Bu nedenle muhtar azaları herhangi bir maaş almıyor. Muhtar eşi maaş alıyor mu sorusu da vatandaşlar tarafından çokça soruluyor. Muhtarın eşi ve ailesi herhangi bir ücrete tabii tutulmuyor.
Muhtar azaları maaş almaz. Muhtar azalığı, gönüllü olarak yapılan bir iştir.
2024 yılında muhtarlık maaşlarına yapılan zam, son asgari ücret artışının ardından duyuruldu. Bu güncellemeyle birlikte, muhtarların alacağı maaşlar şu şekilde belirlendi: En düşük muhtar maaşı 2024 yılında 17.002 TL olarak belirlendi. En yüksek muhtar maaşı ise 18.500 TL olarak açıklandı.
Bu grafikteki veriler ne ifade ediyor? Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Muhtar maaşı aylık ortalama 35.000 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Muhtar maaşı 28.000 TL iken, en yüksek ise 49.600 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Dolayısıyla muhtar maaşını kim öder sorusunu yanıtlarken bu bilgiyi göz önünde tutmak gerekir. Muhtar maaşları, devlet tarafından ödeniyor.
İlgili 17 soru bulundu
Bilindiği üzere 2017 yılı Mayıs ayından itibaren muhtarlarımızın sigorta primleri Devlet tarafından yatırılmaktadır.
Bütün bu mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, kamu işçilerinin muhtar olmalarının önünde hiçbir engel yoktur.
Muhtarlar, emekli olmak için aşağıdaki şartları yerine getirmelidir: 15 yıl sigortalılık süresi. 3600 gün prim ödeme. 50 yaş
Madde 10 – Muhtar, köyün başıdır. İşbu kanuna göre köy işlerinde söz söylemek, emir vermek ve emrini yaptırmak muhtarın hakkıdır. Muhtar Devletin memurudur. Devlet işlerinde vazifesini (36) ncı maddeye göre yapar.
En az altı aydan beri o mahalle veya köyde oturmak şartıyla 25 yaşını dolduran her Türk vatandaşı, bu Kanunda ve bu Kanunun atıf yaptığı diğer kanunlarda öngörülen hükümlerce seçilmeye mani hali olmamak kaydıyla, muhtar, ihtiyar meclisi ve ihtiyar heyeti üyesi seçilebilir.
Madde 5 – Mahalle muhtar ve ihtiyar kurulu ile bunların yedek üyeleri mahalle halkı tarafından seçilir. Bu seçim her dört yıllık bir dönem sonunda yenilenir.
Madde 17- Mahalle muhtarları, kullanacakları harç pullarını peşin para karşılığında mahalli mal sandıklarında alırlar.
Mahalle ve köy halkı tarafından adaylar arasından seçilen muhtar, azaları ile birlikte mahalle ya da köyün idari işlerini yürütür. Bulunduğu bölgenin temsilcisi olmakla birlikte görev alanı içerisine giren mahalde yasaların halka duyurulmasını da sağlar.
Madde 2 – Mahalle muhtar ve ihtiyar heyeti, bir muhtar ile dört azadan teşekkül eder. Heyetin dört yedek azası vardır.
NOT: Eski Belediye Başkanları ve Eski Muhtarlara, sadece bir silah için harçsız ve süresiz taşıma veya bulundurma ruhsatı verilebilecektir. 1-Dilekçe,( Silah başka birinden devir alınacak ise; Karşılıklı devir dilekçeleri ve Ruhsat Fotokopisi getirilecek.
Büyükşehir belediye encümenlerinin başkan ve üyelerinin aylık ödenek tutarı ise 2024 yılında 9.130 TL olarak uygulanıyor.
Köy muhtarı ve yapacağı işte köy muhtarıyla birlik olanlar, köy işlerinde fenalıkları anlaşılırsa Devlet memuru gibi yargılanırlar ve ceza görürler. Köy muhtarına köy işlerini gördükleri zaman karşı gelen ve kötü söyleyenler devlet memuruna karşı koyanlar gibi ceza görürler. Muhtar yazılarını köy kâtibine yazdırır.
MADDE 3. Köy ve mahalle muhtarlarının ödenekleri karşılığı her yıl İçişleri Bakanlığı bütçesine konulur. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünce İller itibariyle ödenek miktarını gösteren listeler hazırlanır.
5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu
MADDE 52- (2) Teknik altyapısını tamamlamış olan muhtarlıklar sorumluluk alanlarındaki yerleşim yeri adres bilgilerinin güncelliğini takip etmek amacıyla Kimlik Paylaşımı Sistemine erişebilirler.
Muhtarların SGK Primleri
Muhtarların maaşlarından %20 uzun vadeli sigortalar için, %12,5 genel sağlık sigortası için ve %2 kısa vadeli sigortalar için olmak üzere %34,5 oranında sosyal sigortalar primi kesilmektedir.
Bu da 2017 yılına kadar muhtarlar sadece maaş alıyor ve isterlerse primleri kendileri ödemek kaydıyla 4/b sigortalı olabiliyorlardı. Bu tarihten sonra değişiklik yapıldı ve prim ödemelerini devlet üstlendi.
Aynı zamanda çıkarılan 5510 sayılı yasaya göre hizmet akdi ile çalıştırılanlar, serbest meslek çalışanları, anonim şirket ortakları, gelir vergisinden muaf olan esnaflar, komandit şirket ortakları, köy ve mahalle muhtarları da 4C sigorta kapsamındadır.
Görevini gereği gibi yapmayan muhtarlar köyün bağlı olduğu ilçe idare kurulu kararı ile görevden uzaklaştırılabilir. Muhtarın köy yararına olmayan kararını vali veya kaymakam bozabilir.
Aza Muhtar Oldu.
Emekli Sandığı, SGK bünyesine girdikten sonra 4C sigorta adını almıştır. 5510 sayılı kanuna göre, hizmet akdi ile çalışanlar, muhtarlar, serbest meslek çalışanları, tarım çalışanları, anonim ve komandit şirket ortakları, devlet memurları 4C kapsamına girmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri