Paket içinin hava ile temasının olmaması çok önemli. Kuruyemişler, uygun ambalajlarda uzun süre tazeliğini korur. Kuruyemişlerin ısıya ve ışığa maruz bırakılmaması, kuru ve serin bir ortamda saklanması gerekir.
Kuruyemişler de eğer birkaç ay içinde tüketilmeyecekse buzdolabında saklanmalı. Zira kuruyemişler oda sıcaklığında dört ay kadar bir süre, bir yıl kadar buzdolabında, hatta bir yıldan biraz daha uzun süre derin dondurucuda taze olarak saklanabilir. Bunun sebebi de çok çok az sıvı içermeleri.
Hazır iç olarak satılanların vakumlu paketlerde olmasına dikkat edilmelidir. Açıldıktan sonra da kısa sürede tüketilmeli ve hava almayacak şekilde buzdolabında saklanmalıdır.
Kuruyemişler, kapalı kapların içerisinde uzun süre saklanabilir. Hava ile etkileşime girmesi, raf ömrünü kısaltır. Kuruyemişleri cam kavanozlara veya buzdolabı poşetine doldurarak ağızlarını kapatın. Serin, kuru ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Kavrulmuş fındıklarınızı taze ve çıtır bir şekilde saklamak için mutlaka kavanozlarda ya da kilitli poşetlerde saklamanızı öneririz.
İlgili 30 soru bulundu
Fındık yüksek yağ içeriği sebebiyle hidrolitik ve oksidatif acılaşmaya eğilimli bir gıda ürünüdür. İşlenmiş fındık ürünleri dokunun zedelenmesi sonucunda enzimlere ve oksijene açık bölgelerin artması sebebiyle daha dayanıksızdır.
Küflerin Fındıkta Yaptığı Bozulma Belirtileri
Sukroz miktarının 4g/100g'dan 2g/100g'a düºmesi fındıkların bozulduğunu göstermektedir.
Paket içinin hava ile temasının olmaması çok önemli. Kuruyemişler, uygun ambalajlarda uzun süre tazeliğini korur. Kuruyemişlerin ısıya ve ışığa maruz bırakılmaması, kuru ve serin bir ortamda saklanması gerekir.
Fındığın depo ömrü en az 2 yıldır. Bu süre ortam koşullarına göre artabilir ya da azabilir.
Fındığın ekonomik ömrü 55-60 yıldır. Daha yaşlı bahçelerde verimde önemli düşüşler görülmektedir. Çünkü ocaktaki ana bitkinin kökü yaşlanmış olmakta dolayısıyla bu kökten çıkan sürgünlerin verim potansiyeli de düşük olmaktadır.
Kabuklu fındıklar iki yıl ağzı açık sepetlerde ya da hava alan bez torbalarda saklanabilir. Ancak fındık içleri kuru, hava almayacak cam kavanozlarda rahatlıkla saklanabilir.
Büyük kurutucularda 40oC' ye ısıtılmış sıcak hava kullanılarak yapılan kurutma 18 saat sürmekte ve kurutulan kabuklu fındık silolarda depolanmaktadır [8].
Yer fıstığı, fındık, diğer fıstıklar, ceviz, nemli ve sıcak yerlerde saklandıklarında küflenirler. Bu nedenle yağlı tohumlar, serin yerde saklanmalıdır."
Fındık içlerinin su içeriğinin % 6' yı, kabuklu fındıkların ise % 10-12' yi geçmesi istenmemektedir.
·Kuruyemişleri bir cam kavanoz içerisine alın içinde hava kalmayacak şekilde doldurun. Kavanozun kapağını hava almayacak şekilde kapatın ve buzdolabına kaldırın. Kavanoz içerisinde hava almadan soğuk ortamda uzun süreli saklanabilir.
Un saklarken sadece sorun böceklenme değildir. Un çevredeki kahve, deterjan gibi kokuları da içine hapsedebilir. Bu yüzden temiz bir cam kavanozda buzdolabında saklanabilir. Buğday unu 1 yıla kadar buzdolabında saklanabilir.
Yani 1 kg fındık kırılır ve 550 gr iç fındık elde edilirse bu fındığa 55 randıman fındık denir...
Bu nedenle uzmanlar her gün bir avuç fındık yemenin ideal olduğunu belirtiyor. Her gün bir avuç fındık yemek, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.
Bitkilerin yetişme ortamındaki atmosfer sıcaklığının 0 derecenin altına düşmesine don olayı denmektedir. Fındık bitkisinin gövdesi -20 dereceden, yan dalcıkları -15 dereceden itibaren zarar görmeye başlar.
(kabuklu veya kırılmış iç cevizimizi buzdolabı poşetlerinde haftalık kullanım ölçülerinde saklamanızı tavsiye ederiz.) Uzun süreli saklamak için, iç ceviz veya kabuklu olarak ve kısa süreli kullanımlık paketler halinde buzdolabının derin dondurucu bölümünde muhafaza ediniz. Yıl boyunca tazeliğine muhafaza edecektir.
Fındık, ceviz gibi sert kabuklu yemişler ve tahıllar üzerindeki küf tarafından oluşturulan aflatoksin, fazla miktarda tüketilirse, karaciğer kanserini tetikliyor.
Küflerin üremesi için en ideal şartlar nemli ve sıcak ortamlardır. Bu sebeple aflatoksin riski bulunan gıdalar kuru ve soğuk ortamlarda uygun ambalajlarda saklanmalıdır. Gıdalarda aflatok- sin üremesini engellemek için doğru ve hijyenik üretim, uygun muhafaza koşulları ve son tüketim tarihinden önce tüketmek gerekir.
Fındık kurdu, beslenme ve yumurta bırakma yoluyla meyvelerde zararlı olur. Erginler öncelikle yeni oluşmakta olan meyvelerde zarar yapar, daha sonraları fındığın meyve kabuğunu, hortumunun ucundaki ağız parçalarıyla kemirerek deler ve kabuk içindeki etli kısımla beslenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri