Unutma ki siyah kablo artı, beyyaz kablo eksi, yeşil ise topraklama içindir.
Nötr: beyaz. sarı-yeşil (PE): toprak.
Pozitif: Mavi. Negatif: Gri. Topraklama ya da koruyucu iletken: Yeşil ya da sarı
Takviye kablosu bağlarken de dikkat etmek gerekmektedir. Kablolardan kırmızı olanı artıya, siyah olanı eksiye bağlamanız gerekmektedir.
Doğru akım (DC) devrelerinde, pozitif kutup genellikle kırmızı (ya da "+") işaretlenir ve negatif kutup genelde siyah (ya da "-") işaretlenir. Fakat başka renk düzenleri de otomotiv ve telekomünikasyon sistemlerinde kullanılabilmektedir. Araba akülerinde, pozitif kutbun çapı negatif kutbun çapından daha büyüktür.
İlgili 18 soru bulundu
Kırmızı renkli olan artı kutup kablosu, her iki araçtaki akülerin artı kutuplarına bağlanır.
Bu işaret klavye yardımı ile kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Doğru tuş kombinasyonları ile bu işlemi yapmak çok basittir. Artı eksi işaretinin yapılması için alt + 241 kombinasyonunun kullanılması gerekmektedir.
Siyah ve kahverengi renkleri tek fazlıdır ve elektriği kullanılan ortamlardaki priz, anahtar gibi yerlere yaymak için kullanılır. Mavi kablo nötr iletkendir, siyah ve kahverengi kablolarla yayılan elektrikteki negatif veya nötr yükler için kullanılır. AC beslemeli kabloların en çok kullanılanı sarı ve yeşil renklerdir.
Bildiğiniz gibi elektronlar eksi yüklü. dolayısı ile eksi kutuptan artı kutupa doğru akar.
Artı ve eksi işaretleri (+ ve -), pozitif ve negatif kavramlarıyla birlikte toplama ve çıkarma işlemlerini belirtmek için kullanılan matematik sembolleri.
Unutma ki siyah kablo artı, beyyaz kablo eksi, yeşil ise topraklama içindir. Topraklama için yeşil yerine bakır bir kablo da görebilirsin.
Binalarda kullanılan diğer iki kablo çeşidi olan faz kablosu ve nötr kablo kablonun renkleri ise şöyledir; faz kablosu renkleri kahverengi, siyah veya gri renklerde nötr kablo rengi ise açık mavi rengindedir. Faz kablosu (+) yüklü, nötr kablo ise (-) yüklüdür.
Kablonun sarı renkli olan ucunu uyduda ki sarı renkli alana girişinin yapılması gerekir. Kablonun kırmızı renkli olan ucunu uyduda ki kırmızı renkli alana girişinin yapılması gerekir. Kablonun beyaz renkli olan ucunu uyduda ki beyaz renkli alana girişinin yapılması gerekir.
Duyların kablo bağlantılarında faz yani kahverengi kablo duyun alt kontağına bağlanmalıdır. Mavi renkli kablo duyun yan kontağına bağlanmalıdır. Kabloların duy kontaklarından çıkmaması için kablo uçlarının lehim için batırılmış olması tavsiye edilir.
Faz ve Nötr Nasıl Ayırt Edilir
Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz. Kontrol kaleminin yanıp yanmama durumu faz ile nötrü ayırt etmeyi sağlar.
4-) Prizlerde artı eksi diye bişey yoktur. Artı eksi gibi tabirler doğru akım yani DC akım tabirleridir.
Elektronların negatif yönden pozitife doğru hareket ettiklerini biliyoruz. Elektronların bu şekilde hareket etmeleri elektrik akımı olarak isimlendirilmektedir. Ancak elektrik akımı pozitif kutuptan negatif kutba doğru ilerler.
Günümüzdeki teoriler elektrik akım yönünün eksiden(-), artıya(+) doğru olduğunu göstermektedir.
Topraklama kablosu, elektrik işleri ile uğraşan herkesin bildiği sarı yeşil çizgili renkli olan kablodur. Bu dünyanın her yerinde aynıdır ve tüm sistemlerde aynı renkler kullanılmaktadır. Üç kablodan siyah ya da kahverengi olanı faz, mavi olanı ise nötr temsil etmektedir.
Kırmızı: Genel olarak 220 volt içinde görülmektedir. Faz iletkenliği için kırmızı renk kullanılmaktadır.
Aydınlatma tesisatında genellikle 1,5 mm2 iletken kesitli kablo kullanılır. Priz tesisatında ise 2,5 mm2 iletken kesitli kablo kullanılır. Evlerde elektrik tesisatında aydınlatma ve priz devreleri birbirinden ayrıdır. Aydınlatma devresi, priz devresinden daha az güç kullanır.
Artı eksi (±) simgesini yapmak için boşluk tuşunun sol tarafında bulunun alt ve klavyenin sağ tarafında bulunun rakamlardan 241 tuşlamak yeterlidir. Kısacası alt + 241 olarak gösterilebilir.
Pozitif ve negatif birbiriyle karıştırılan iki zıt ifadedir. Bunlardan pozitif olumlu, negatif ise olumsuzdur. Pozitifte varlık söz konusudur, dolayısıyla işareti artıdır (+). Negatif ise bunun tam aksi olarak yokluğu ifade ettiği için işareti eksidir (-).
Artı İşareti Nedir? (+)
Ayrıca önünde artı işareti olmayan sayılarda pozitif olarak kabul edilir. Matematikte kullanılan pozitiflik anlamı sağlık ve kimya alanlarında da kullanılır. Bir testin sonucunun pozitif olduğunu belirtmek için artı işareti tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri