Ziynet eşyaları veya düğün takıları arasında erkeğe takılanlardan, kadına özgü olanlar (bilezik, kolye, küpe, yüzük vs.) kadına; diğer ziynetler (çeyrek/yarım/tam altın gibi) ve paralar ise erkeğe aittir.
2-) Düğünde Erkeğe Takılan Takılar
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin 05.11.2015 Tarih, 2014/21125 Esas ve 2015/17417 Karar sayılı ilamı; “Kural olarak düğün sırasında takılan ziynet eşyaları, kim tarafından, kime takılırsa takılsın, kadına bağışlanmış sayılır ve artık kadının kişisel malı sayılır.
“Damadın veya ana babasının geline taktıkları takılar örfenmehirden sayılıyorsa mehirdir, asla geri alınamaz.
Düğünde takılan altınların miktarı, gramı, ayarı gibi hesap için gerekli olan bilgiler düğün sırasında çekilmiş video görüntüleri, yine düğünde çekilmiş fotoğraflar ve tabi ki altınları gören bilen kişilerin tanıklığı ile ispatlanabilir.
Bu haramdır ve insanı bir mal gibi satmak anlamına gelir. Nikâhta mehir olarak sadece önceden yapılan altınlar sözkonusu edîlebilir. Ama kadın isterse ayrıca, ilâve mehir de alabilir. Evlendikten sonra da koca, mehir olarak verdiği bir şeye, karısının rızası olmadan karışamaz.
İlgili 17 soru bulundu
Ancak yaklaşık 1 sene sonrasında Yargıtay eski görüşüne geri dönmüştür. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun güncel kararı gereği; altınlar kim tarafından kime takılırsa takılsın düğünde takılan altınlar, aksine bir anlaşma ya da örf ve adet kuralı olmadığı müddetçe kadına bağışlanmış sayılacaktır.
Yargıtay'ın yerleşik kararları da göz önüne alındığında; düğün merasiminde kadına takılan ziynet eşyaları kim tarafından takıldığı önemli olmaksızın kadına bağışlanmış ve artık kadının kişisel malı sayılır.
Boşanmada düğünde takılan altınlar kimindir? (Kime verilir?)
Yargıtay güncel kararlarında düğünde takılan altınların kadına ait olduğunu kabul etmiştir. Ancak ortak sepette toplanan takıların ve paraların mal paylaşımında yarı yarıya paylaşılması gerektiğini ifade etmiştir.
Önceleri düğünde takılan bütün ziynet eşyaların kadına ait olduğu kabul edilirken Yargıtay bu konudaki fikrini değiştirmiş ve düğünde takılan takılardan erkeğin üzerine takılanlar erkeğin, kadının üzerine takılanlar kadının kabul edilir. Bu durum düğün videosu ya da düğün fotoğrafları ile ispat edilebilir.
Düğün Takıları Bankada Kasa Kiralayarak Güvende Tutulabilir
Düğünde takılan altınlar nasıl değerlendirilir diye merak ediyorsan altınları saklayabileceğiniz en güvenilir yerin banka kasaları olduğunu söyleyebiliriz.
Mehrin çoğunun bir sınırı yoktur. Fakat en azı, 5 gram altındır. Bir kız ile bir erkek nikahlanıp, sonra boşanırlarsa, böyle meşru bir halvet de olmamışsa, mehrin yarısını verir. Halvet olmuşsa mehrin tamamını verir.
Boşadığı kadına mehrini ödememek kul hakkıdır. Ödemezse, ahirette azabı çok şiddetlidir. İslâmiyet'te mehir parası, evlenmek için değildir. Evliliğin düzenli, mutlu olarak devam etmesi, kadının hak ve hürriyetlerinin korunması, din cahili huysuz erkeğin elinde oyuncak olmaması içindir.
Mehir verilmezse mehir alacaklısı kadının alacağını tahsil etme hakkı olur. Bunun için icra takibi veya alacak davası başlatılabilir. Ancak mehir sadece mehir senedi mevcutsa alınabilir, yoksa verilmediğinde hiçbir şey yapılamaz.
normal şartlarda düğünü kim yapıyorsa ki, erkek tarafı yapar. bu durumda, takılar erkeğin annesi, anneannesi/babaannesi tarafından düğün boyunca muhafaza altında tutulur. düğün bitimi, çifte verilir. nişanı da kız tarafı yaptığı için, takılar aynı şekilde kız tarafının büyüklerince koruma altına alınır.
Erkeğe özgü takılara örnek olarak; kol saati, kol düğmesi gibi takılar gösterilebilir. Sonuç olarak düğün takılarının kimlerden geldiği, miktarının ne olduğu, geline mi yoksa damada mı takıldığına bakılmaksızın tüm bu ziynet eşyaları kadına aittir.
Erkek tarafı, düğün yerini, düğün yemeğini, düğün davetiyelerini, düğün arabasını ve fotoğrafçıyı ayarlayıp masraflarını karşılar. Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır.
Boşanmada düğünde takılan altınlar; her ne kadar yargıtay içtihatları değişkenlik gösterse de erkeğe takılanların erkeğe kadına takılanların kadına ait olması gerekecektir. Unutmayın ziynet eşyası davası için boşanma davasının kesinleşmesine gerek yoktur. Ziynet davası boşanmadan da açılabilir.
Daire, yerel mahkemenin kararını bozdu. Kararda, ziynet alacağı davalarında bilirkişi tarafından raporun, kadın tarafından talep edilen tüm ziynetlerin dava tarihi itibarıyla bedelleri hesaplanarak hazırlanacağı belirtildi.
İspat yükünü düzenleyen 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun (HMK) 190. maddesi “(1) İspat yükü, kanunda özel bir düzenleme bulunmadıkça, iddia edilen vakıaya bağlanan hukuki sonuçtan kendi lehine hak çıkaran tarafa aittir.
Eğer ev eşyaları evlilik öncesinde alınmışsa ve ödemeleri de tek bir eş tarafından evlilik öncesinde gerçekleştirilmişse, aksine anlaşma olmaması halinde eşyalar o eşin kişisel malı sayılırlar. Tabii bunun için ödemelerin tamamının evlilik öncesinde gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir.
Boşanma davasında çocukların velayetinin kesin olarak anneye bırakılması ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. Mahkeme, çocuğun yüksek yararını gözeterek hangi yaşta olursa olsun velayeti babaya verebilir. Ancak büyük bir istisnai durum yoksa özel bakım ihtiyaçlarının olduğu 0-7 yaş aralığında anneye bırakılır.
Mehir, İslam hukukunda erkeğin eşine verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para veya başka bir mala verilen isimdir. Mehir, boşanma halinde de talep edilebilir.
Yakın akrabalar da isteğe göre bilezik ya da tam altın, Reşat altını takabilirler. Davetliler ise genellikle para ya da yarım altın, çeyrek altın hediye ederler. Düğünde damat geline ne takar sorusunun cevabı ise genelde erkek tarafının geline aldığı takı setidir.
DÜĞÜNDE TAKILAN TAKILAR KİMİN OLMALI? Yargıtay'ın kararına dair açıklık getiren Avukat Serpil Çınar, "Yargıtay diyor ki; kime takılırsa takılsın takılar kadınındır diyor. Eğer bir anlaşma yoksa veya yerel adet yoksa karar bu yönde." sözlerine yer verdi.
Bebeğe Takılan Altınlar ve Verilen Hediyeler Kime Aittir? üzerinde yarı yarıya oranda hak sahibidir. Yargıtay 2. HD, 09.02.1994 Tarih ve E. 1994/5271 K. paylı mülkiyetine dahildirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri