İslam düşünce geleneğinde bu yorum farklılıkları zamanla ekolleşmiş, itikadi ve fıkhi yorum farklılıkları mezhep, tasavvufi yorum farklılıkları ise tarikat olarak anılmaya başlanmıştır.
İslam düşüncesindeki yorum farklılıklarının sebepleri, zamana bağlı olarak değişir. Dinin özü bozulmadan yaşanılan döneme, bölgeye ve coğrafyaya göre hükümler verilebilir. Dinin kesin hükümlerinde kimse bir değişiklik yapamaz, sadece amellerde değişiklikler görülebilir.
İslam düşüncesindeki yorum biçimleri üç farklı alanda ortaya çıkmıştır. Bunlar; inançla ilgili yorumlar, fıkhî yorumlar ve tasaavvufi yorumlardır.
Bütün bunlar bize gösteriyor ki İslam düşüncesindeki yorum farklılıklarının sebepleri dinin özünden değil, kişilerin sosyal, kültürel, siyasi ve kültürel gibi çeşitli sebeplerle farklı yorumlamalarından kaynaklanmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Yorumlar fıkhi ve tasavvufi olmak üzere ikiye ayrılır.
İslam düşüncesinde farklı yorumlar, Hz. Muhammed'in vefatından sonra ortaya çıkmaya başlamıştır. Hz. Muhammed hayattayken, Müslümanlar arasında dini konularda herhangi bir görüş ayrılığı yoktu.
Siyasi-itikadi yorumlar altında, Maturidilik, Eşarilik, Mutezile, Şiilik ve Haricilik; Ameli-Fıkhi yorumlar altında ise Hanefilik, Şa- fiilik, Hanbelilik, Malikilik ve Caferilik ele alınmıştır.
İSLAM DÜŞÜNCESİNDEKİ İTİKADİ YORUMLAR
Bunlardan bir kısmı inançla ilgili oluşumlardır, inançla ilgili oluşumlara itikadi mezhepler denir. İslam dünyasında oluşan başlıca farklı itikadi düşünce ekollerini Haricilik, Şia, Mu'tezile, Maturidilik ve Eş'arilik olarak sayabiliriz.
❖ Din, Allah'ın peygamberlere gönderdiği öğütleri içerir. Din anlayışı ise bu öğütlerin insanlar tarafından içinde bulundukları koşullara göre yorumlanma ve yaşanma biçimleridir.
Din anlayışında ortaya çıkan yorum farklılıklarının sebepleri; sosyal yapı, kültürel, coğrafi, siyasi sebepler ile insanın yapısından ve dinî metinlerden kaynaklanan sebepler olarak izah edilebilir.
Cevap D) Maturidilik olmalıdır.
Böylece amelî-fıkhi mezhepler ortaya çıkmıştır. Hanefilik, Malikilik, Şafiilik, Hanbelilik ve Caferilik ameli-fıkhi mezheplerin başlıcalarıdır.
Din, inanç, ibadet ve ahlak ilkelerinden ibaret olup kıyamete kadar değişmeden varlığını koruyacak olan kutsal bir olgu iken, din anlayışı dinin ilkelerinin insanlar tarafından anlaşılma şekilleridir. Dolayısıyla din anlayışı mahiyet itibarıyla beşeri nitelik taşımakta, kutsallık taşımamaktadır.
Doğrulanmış Cevap. Cevap : C şıkkı. İnançla ilgili yorumlar ; (aynı zamanda inanç- imanın dışında itikadi de denir.)
Cevap. Cevap D seçeneğidir. Batıl inançlar din anlayışındaki yorum farklılıklarının sebepleri arasında gösterilemez.
İslam düşüncesind en güvenilir kaynak vahiydir.
Tanımda yer alan aslî hükümler dinin inanç esaslarını, fer'î hükümler ise ibadetler ile insanlar arası münasebetleri hedef almaktadır. İman esaslarını konu edinen mezhepler itikadî, diğerleri de fıkhî mezhepler diye isimlendirilmiştir.
İnanmak, din adına tebliğ ettiği konularda peygamberi doğrulamak anlamında bir terim.
Allah'ın sıfatları ve zatı, cennet, cehennem ve kader gibi doğrudan doğruya ''inanç'' ile ilgili konularda fikir ayrılığı yaşayanların kurdukları mezhepler, ''itikadi mezhepler'' olarak nitelendirilmiştir.
Sünniler günümüzde inanç açısından Maturidilik ve Eşarilik, fıkhi açıdan da Hanefi, Şafii, Maliki, Hanbelî ve bazen ise Caferi mezheplerine bağlıdırlar. Bu dört mezhepten ilki olan Hanefi mezhebi itikad olarak Maturidiliğe diğer üç mezhep ise Eşariliğe bağlıdırlar.
İslam Mezhepleri tarihinin klasik kaynaklarında, itikadi ve siyasi gayelerle vücud bulmuş fikirler ve şahıslar etrafındaki zümreleşmelere fırka adı verilmektedir. Mezhebe gelince, sözlükte, benimsenen görüş, farklı tutum ve davranış, fikir ve gidilen yol gibi anlamlara gelir.
Terim anlamına gelince, itikadî ve amelî yani iman, ibadet, ahlak ve muamelatla ilgili konularda çözümler üretmek için ortaya çıkan İslam Düşünce ekollerini ifade eder. Ancak dilimizde, gerek siyasî ve itikadî, gerekse fıkhî ekollerin tümüne mezhep adı verilmektedir.
Merhaba, Tasavvufi yorumlar Allah'ı memnuniyetini kazanmak, ahirette güzel yerlerde olabilmek ve mutluluğu bulabilmek için günahlardan arınmayı ve ahlakı terbiye etmeyi amaçlayan yorumlara verilen addır.
İslam dinindeki inançla ilgili yorumlara itikadi yorumlar da denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri