İslam'ın inanç esasları bazı yerlerde imanın şartları olarak da geçmektedir. Bu esaslar şu şekildedir; Allah'ın (c.c.) varlığına ve birliğine inanma, Allah'ın meleklerine inanma, Allah'ın kitaplarına inanma, Allah'ın peygamberlerine inanma, Ahiret gününe inanma, kader ve kazaya inanma şeklindedir.
Bir Müslüman'ın dinen inanıp kabul etmesi gereken bazı esaslar vardır. Bunlara “İslam'ın inanç esasları” ya da “imanın şartları” denir.
İlgili 31 soru bulundu
Sorumuzun cevabı B seçeneği Namaz kılmak ifadesi olacaktır.
İslam inançları ve şeriatın ana kaynağı Kur'an'dır.
İnanç esaslarının temel konularındaki bilgi kaynağı vahiydir.
1) Hayatın/Canın korunması 2) Aklın korunması 3) Dinin korunması 4) Malın korunması 5) Namusun-Neslin korunması.
“İmân”; inancın ilk aşamasıdır. Bu, insanın bizzat iradesiyle Allah'ın birliğini varlığıyla tasdik etmesi anlamına gelir. “İnanç, bir düşünceye bağlı bulunma, Tanrıya bir dine inanma; imân, birine duyulan güven, itimat, inanma duygusu, inanılan şey, görüş ve öğreti”dir. Din ve inanç kavramı birbirinden farklıdır.
Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek, zikir yapmak. Bunların hepsi ameldir, hedef değildir, vasıtalardır. Bir insanın İslâm'ı yaşayabilmesi için bunların hepsini yapması gerekir.
Açıklama: kafirler Allahın veya onun dininin tamamına veya bazılarına inanmayan kişilere denir.
↦ İslam inanç esasları sabittir, değişmez. ↦ İslam inanç esaslarında hiç bir şekilde zorlama yoktur. ↦ İslam inanç esasları samimiyettir.
Akaid. İnsanın doğuştan sahip olduğu dine yönelme ve Allah'ın (c.c) varlığını bulabilme kabiliyetine denir. Allah'a (c.c) iman esasına iman esaslarının ilki ve temeli olduğu için adı verilir.
İslâm dininin Kur'an-ı Kerîm'de ve Hadis-i Şeriflerde yer alan inanç esaslarını inceler; bu dinin Allah-insan-kâinat münasebetine bakışını ve bunların değerlendirmesini konu edinir.
Neden İslam'ı seçmeliyiz? Çünkü Allah'ın gönderdiği din İslam'dır ve insanlar için seçtiği din de İslam'dır. Hz. Âdem (as)'den Peygamberimize (asm) kadar bütün peygamberler ve ilahi kitaplar İslam dinini tebliğ etmişlerdir.
İslam'ın inanç esasları, “imanın şartları” olarak da bilinir. Bu esaslar; Allah'ın (c.c.) varlığına ve birliğine, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, kader ve kazaya inanmayı kapsar.
Amentü Duası Türkçe ve Arapça Tefsiri
Öldükten sonra dirilmek haktır, gerçektir. Ben şahadet ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur. Ve yine şahadet ederim ki Muhammed Aleyhisselam onun kulu ve peygamberidir. Amentü duasının tefsiri kısa olarak iman esaslarını anlatmaktadır.
Allah'a iman, İslam'la şereflenmenin ilk şartıdır. Allah'ın varlığına, birliğine, eşi, benzeri ve ortağı olmadığına inanmak, yani tevhidi kabul etmek, iman esaslarının temelidir. Bizi yoktan yaratan ve sayısız nimetiyle yaşatan Rabbimizin üzerimizdeki en büyük hakkı, O'na iman etmemizdir.
Peygamber efendimiz İslam'ın şartları ile ilgili şu sözleri söylemiştir: "İslam dini beş esas temel üzerine inşa edilmiştir. Bu esaslar; Allah'tan başka ilah olmadığına inanmak ve Muhammed'in O'nun elçisi olduğuna inanarak onlara şehadet etmek, namaz kılmak, zekat vermek, hacca gitmek ve Ramazan orucunu tutmaktır."
Îmân akla ve bilgiye (ilme) dayanmalı, ibâdetler îmân/inanç ve sahih kanaatleri dikkate almalı, ahlâk ise, gönül ve ondan neş'et eden duygu derinliği dikkate alınarak temâyüz etmelidir.
Bu esaslar; Allah'tan başka ilah olmadığına inanmak ve Muhammed'in O'nun elçisi olduğuna inanarak onlara şehadet etmek, namaz kılmak, zekat vermek, hacca gitmek ve Ramazan orucunu tutmaktır." Ayrıca Bakara Suresi'nin 177. ayeti ve Nisa Suresi'nin 136. ayeti bu konuyla alakalı olan ayetlerdir.
Aslında İslâm literatüründe iman esasları “Allah'a, peygambere ve âhiret gününe iman” şeklinde önce üç (el-usûlü's-selâse), sonra kelime-i şehâdette belirtildiği üzere Allah'a ve Hz. Muhammed'in peygamberliğine iman şeklinde iki, son olarak da Allah'a iman şeklinde (aslü'l-usûl) tek bir esasta özetlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri