır.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu 317-319 madde uyarınca; Dava konusunun ıslah yoluyla arttırılması halinde ıslah dilekçesinin davalı tarafa tebliği tarihinden itibaren iki haftalık yasal süre içerisinde ıslah edilen kısımlar yönünden zamanaşımı definde bulunulabilir.
ÖZET : Islaha karşı zamanaşımı definde bulunulamaz. Islah, yeni bir dava olmayıp sadece dava dilekçesinde yapılan bir değişikliktir. Islah ile artırılan bölümün zamanaşımı nedeniyle reddedilmiş olması hukuka aykırıdır. KARAR : Dava, haksız eylem nedeniyle maddi ve manevi tazminat istemlerine ilişkindir.
İki taraflı usul işlemleri, karşı tarafın veya mahkemenin yaptığı işlemler ıslah edilemez. Islah yolu ile davacı, dava sebebini (vakıaları), müddeabihi, talep sonucunu değiştirilebilir, genişletebilir. davalı da savunmasını genişletebilir.
Kısmi davada ıslah hakkını herhangi bir nedenle kullanamamış olan yahut ıslah hakkını tüketmiş olan davacının kesin hüküm itirazıyla karşılaşmaksızın ek dava açması mümkündür.
Islah ile talep artırım farkı olarak bir diğer önemli husus, ıslah işleminin tahkikat aşamasının sonuna kadar yapılabileceği, talep artırım işleminin ise tahkikat aşaması tamamlandıktan sonra da (Yargıtay'ın verdiği bozma kararı sonrasında bile) yapılabilir olmasıdır.
İstinaf ve temyiz aşamasında ıslah yapılamaz. Yargıtay'ın bozma kararından veya bölge adliye mahkemesinin kaldırma kararından sonra dosya ilk derece mahkemesine gönderildiğinde, ilk derece mahkemesinin tahkikata ilişkin bir işlem yapması hâlinde tahkikat sona erinceye kadar da ıslah yapılabilir.
(1) Taraflardan her biri, yapmış olduğu usul işlemlerini kısmen veya tamamen ıslah edebilir. (2) Aynı davada, taraflar ancak bir kez ıslah yoluna başvurabilir.
Yargıtay Kararı
Verilen kesin süre içerisinde yatırılmaması halinde ıslah hiç yapılmamış kabul edilerek yargılamaya devam edilir.
Alacaklar için zamanaşımı süresi, Borçlar Kanunu 146. – 161. maddelerde düzenlenmiştir. Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir. Alacak zamanaşımı süreleri, sözleşmeyle değiştirilemez.
Bu nedenle tahkikat aşaması sonuçlandıktan sonra istinaf ve temyiz aşamasında ıslah yapılamaz. Daha önce ıslah yoluna başvurulmuşsa ikinci kez ıslah yoluna gidilemeyeceğinden yeniden yapılan ıslah beyanı re'sen reddedilir.
31. “Islahın zamanı ve şekli” başlıklı 177. maddeye göre de; “(1) Islah tahkikatın sona ermesine kadar yapılabilir. (2) Islah sözlü veya yazılı olarak yapılabilir.
Islah ile Cevap Dilekçesi Verebilir Mi? 6100 sayılı HMK'nın “Süresinde Cevap Dilekçesi Verilmemesinin Sonucu” başlıklı 128/1. maddesine göre; “süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılır.”
Sürelerin ilk günü, tebliğ tarihi mi yoksa ertesi gün müdür? Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ (veya tefhim) edildiği gün hesaba katılmaz. Süreler tebliğ tarihini takip eden günden itibaren işlemeye başlar.
Talep artırımı, tahkikat aşaması sona ermeden evvel hâkimin vereceği iki haftalık kesin süre içinde yapılmalıdır. Peki, davacı iki haftalık kesin süre içerisinde artırım talebinde bulunmazsa, talep artırımında bulunulmayan kısım için ek dava açabilir mi?
(HMK m. 179) HMK'nun 176 vd. maddelerine göre, taraflardan herbiri dava/cevap dilekçesini ıslah ederek yeni bir vakıa ekleyebilir yeni vakıa için delil gösterebilir.
Tam ıslahta dava, baştan itibaren ıslah edilir ve mahkemeye yeni bir dilekçe verilir. Davasını tamamen ıslah ettiğini bildiren tarafın, bu bildirimden sonra bir hafta içinde mahkemeye yeni bir dilekçe vermesi gerekir. Aksi halde ıslah hakkı kullanılmış sayılır ve ıslah hiç yapılmamış gibi davaya devam edilir.
Islahın etkisi Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 179. maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu maddenin 1. fıkrası uyarınca ıslah, bunu yapan tarafın teşmil edeceği noktadan itibaren, bütün usul işlemlerinin yapılmamış sayılması sonucunu doğurur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri