hayır yapmaz. eğer ki gerçek din diye bir şey varsa ve bu din sonsuz kudrette ve bilgiye sahip bir tanrı tarafından yollanmışsa, ne kadar sorgularsan sorgula bu dinde bir eksiklik bulamaman gerekir. hatta sorgulamaların ve şüphelerin inancı daha çok pekiştirmeli, çünkü sorgulamalar ve meraklar dini daha çok öğrenmene ...
Ey iman edenler! Açıklandığı takdirde sizi sıkıntıya sokacak hususlarda soru sormayın. Kur'an indirilirken böyle sorular sorarsanız size açıklanır. Allah onlardan sizi muaf tutmuştur.
Halbuki Allah kitap ve peygamberleri insanlara nasıl hareket etmesi gerektiği ve olaylara nasıl bakması gerektiğini öğretmek için gönderiyor. Allah mutlak kemalde olduğu için sorgulanıp eleştirilemez. Zira ondan bir kusur bir nakise, tenkite sebep olacak bir fiil ve icraat sadır olmaz.
Dogmatizm, var olan herhangi bir fikir ile inanca sebepsiz bir şekilde sorgulamadan inanma düşüncesidir.
İlgili 41 soru bulundu
Dolayısıyla kişinin, dinin zorunlu olarak bilinen esaslarından birisini veya birkaçını inkâr ettiğini kendi irade ve rızasıyla açıkça beyan etmedikçe kâfir olduğuna hükmedilemez. Zira küfre götüren söz ya da davranışların bir kimsede hata ve cehalet gibi sebeplerle görülmesi, söz konusu kişiyi dinden çıkarmaz.
Bu bağlamda, nesilleri inkârcılığın olumsuz etkilerinden koruma amacıyla, dinden dönüp irtidat eden yani İslam'ı bırakıp dinini değiştiren veya İslam'dan sonra dinsizliği tercih eden kimselerin cezasız bırakılmaması gerektiği belirtilmiş, ceza olarak da ölüm cezası gündeme getirilmiştir.
Mükelleflerin iman ve amellerinin kıyamet gününde değerlendirilmesini sağlayan şey anlamında Kur'an terimi. Kıyamet gününde diriltilecek olan mükelleflerin hesaba çekilmek üzere bir araya toplanması anlamında bir terim. Ölümden sonra insanları sorguya çekeceği belirtilen iki melek.
Merhaba, Dini inançlarımız doğuştan gelmez, doğduktan sonra çevrenin etkisiyle şekillenen bir durumdur. Ailemiz, çevremiz bizi hangi inançla yoğurursa o inanca sahip oluruz, diğer farklı inançlara sahip olanlar gibi. Hayır, doğuştan gelmezler.
Taklidi İman Nedir? Taklidi iman; kişinin herhangi bir delile, araştırmaya dayanmadan çevresindeki insanlardan görerek, öğrenerek iman etmesine deniliyor. İslam ulemasının çoğunluğuna göre bu tür iman geçerli olarak sayılıyor.
İçinizdeki şüpheler sizi dinden çıkarmaz. Bunlar şeytanın sözleridir sizin sözleriniz değildir.
Tabi bir de madalyonun diğer yüzü var: Bilim kullanılarak Allah'ın var olmadığı da kanıtlanamaz. Kısaca, bilimle tabiat ötesi herhangi bir şeyi, varlığı ya da kavramı kanıtlamak veya çürütmek mümkün değildir.
ALLAH, DÜNYADA GÖRÜLMEZ
Hazret-i Ali (ra): “Gerçek tevhid, Allah'ın Zat-ı Muallasını hayal etmemeye çalışmandır. Çünkü hayaline gelen her şey Allah'tan başka bir şeydir.” 3 demiştir. İmam-ı Malik demiştir ki: “Allah dünyada görülemez. Çünkü O, Bakîdir, Bakî ise fanî ile görülemez.
Çünkü “Allah'ın hiçbir benzeri yoktur.” (
Buna göre Allah'ın zatını düşünmek insanı dalalete düşürebilir. Ayette yer alan “idrak” kavramı, bir şeyi hakkıyla görmek, akıl ve vehmin içine almak manasına gelir. İdrak, aynı zamanda kavuşmak, ulaşmak manasına gelir.
Allahü teâlânın kıdem sıfatı da vardır. Yani evveli yoktur, yaratık, yani mahlûk değildir. Allah'ın yarattığı her şey mahlûk olur. (Allah, evveli olmayan, yani kıdem sıfatlı bir varlık, yani bir ilah yaratabilir mi?) demek tenakuz [çelişki] olur. Yaratılan şey yaratıktır, mahlûktur.
İslam inancına göre, Yüce Allah tarafından kendilerine bilgi verilen peygamberler dışında hiçbir insan gelecekten haber veremez.
Allah'a İman; huzur, sükûn ve rahatın kaynağıdır. Eksik varlık olan insan mutlak kemal sahibi olan Allah'a inanıp, O'na dayandığı ve güvendiği zaman güç kazanır. Şu alemde kendini yalnız hissetmez, kendini yaratan, besleyen, kollayan ve gözeten bir sahibi bulunduğuna inanmakla rahat ve ferahlık bulur.
Sadece Allah'ı tanıma değil, belki genel manada din ve dini ayinleri tanıma da fıtridir. İnsanın fıtratı sabit, payidar ve değişiklik kabul etmez. Ayrıca Rum suresinin 30. ayeti Fıtrat Ayeti olarak bilinmektedir.
İnanmak, bir şeyi görmeden doğruluğundan emin olmadan kabul etmektir, bilmek ise aynı şeyi görerek ve doğruluğunu bilimsel olarak ispatlayarak kabul etmektir.
Taklidî ve Tahkikî İman
Kesin bilgi ve delillere dayanmaksızın, çevrenin telkini ile doğup büyüdüğü toplumun inançlarına herhangi bir sorgulama yapmak- sızın inanmaya taklidî iman denir.
İslamiyet'i öğrenmek isteyen kişinin önüne türlü türlü kitaplar getirirler de Kur'an bunların arasında yer almaz. Yahut mezhebin kendi doğrularını tasdik için yardımcı ilim olarak yer alır. Bu artık değişmeli. İslam'ı öğrenmek için Kur'an merkezde olmalı ve diğer ilimlerin hepsi onun rehberliği altında öğrenilmeli.
Dinin aslı Allahı ikrar etmek, sadece ona ibadet etmek, onun dışındaki ilahlara ibadet etmeyi terk etmek ve ona şirk koşan kimselerden beri olmaktır. İşte bu dört şey dinin aslıdır.
Buna göre ancak mürtet olarak ölürse bütün işlediği ameller mahvolur. Ölmeden önce İslama dönerse ne ameli mahvolur ne de cehennemde sonsuza kadar kalır. Dinden çıkan kimsenin tekrar Müslüman olması durumunda, daha önce yaptığı ibadetleri tekrar yapması gerekmez. Ancak zengin ise hac ibadetini yeniden yapması gerekir.
Bunun için küfrün sebebi bilinmese de, her gün bir kere, Ya Rabbi, bilerek veya bilmeyerek küfre [kâfirliğe] sebep olan bir söz söyledim veya bir iş yaptımsa, pişman oldum, beni affet demelidir. Böyle tevbe eden muhakkak af olur, Cehennemden kurtulur. Cehennemde sonsuz kalmamak için, her gün muhakkak tevbe etmelidir.
- Hanefi alimlerine göre, mürtedin tövbe etmesi için ona üç gün bir süre tanımak vacip değil, müstehaptır. Eğer tövbe edeceğine dair bir arzu belirtmezse ve yetkililer de onun tövbe edeceğine dair bir ümitleri yoksa derhal öldürülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri