Bu dönemlerde yaşamış olan Hârezmî, Câbir İbn Hayyân, Sâbit İbn Kurrâ, Ebu Kâmil Şûcâ, el-Kerecî, el-Cevherî, İbn el-Heysem, Ömer Hayyâm ve Nâsirüddîn-i Tûsî gibi matematikçiler hem İslam dünyasında matematiği geliştirmiş hem de yazdıkları eserlerle Batı'daki büyük gelişmelerin kaynağını oluşturmuşlardır.
Harezmi (MS.
Bin Musa el-Harezmi, Horasan'da dünyaya gelmiş, çalışmalarının çoğunu Bağdat'ta yürütmüştür. Matematik, astronomi ve coğrafya konularında birçok çalışma yapan Türk-İslam matematikçimiz, cebrin kurucusudur.
Yunan matematiğinin, Miletli Thales (MÖ 624 – y. 546) ve Samoslu (Sisamlı) Pisagor (MÖ 582 – 507) ile başladığı düşünülmektedir. Etkisinin kapsamı tartışmalı olsa da, muhtemelen Mısır ve Babil matematiğinden ilham almışlardır.
Johann Carl Friedrich Gauss ya da Gauß (30 Nisan 1777, Braunschweig, Almanya – 23 Şubat 1855, Göttingen), Alman matematikçi, astronom, istatistikçi, olağanüstü katkılardan dolayı "Matematikçilerin prensi" (Latince: Princeps Mathematicorum) ve "antik çağlardan beri yaşamış en büyük matematikçi" olarak anılır.
İlgili 30 soru bulundu
Bu dönemlerde yaşamış olan Hârezmî, Câbir İbn Hayyân, Sâbit İbn Kurrâ, Ebu Kâmil Şûcâ, el-Kerecî, el-Cevherî, İbn el-Heysem, Ömer Hayyâm ve Nâsirüddîn-i Tûsî gibi matematikçiler hem İslam dünyasında matematiği geliştirmiş hem de yazdıkları eserlerle Batı'daki büyük gelişmelerin kaynağını oluşturmuşlardır.
Sergide El-Harezmi, Abdulhamid İbn Türk, Ömer Hayyam, Sabit Bin Kurra, El-Buzcani, El-Biruni, Uluğ Bey, Ali Kuşçu, Matrakçı Nasuh, Farabi, Gelenbevi İsmail Efendi, Hüseyin Tevfik Paşa, Salih Zeki Bey, Kerim Erim, Erzurumlu İbrahim Hakkı, Cahit Arf, Nazım Terzioğlu, Cengiz Uluçay, Hilmi Hacısalihoğlu, Mustafa Kemal ...
William James Sidis (1 Nisan 1898 – 17 Temmuz 1944), olağanüstü matematik ve dil becerilerine sahip, 290–300 IQ ortalaması ile tüm zamanların en zeki insanı olarak kayıtlara geçmiş Amerikalı matematikçidir.
Hârizmî (Farsça: خوارزمی) ya da tam adıyla Ebû Ca'fer Muhammed bin Mûsâ el-Hârizmî (d. 780, Harezm - ö. 850, Bağdat); matematik, gök bilim, coğrafya ve algoritma alanlarında çalışmış Fars bilim insanı. Hârizmî 780 yılında Harezm bölgesinin Hive şehrinde dünyaya gelmiştir. 850 yılında Bağdat'ta ölmüştür.
Tarihçe. Bilinen en eski matematikçilerden biri Miletli Thales'tir (MÖ 624 - y. 546); o ilk gerçek matematikçi ve bir matematiksel keşfin atfedildiği bilinen ilk kişi olarak takdir edildi.
İslam döneminde matematik; Mezopotamya, Hint ve Yunan dönemi matematiklerinin senteziyle oluştu ve İslamiyet'in yayılması ile birlikte özellikle cebirde büyük gelişmeler yaşandı. 8. yüzyıla geldiğimizde Abbasiler, Bağdat'da bir başkent kurdu, bu kent zamanla bir bilim merkezi haline geldi.
"Matematiğin Kralı" denen Carl Friedrich Gauss.
Albert Einstein (1879 – 1955) Alman bir fizikçiydi.
Hanefî mezhebi - Ebu Hanife (699-767) Mâlikî mezhebi - Mâlik bin Enes (712-795) Şâfî'î mezhebi - Şafii (767-820) Hanbelî mezhebi - Ahmed bin Hanbel (780-855)
1. İbn-i Hayyan (721-815)
Öklid (/ˈjuːklɪd/; Grekçe: Εὐκλείδης Eukleídēs; MÖ 330 - 275 yılları arasında yaşamış, İskenderiyeli bir matematikçidir. Megaralı Öklid'den ayırmak için bazen İskenderiyeli Öklid olarak anılır, genellikle "geometrinin kurucusu" veya "geometrinin babası" olarak anılan bir Yunan matematikçiydi.
Asıl adı, Muhammed bin Musa El Harezmi'dir. 780 tarihinde Harezm'de (Özbekistan) doğdu. Bağdat Saray Kütüphanesi Müdürlüğü yaptı.
Matematik alanında çok önemli bulguları olan Ömer Hayyam; cebir, paralel çizgiler teorisi, orantı ve sayılar teorisinde kendisinden önceki ma- tematikçileri geride bırakarak harf ve işaretlere dayalı teoriler geliştirmiş- tir. Birinci, ikinci ve üçüncü derece denklemleri sınıflandıran ilk kişi de Hayyam'dır.
Küçük çocukların(4-6 yaş) ortalama IQ seviyesi 90, büyük çocukların(12-22 yaş) IQ ortalaması ise yalnızca 60 idi.
Ortalama 100 olarak kabul edildiği için 100'ün üzeri ortalama üstü, 100'ün altı ortalamanın altı olarak kabul edilir. 70 IQ'nun altı zihinsel engelli olarak kabul edilir. 160 IQ'nun üstü ise genelde dahi olarak kabul edilir.
Aslında, en zeki 5 burç Kova, Başak, Oğlak, Akrep ve İkizlerdir, ancak dahilerin sahip olma eğiliminde olduğu kişilik özelliklerine sahip başka işaretler de vardır. Dahiler; konfor alanlarının dışına çıktıklarında tamamen atılmazlar; esnektirler, duruma veya çevreye uyum sağlayabilirler.
Prof. Dr. Cahit Arf. Cahit Arf, 1910 – 1997 yılları arasında yaşamış dünyaca ünlü matematikçi.
Türkiye'deki ilk kadın matematik profesörü olan Prof. Dr. Suzan Kahramaner'in, çalışmaya Çamlıca Kolejinde asistan öğretmen olarak başaldığını ve 1943 yılına kadar orada çalıştığını ayrıca 1943 yılında İstanbul Üniversitesi matematik bölümünde asistan olarak çaılşmaya başladığını belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri