Karma mülakat: Yapılandırılmış ve yapılandırılmamış mülakatın birlikte uygulanmasıdır. Mülakat sırasında adaya yöneltilen planlı sorular adaylar arasında karşılaştırma yapma olanağı veren temel bilgileri sağlar.
Karma yöntemler araştırması, son yıllarda farklı disiplinlerde ve ülkelerde popülerlik kazanan ve araştırmacılara farklı metot, metodoloji ve paradigmaları bir arada kullanarak araştırma sorularına cevap arama imkânı veren bir yaklaşımdır.
Durumsal mülâkat
Durumsal mülâkatlarda adayın belirli şartlarda ne tür davranışlar sergileyeceği tespit edilmeye çalışılır ve sadece bu duruma uygun sorular sorulur. Örneğin bir senaryo belirlenir ve adayın bu senaryoda izlediği yola bakılarak bu göreve uygun olup olmadığı tespit edilmeye çalışılır.
Yapılandırılmamış Mülakat
Geniş ölçüde planlanmamış ve adayın rahatça konuşarak görüşmenin ilerleyişini belirleyebildiği bir mülakat türüdür.
İlgili 45 soru bulundu
Plana bağlı olmayan mülakat çeşidinin daha detaylı yapılan mülakat şeklidir. Adaya neden, niçin, nasıl gibi sorular sorarak daha detaylı bilgi almak ve değerlendirmeye olanak sağlayacak bir mülakat türüdür.
İş görüşmeleri kendi içlerinde ikiye ayrılır: Eleme mülakatları ve işe alım ya da seçme mülakatları.
Eğer görüşme 1.5 saat - 2 saat'i geçmişse çok güçlü bir adaysınız demektir. Hatta bazen bu süreler de yeterli olmuyor, 2. görüşme, hatta 3. görüşmeye bile çağrılıyor olabilirsiniz (zaten bu 3. görüşme maaş ve çalışma şartlarının konuşulduğu son görüşme oluyor). Olumlu bir süreç içinde olduğunuzu kabul edebilirsiniz.
Yarı yapılandırılmış mülakatlarda görüşmeci sorularını ön hazırlıkla mümkün olduğunca anlaşılır kılmaya çalışır; görüşme boyunca da soruların anlaşılmadığı veya beklenmedik sorunların ortaya çıktığı durumlarda sorularını tekrar düzenleyip düzelterek katılımcıya yöneltir.
İşe alım uzmanları veya kurum yöneticilerinin iş başvurusu yapan aday ile adayın pozisyona uygunluğunu değerlendirmek amacıyla yaptıkları görüşme(ler) sürecidir. Süreç sonunda hem aday hem de işe alımı gerçekleştirecek taraflar birbirleri için uygun olup olmadıklarına karar verirler.
3- Mülakatta Ne Diye Hitap Edilir? Mülakat esnasında, yetkiliye karşı saygılı davranmak ve lakayit bir tavır sergilememek son derece önemlidir. Yetkiliye hitap ederken “efendim” şeklinde hitap etmek uygun bir davranıştır.
Star mülakat tekniği; situation (durum), task (görev), action (eylem) ve result (sonuç) olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır. Bu teknik sayesinde kişi önceki deneyimlerinde karşılaştığı sorunları, sorunlara karşı sergilediği davranışları ve elde ettiği sonuçları somut bir şekilde bir olay üzerinden işverene aktarır.
Karma yöntem araştırmalarında, araştırma sorularını yanıtlamak için nitel ve nicel veriler toplanarak analiz edilmekte, bunun yanı sıra nitel ve nicel yöntemlerin güçlü yönleri kullanılarak, nitel ve nicel veriler özel bir karma yöntem deseniyle birleştirilmekte ve bütünleştirilmektedir.
Bu temel sınıflamaya göre karma desen yönteminin türleri; açımlayıcı, açıklayıcı, gömülü, eşzamanlı, dönüşen ve çok aşamalı şeklinde ifade edilmektedir (Creswell, 2012).
Nitel desenle keşfedilen bulguların nicel olarak sınanması veya ölçülmesi amaçlanır. Karma Y. Amaç, nitel ve nicel yöntemlerle elde edilen sonuçların birbirini onaylamasını, doğrulamasını ve birbiriyle uyuşmasını sağlamaktır. Nitel ve nicel çalışmalar eş zamanlı ve eş baskındır.
Görüşmenin en çok bilinen türü bireysel, yüz yüze, söz alışverişidir fakat yüz yüze grup görüşmesi, posta yoluyla, kendi başına yanıtlanan soru formu veya telefon görüşmesi şeklinde yapılmaktadır.
Flashback; geçmişte yaşanan, kişilerin bastırdıkları korku-yas gibi travmatik olayların ani bir şekilde tekrar zihinde canlanması sonucunda gerçekleşen tetiklenmedir.
Etnografik görüşmeler, en özgün araştırma sonuçlarını elde etmek için derin gözlemi bire bir tartışmalarla birleştirir. Etnograf bu tasarımda araştırma ile ilgili faaliyetleri yürütürken araştırma grubu ile konuşur. Bu bağlamsal sorgulama, araştırma grubunun hedefleri ve davranışları hakkında veri toplar.
İkinci bir mülakata davet edilmek, başvurduğun pozisyon için olumlu değerlendirilen bir aday olduğunu gösterir. Rol için ilk engelleri aştığının ve sende potansiyel görüldüğünün kanıtıdır. Bu bir kutlama nedeni olarak görülebilir, ancak henüz her şeyin bitmediği unutulmamalıdır.
İş görüşmesi sonrasında İK uzmanının sizi yetkililerle tanıştırmak istemesi olumlu bir işarettir. Yetkililerle ve birim yöneticileri ile tanışmak ve size şirketin gezdirilmesi sizin işe kabul edilme yolunda olduğunuzun en belirgin işaretleri arasında yer alır.
İlk mülakat; genelde ikinci mülakata davet edilecek uygun adayları belirlemek için yapılır. İkinci mülakat ise hem firma için hem de aday için daha detayların konuşulduğu bir mülakat olduğunu unutmayınız. Bu yüzden eğer ikinci mülakat için size randevu verilmiş ise bu sürece çok iyi hazırlanmanız gerekmektedir.
İş görüşmesi soruları ve cevapları ,alan doğrultusunda değişkenlik gösterir. Mülakat genellikle 15-45 dakika sürer. Bu süre mülakat yapan kişi, işin niteliği ve başvuran adayların özel durumları olup olmasına göre değişebilir.
Avuç içlerinizin görünmesi iyidir. Ellerin bu biçimde durması samimiyet ve içtenlik belirtiyor. Vücut dili uzmanları bu hareketin yüzyıllardır 'silahsızlık ve uzlaşma niyetine' işaret ettiğine, bu nedenle mülakat sırasında olumlu bir etki bırakacağına dikkat çekiyor.
Mülakat esnasında dürüst, samimi, tutarlı, nazik ve kurumsal bir üslup kullanılmalıdır. Ayrıca karşı tarafın sözünü kesmemeye de dikkat edilmelidir. Asla yanlış bilgi verilmemeli, bilgi saklanmamalıdır. Görüşme gerçekleştirilirken vücut dilimizin karşı tarafa verdiği sinyallere dikkat edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri