Bunlardan bir kısmı AKLA, bir kısmı CEMİYETE, bir kısmı da VİCDANA, DEVLET OTORİTESİ yahut- ta DİNÎ ve İLÂHθkaynaklara dayandırılmaktadır. İslâm Ahlakının temel kaynakları ise, KUR'AN, HZ. PEYGAMBERİN SÜNNETİ, İCMA', KIYAS bir de ÖRF ve ÂDET'lerdir.
Islam dininde Kur'an-ı Kerim'den sonra ikinci temel kaynak Hz. Pey- gamber'in sünnetidir.
İslâm ahlâkının temel kaynakları ise, Kur'an-ı Kerim, Hz. Peygamber (s.a.v.)'in Sünneti, İcma-ı Ümmet (İslâm alimlerinin bir konuda ittifak etmesi), Kıyas-ı Fukaha (Yetkili İslâm hukukçularının olayları karşılaştırma yoluyla hüküm çıkarması), bir de Örf ve adetlerdir.
Kur'an ve Sünnet'e göre hakkında nas bulunan konularda yükümlülüğün ve dolayısıyla ahlâkın kaynağı dindir. "Allah ve Resulü bir şeye hükmedince, artık mümin erkek ve kadınlara işlerinde bir seçme hakkı kalmaz. Her kim Allah ve Resulü'ne isyan ederse apaçık bir sapıklığa düşmüş olur" (el-Ahzâb 33/36).
Cuma Hutbesi: “İslam'ın İki Ana Kaynağı: Kur'an Ve Sünnet”
İlgili 30 soru bulundu
Dindeki yeri. Sünni ekol Hadis ve Sünneti, Kuran'ı açıklayıcı bir kaynak olarak öne çıkartmıştır. Ancak bu anlayış zaman içerisinde hadis ve sünneti İslam anlayışını oluşturan ve bağlayıcı nitelik arz eden ikinci bir kaynak olma yönünde evrilmiştir.
Bu şartlar sırasıyla: Şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir. Şehâdet etmek dışındaki şartlar itîkâdî yani dininin inanç esaslarına dâir olmayıp, âmeli yani davranışsal, ibâdetsel şartlardır.
İslâm ahlâkının asıl kaynağı Kur'an ve onun ışığında oluşan sünnettir. Nitekim Hz. Âişe bir soru münasebetiyle Hz. Peygamber'in ahlâkının Kur'an ahlâkı olduğunu belirtmiştir (Müslim, “Müsâfirîn”, 139). Bu sebeple İslâm ahlâk düşüncesi Kur'an ve Sünnet'le başlar.
İslâm ahlâkının ana kaynakları Kur'an-ı Kerim ve onun tebliğcisi Hz. Peygamber'in sünnetidir.
Peygamber'in bütün davranışlarının örnek teşkil etmesinin en birinci sebebi de ahlakının bütünüyle Kur'ân olmasıdır. Bu şekilde meşhur olan tanımın kaynağı da Hz. Âişe'nin sözüdür. O, kendisine Peygamberimizin ahlakı sorulunca, “O'nun ahlakı Kur'an'dır.”1 diye cevap vermiştir.
Bunların yanında; icma, kıyas, ahlak kitapları, örf ve adetler de İslam ahlakına oluşum ve sistemleşme aşamasında etki etmiş olan tali kaynaklardır. İslam düşünürleri bu kaynaklardan hareketle birbirlerinden ayrıntılarda farklılaşan ahlak anlayışları geliştirmişlerdir.
Cevap: islam ahlakı ile ilgili ilkelerin çıkarıldığı ilk kaynak Kuran-ı kerim dir.
Kitap ve Sünnet'in hükümleri ve kanunları İslâm ahlâkının esasını teşkil eder; işaret edilen bütün bu ahlâk nazariyelerinin "İslâm ahlâkı" ile alâkaları da bu iki temel kaynağın ahlâkî hükümleri ve prensipleri ile uyumları nisbetindedir.
Ahlakın temeli fıtrattır, yaratılıştır, 'kalu bela'dır. İnsana yakışan, fıtratını korumak ve ona bağlı kalmak yani “sıddık” olmaktır. Ahlakın temeli insanın fıtratı üzere, yaratılışı üzere kısaca İslam üzere olmasıdır. Ahlak, insanın fıtratına titizlikle, coşkuyla ve büyük bir tutkuyla bağlı kalmasıdır.
Yani Kur'ân'ın kaynağı Allah'tır ve içerisindekiler de uydurma değil, bizzat tüm gerçekliğiyle Allah tarafından vahyedilen sözlerdir.
Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
🔴 Cevap: Kur'an ahlakı dediğimizde Kur'an-ı Kerim'in bize, Müslümanlara yönelik olarak emir ve tavsiyelerde bulunduğu ahlaki ilkeleri anlayabiliriz. Bildiğimiz gibi Kur'an ı Kerim de ibadetlerle ilgili ayet-i kerimeler var. Bunun yanında günlük yaşam ve hukuki düzenlemeler ile ilgili ayet-i kerimeler var.
Her çağda insanların bu temel arzularını gerçekleştirip yaşatacak mükemmelliğe sahip olan İslâm dininin, ilk ve nihai gayesini gerçekleştirmek üzere ortaya koyduğu beş “Temel Değeri” vardır. 1) Hayatın/Canın korunması 2) Aklın korunması 3) Dinin korunması 4) Malın korunması 5) Namusun-Neslin korunması.
Burada, şahsi ahlak, aile ahlakı, sosyal ahlak, medeni ve siyasi ahlak gibi meseleler söz konusu olacaktır. Burada önemli olan insanların kendilerine ait olan ahlaki ilkelerini bulundukları konuma şartlara göre uygulamada hayata geçirmesidir.
İslam, ahlakı güzel ve çirkin olarak ikiye ayırır. Güzel ahlak edep, tevazu, cömertlik başlıklarında ve çirkin ahlak kibir, cimrilik, sefahat gibi başlıklarda ele alınır. Aynı zamanda ilm-i ahlak adıyla bir bilim dalıdır. Batı biliminde ahlak, felsefe içinde ve Yunan temelindeki etik bilimi içinde ele alınmaktadır.
Ahlâkın temel kavramlarını, ilkelerini ve kurallarını temellendiren düzenli ve tutarlı açıklamalara ahlâk teorisi denilir. Müslüman alimlerin bu çerçevedeki fikri eğilimlerine de İslam ahlâk teorisi denmektedir.
1- Sabır (Müslümanlar başlarına ne gelirse gelsin, gelen şeyin Allah'tan bilmesi ve sabretmesi.) 2- Doğruluk (Müslümanın doğru sözlü olması, yalandan uzak durması.) 3- İyilik-İyi davranmak (Her kim olursa olsun, herkese eşit davranmak, iyilik yapmak.)
İslâm'ın temel kaynakları olan Kur'ân-ı Kerim ve Hz. Peygamber'in Sünneti; insanın, ilave bir sebebe ya da kayda bağlı olmaksızın sadece insan olmasından dolayı saygın ve dokunulmaz olduğu hususunda son derece berraktır.
İslam dininin temel inanç esasları Allah'ın varlığına ve birliğine inanmaktır. Ayrıca İslam'ın inanç esasları arasında Allah'ın kitaplarına inanma, Allah'ın peygamberlerine inanma, ahiret gününe inanma, kader ve kazaya inanma da bulunmaktadır. Her Müslüman'ın mutlaka İslam'ın inanç esaslarına uymaları gerekir.
20. “İman esasları İslam dininin temelini oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri