Evet, dinimizde uğur var, uğursuzluk yoktur. Uğur, iyilik getiren şey veya belirti, hayır, bereket demektir.
Mantıkî temeli olmayan telakki ve uygulamaları, din adına ileri sürülüp benimsenen bâtıl inanç ve davranışları ifade eden bir terim. Câhiliye Arapları'nın kuş uçurmak veya iz sürmek suretiyle kehanette bulunma yöntemi. Gizli ilimleri bildiğini ve gaipten haber verdiğini ileri süren kişi.
Öte yandan İbn Mes'ûd'dan nekledilen “Uğursuzluk telâkkisi şirktir. Allah bu (vehmi), tevekkül ile giderir”4 hadîs-i şerîfi de varlıklara uğursuzluk nispet etmenin şirk olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.
Uğur inancı diğer batıl inançların akrabalarındandır ve İslâm`la kaldırılmıştır.
Bayram günleri de oruç tutmak haram olduğu için, uğursuz denmez. Allah Teâlâ uğursuz gün ve uğursuz ay yaratmamıştır. Yarattığı hiçbir şey de lüzumsuz değildir.
İlgili 45 soru bulundu
Ana Fatma Kerbela Hadisesi ile ilgili haberi bu çarşamba almıştır. Haber ona ulaştığında çamaşır yıkamak için kazanda su kaynatmaktaymış; haber sonrası kazanı ters çevirmiş. Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz.
Konuyla ilgili olarak, Amerika'nın New York eyaletinde yer alan Buffalo Üniversitesi antropoloji doçenti Philips Stevens Jr. ile 2004 yılında yapılan bir röportajda, 13 sayısının uğursuz kabul edilme nedenlerinden bahsedilmiştir.
Uğur İsmi Kur'an'da Geçiyor mu? Uğur ismine Kur'an-ı Kerim içerisinde yer alan herhangi bir surede rastlanılmamaktadır. Ancak uzun yıllardır kullanılan bu isim; siyasi ve sanatsal bakımdan önemli başarılara imza atmış, güçlü karakterlerin adı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bölgede yaşayan Aleviler, Allah'ın dünyayı yedi günde yarattığına, kötülükler ve belaları ise Çarşamba günü yarattığına inanıyor. Bu nedenle bu tarihler arasına rast gelen çarşambalara “Kara Çarşamba” deniyor. Kara Çarşambalarda bölgede yaşayanlar, kutsal kabul edilen ziyaretgahlara akın ediyor.
“Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u bir 'Salı' günü fetheylemiştir. Ondan sonra Rumlarca matem günü sayılmış olan salı günü zamanla matemlik mahiyetini kaybede kaybede 'uğursuz' bir gün olarak hurafelere geçmiştir.
Şirk ile küfür birbirine yakın kavramlardır. Ebû Hanîfe'ye göre küfrün kapsamı daha geniş olup her şirk küfürdür, fakat her küfür şirk değildir (İbn Hazm, III, 222).
i. İnsana kötülük getiren, bir kötülük olacağının belirtilerini taşıyan durum, işlerin ters gitmesi hâli, kademsizlik, şeâmet, nuhûset.
Kelamcılar (İslam akaid felsefecileri olan) yaratılmış olanların, Kadir-i Mutlak olan Allah'ın sıfatlarından gaybı bilme, yaratma, alemde tasarruf etme, hidayete erdirme ve saptırma gibi özelliklerin başka insanlara, tanrılara, melek, cin, şeytan ve sâireye atfını şirk olarak nitelendirirler.
Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça meydana geldiği şeklinde bir anlayış Cahiliye dönemine ait olup (Ebû Dâvûd, Tıb, 24), dinimizde yeri yoktur. Dolayısıyla böyle bir anlayış hurafedir. Bu ayın diğer aylardan hiçbir farkı yoktur.
Safer, kamerî/hicrî takvimin Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayıdır. Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça meydana geldiği şeklinde ki anlayış Câhiliye dönemine ait olup (Ebû Dâvûd, Tıb, 24 [3914-3915]; bkz. Buhârî, Tıb, 25 [5717]; Müslim, Selâm, 101-103 [2220]) dinimizde yeri yoktur.
İlk defa 1370 yılında Sarıcalı Mahallesi ve Kuş Doğanlı köylerinin bulunduğu mevkide büyük bir panayır kurulmuş, Çarşamba günü olması nedeni ile bu panayıra Çarşamba Panayırı denilmiştir. Bu pazaryeri sonradan değişmiş ve adı tüm ovaya verilmiş olup, 600 yıldan beri tüm ovanın adı olarak anılmıştır.
- İnternette her çarşamba duaların kabul olduğu saat ikindi namazına yarım saat kaladır.
Çarşamba, haftanın salıdan sonra, perşembeden önce gelen günüdür. Uluslararası ISO 8601 standardına göre haftanın üçüncü günüdür. Kelime, Farsça "dördüncü gün" anlamına gelen Farsça: چهارشنبه çahâr şenbe'den gelir. Türkçede geçen en eski kullanılışı Codex Cumanicus'taki çahar-şanbe [çaar sanbe] şeklidir.
uğur - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe oġur veya uġur “1. denk gelme, rastlama, 2. (belli bir) zaman, 3. (Oğuzca) baht, şans” sözcüğünden evrilmiştir. Esas anlamı "denk gelmek, rastlamak" olmalıdır; "zaman" anlamı bunun türevi olup Moğolca çağ ile eş semantik yapıdadır.
Sare anlam itibariyle saf ve temiz demektir. Aynı zamanda ihtiyaç duyulan anlamında kullanılmaktadır. Bu isim kimi yerde susuzluk, sıçrama veya atlama anlamlarında kullanılmıştır. Sare ismi saf ve duru bir güzelliği temsil eder.
Eski dilde kaleme alınmış birçok metinde ''ogur'' şeklinde geçen Uğur sözcüğü öz Türkçedir. Kelimenin sözlük anlamı denk gelme ve tesadüf etme olsa da, günümüzde farklı anlamlarda kullanılmaktadır. Baht ve şans kelimeleri bu sözcük ile eş anlamlıdır.
Batı kültüründeki en yaygın batıl inançlardan biri olarak 13. Cuma korkusu (Friggatriskaidekaphobia) kabul ediliyor. Bu tarihte bazı insanlar evden çıkmıyor, uçağa binmiyor, iş anlaşması yapmıyor. Ayrıca bazıları 13 kişilik masada yemek yemiyor, binaların 13. katında durmayıp 14'e çıkıyor.
13 sayısının uğursuzluğunun, asal sayı olmasından geldiğine inananlar da var. 12 sayısı birçok sayıya bölünürken, özellikle paranın olmadığı dönemlerde 13 parçalık bir malı pay etmek her zaman sorunlara ve kanlı kavgalara yol açınca bu sayı, uğursuz olarak ilan edilmiş.
Müslümanlıkta uğur ya da uğursuzluk gibi inanışlar bulunmamaktadır. Bu konu hakkında din alimleri 13 rakamı, merdiven altından geçmek, iki bayram arası düğün yapmak gibi inanışların İslam dininde karşılığı olmadığını belirtiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri