Bilgi problemi açısından bakıldığında Kur'an'ın bilgi kaynağını, vahiy başta olmak üzere duyular, akıl yahut bunun ötesinde kalbî sezgi olarak tesbit ettiği görülmektedir.
BİLGİ TEMELDE 2`YE AYRILIR: 1) KADİM BİLGİ: Allahın (c.c.) zatına ait olan bilgidir. Sonsuz ve sınırsızdır. 2) HADİS BİLGİ: İnsan başta olmak üzere yaratılmışların sahip olduğu bilgidir.
Her duyduğumuzu doğru bilgiden saymayı Kur'ân nehyediyor. Kur'ân'a göre doğru bilginin kaynağı 3'tür: 1- Akıl, 2- Vahy, 3- Duyular.
Bu vasıtalar temelde üç çeşittir: 1. Sağlam duyular (havass-ı selime), 2. Doğru haber (haber-i sadık), 3. Akıl. Bunlardan aklın aracılık ettiği bilgi çeşidine nazari veya istidlali bilgi de denilmektedir.
Kur'an-ı Kerim'de bilginin kaynağı olarak akıl, vahiy ve duyular yer alır.
İlgili 35 soru bulundu
İslam düşünce tarihinde tartışılan bir konu olan insanın bilgi edinme vasıtaları Kur'an temelli olarak beş grupta şu başlıklar altında incelenmiştir: Beş duyu organı, akıl, vahy, rüya.
İslam düşüncesinde selim akıl, doğru haber ve salim duyular herkes için geçerli olan nesnel bilgi kaynaklarıdır. İnsan bilgiye bu üç kaynağın birlikte işleyişiyle varır. Bunun yanında herkes için bağlayıcılığı olmayan sezgi, rüya, keşif ve ilham gibi öznel bilgi kaynakları da vardır.
İslamî düşüncede bilgiye yaklaşım inanç eksenlidir. Bilgi, özne- nesne ilişkisinin sonucudur. Her ikisini birbirinden bağımsız düşünemeyiz. Bilgiye; faydalı-faydasız, doğru-yanlış, değerli- değersiz anlam yüklemek, duyular ve akıl yoluyla olabileceği gibi, vahiy veya ilham ya da sezgi vasıtasıyla da olabilir.
Bilgi kaynaklarını türlerine göre şu şekilde gruplayabiliriz: Kitaplar, süreli yayınlar, danışma kaynakları, kütüphane katalogları, veri tabanları ve Worl Wide Web. Söz konusu kaynakların çoğu basılı veya elektronik olabilir.
Birincil Kaynak, Akademik disiplin olarak tarih çalışmalarında (orijinal kaynak olarak da bilinir) bir arkeolojik eser, belge, günlük, el yazması, otobiyografi, kayıt veya çalışılan zamanda üretilmiş bir bilgi kaynağıdır. Konu hakkındaki bilginin orijinal kaynağı olarak kullanılır.
İslâm düşüncesine göre Allah insanları başıboş bırakmamış, onlara peygamberler ve kitaplar göndererek yol göstermiştir.7 Allah'ın kullarına yol göstererek çeşitli konularda onları bilgi sahibi kılması ise vahiy yoluyla ger- çekleşmiştir.
Doğru haber: “Vakıaya mutabık haberdir,”21 “bir şeyden olduğu gibi haber vermektir,” “hakikatine dair bilgi bulunduğunda bir şeyden olduğu gibi haber vermektir,”22 “haber verenin haber verdiği şekilde gerçekleşen haberdir,”23 gibi ifadelerle tanımlanmıştır.
İslâm'ın temel kaynakları olan Kur'ân-ı Kerim ve Hz. Peygamber'in Sünneti; insanın, ilave bir sebebe ya da kayda bağlı olmaksızın sadece insan olmasından dolayı saygın ve dokunulmaz olduğu hususunda son derece berraktır.
GEREKÇE: İslam ilim geleneğine göre bilgi; beş duyu, akıl ve doğru haber gibi üç temel yoldan biri ile elde edilebilir.
Bilginin türü taşıdığı özelliğe ve elde ediliş yöntemlerine göre farklılaşır: gündelik bilgi, dinsel bilgi, teknik bilgi, sanatsal bilgi, bilimsel bilgi ve felsefi bilgi (Çüçen, 2012: 20).
Kelâm ilminde bilgi kaynakları, sağlam duyular, doğru haber ve akıldır. Bazı çevreler, bu bilgi kaynaklarını dikkate almadan insanın zihninde/ nefsinde/kalbinde âniden parlayan, ortaya çıkan ve ilham denilen bilgileri de geçerli kabul etmişlerdir.
Kesin, doğru ve evrensel bilginin kaynağı akıldır. Akıl kökenli bilgiler / doğrular a prioridir ve bu nedenle değişmez ve zorunludur. İnsan zihni doğuştan boş değildir.
Daha ziyade felsefe kelam tartışmalarının ve birbirlerine karşı reddiyelerin gündeme getirildiği tehâfüt geleneğine benzer bir bilgi tasnifi yapmaktadır.Bilginin kaynakları konusunda kelam geleneğine tam bir bağlılıkla bilginin kaynaklarının üç olduğunu belirtir. Bunların duyular, haber ve akıl olduğunu söyler.
Ansiklopediler, sözlükler, yıllıklar (almanaklar), istatistiki raporlar, biyografiler ve tarihçeler başlıca başvuru kaynaklarını oluşturur.
Bunlar sırasıyla bilginin üretilmesi, paylaşılması, yapılandırılması, kullanılması ve denetlenmesidir.
Hadisler ayrıca Müslümanlar için Kur'an'da kısaca bahsedilen şeyleri açıklayıcı (tefsir) bir kaynaktır. Günümüzde İslâmî uygulama ve inancın parçası kabul edilen unsurlardan Kur'an'da değil, hadislerde bahsedilir.
Din, kaynağı vahye dayanan ve insanın mutluluğunu amaçlayan bir kurallar sistemidir. İnsanın varoluşuyla birlikte gelen inanma ihtiyacına cevap verir ve inançlıların yaşamına anlam katar. İnsanın nereden gelip nereye gittiğini, bu dünyada niçin bulunduğunu cevaplandırmaya çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri