Akitler bu açıdan üç gruba ayrılırlar: alb 1- İvazlı akitler: Bunlar, iki taraftan birinin bir şey almak ve mu- kabilinde bir şey vermek suretiyle karşılıklı vecibeler tesis etme esasına dayanan akitlerdir. Satım, kira, mala karşı mal ile sulh gibi.
Hukuki bir terim olarak ivaz; bedel, karşılık anlamına gelir. Akitler kuruluşları itibarıyla tek tarafa borç yükleyen ivazlı akitler ve her iki tarafa borç yükleyen ivazsız akit olmak üzere ikiye ayrılır.Kira ve satış sözleşmeleri gibi her iki tarafa borç ve sorumluluk yükleyen akitler, ivazlı akitlerdir.
Hukuk dilinde ivaz, iki tarafa borç yükleyen akidlerde hem akdin konusunu hem de ona karşılık ödenecek bedeli ifade eder. Ancak ivazın terim olarak bedel anlamı daha yaygındır. Allah rızâsı için yapılan bir iyiliğin karşılığında genel olarak sevap, hayırlı bir işin karşılığında ise ecir kazanılacağı ümit edilir.
1. Hiçbir karşılık verilmeden yapılan: “İvazsız iktisap.” 2. zf. Hiçbir karşılık beklemeden: “Garazsız ivazsız dostluk.” En büyük meziyeti insanları ivazsız sevmesi idi (Osman Kibar).
Akit kelimesi Arapça kökenlidir ve bağ/düğüm anlamına gelir. Türkçe'de akit, sözleşmenin karşılığı olup, iki tarafın karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanlarıyla kurulan evlilik, alışveriş ve ortaklık gibi hukukî işlemler kastedilir.
İlgili 17 soru bulundu
Herhangi bir karşılık alınmadan yapılan bir hukuki işlemlerdir. Borçlu tarafın herhangi bir kazanımı olmadan alacağından feragat etmesini, miras hissesinden vazgeçmesini veya bir mal vermeyi söz vermesi ivazsız tasarrufa örnek teşkil eder .
Kelime anlamı olarak "karşılık" manasına gelen ivaz, "bedel" anlamında da kullanılıyor. Tapuda gerçekleşen ivazsız intikal ise, bağış yoluyla veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisapları ifade ediyor.
İvazlı Ferağ: Gayrimenkulün bir mülk ya da para karşılığında devredilmesi işlemine ivazlı ferağ denir. İvazsız Ferağ: Gayrimenkulün devri için bedel belirlenmediği ya da bedelsiz olarak gerçekleştirildiği işlemler ivazsız ferağ olarak adlandırılır.
" İvazsız intikal" ifadesi ile de, hibe yoluyla veya herhangi bir şekilde yapılan ivazsız iktisaplar kastedilmektedir. Kanun'da, maddi ve manevi bir zarar karşılığında verilen tazminatların ivazsız intikal sayılmayacağı açık biçimde hükme bağlanmıştır.
Müstakbel mirasçının, miras bırakan ile yapacağı anlaşma gereğince miras hakkından feragat etmek üzere aldığı ivazın saklı payı ihlal etmesi halidir. Miras bırakanın, miras hakkından feragat eden saklı paylı bir mirasçısına bu feragat karşılığında vermiş olduğu sağlararası bir kazandırma söz konusu olmaktadır.
Buna karşılık ivazlı hibe, yani bağışlanan tarafa herhangi bir mükellefiyet yükleyen şart İslâm hukukçularının çoğunluğunca câiz görülür. Nitekim Mecelle'de, “İvaz şartı ile olan hibe sahih ve şart muteberdir” hükmü yer alır (md. 855).
bir malın mülkiyetinin veya bir menkul değerin, bir kişiden bir başka kişiye, karşılığında herhangi bir bedel (ivaz) sağlanmadan veya öngörülmeden, geçirilmesidir.
Vedia verenin taşınır bir malı ücretsiz olarak saklanmak üzere vedia alana tevdi ettiği, tevdi alanın da bu malı istendiği zaman iade borcu altına girdiği akit vedia akdidir (saklama sözleşmesi – depositum).
Aynen bölünerek paylaştırmanın ( taksimin ) mümkün olması durumunda bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi halinde eksik değerdeki parçaya para ( ivaz ) eklenerek denkleştirme sağlanır.
Miras kalan gayrimenkuller, mirasçının ticari serveti değil, kişisel mal varlığı kapsamına girmektedir. İvazsız intikal söz konusu olduğundan dolayı gayrimenkulden elde edilen hasılatın tamamı kazanç olacaktır.
Miras İntikal Yapılmazsa Ne Olur ? Miras intikali murisin ölümünden itibaren 2 yıl içinde yapılmazsa; Tapu müdürlüğü, mirasçılık belgesi düzenlenmesi için yargıya başvuracak. Müdürlük, belgeye göre tapu sicil kayıtlarını tescil ederek güncelleştirecek.
Tapu gibi devirler için ise bazı işlemler gerekli olur. Miras intikalinin gerçekleşmesi için mirasçılardan birinin ilgili Tapu müdürlüğüne, tapu intikal başvurusunda bulunması şartı aranır. İntikal işlemlerinin başlatılması için tüm mirasçıların başvurmasına gerek yoktur. Herhangi bir mirasçı bu başvuruyu üstlenebilir.
Bir kişinin ölümü halinde mal varlığı veraset yoluyla mirasçılarına intikal eder. Ölüm söz konusu olmaksızın karşılıksız olarak bir şeyin diğer bir kişiye intikal etmesi hali ise hibe veya ivazsız intikal olarak ifade edilir.
İvaz, yapılan bir işlemden elde edilen yarar karşılığında üstlenilen borçtur. Borcun konusu olan her şey ivaz olarak kararlaştırılabilir. Yapılan hukuki işlem ivaz karşılığında yapılmışsa ivazlı, böyle bir karşılık olmaksızın yapılmışsa, ivazsız hukuki işlem adı verilir.
- Evlatlıklar dâhil, füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 1.015.747,- TL (2022'de bu tutar 455.635,- TL idi), füruğ bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde 2.032.742,- TL (2022'de bu tutar 911.830,- TL idi) kısmı 2023 yılında vergiden istisna olacaktır.
Erkeğin eşine boş ol, seni boşadım, seni terk ettim gibi ifadeler kullanması nikahı bozar. Erkeğin 3 kez eşine "boş ol" demesi durumunda nikah düştüğü gibi nikahın geri dönüşü de yoktur. Erkeğin eşine, "babanın evine git, defol evimden git ya da cehenneme git" gibi ifadeler kullanması nikahı düşürür.
İslam dini her ne kadar boşanmaya karşı olsa da bazı durumlarda boşanmaya izin veriyor. İmam nikahlı bir çiftin boşanabilmesi için erkeğin üç defa "boş ol" demesi yeterlidir. Bunun dışında eşlerden birinin din değiştirmesi, resmi boşanmanın gerçekleşmesi durumunda da imam nikahı bozulmuş olur.
Resmi nikah olmadan yapılan dini nikah kanunda suç olarak kabul edilir. Bu kapsamda da TCK 237 uyarınca taraflara 2-6 ay aralığında hapis cezası verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri