Cennetten olanlara Arapça'da "cinlerden" (cennetten) denir. İblis'in melek olmadığını söyleyenler, İblis'in "cinlerden" olmadığını, bir cin olduğunu iddia ederler. Her iki versiyon da İblis'in nihayetinde bir şeytana dönüştüğü konusunda hemfikirdir. Bir sonraki ayette İblis'in çocuklarından bahsedilmektedir.
Cin-Şeytan Farkı
Hıristiyanlığın aksine, İslam'da cinler mutlaka şeytan değildir. Cinler de kötü (kâfir cinler) olabilseler de, şeytanlarla aynı şey değildirler. Cin ve şeytanlar; saf ateşten, yani, dumansız ateş alevinden ve havadan yaratılmış ruhani varlıklardır. Ama cinde hava, şeytanda ateş fazladır.
İslam'da, "Şeytanlar" İblis'i destekleyen kötü ruh varlıklarıdır. Müfessirlerin çoğuna göre bunlar İblis'ın cennetten kovulmasından sonra yaratılmış (semûm ateşten) ve onun iradesiz kulları gibi hareket etmişlerdir. Her zaman kötülük yapan meleklerin zıddıdırlar. Tekil olarak kullanılan, İblis için bir eş anlamlı.
Hallâc'a göre, "İblisin adı onun adından türemişti; sonradan azâzîl şeklinde değiştirildi." Hallâc'ın görüşü doğrultusunda Kazimirski ile Massignon'un da şeytan yahut iblis şeklinde anladıkları azâzîl, ister istemez cin-melek konusuyla yakından ilgili bulunmaktadır.
Genellikle cinlerin atası veya cin türü anlamında kullanılan bir terim. Duyularla idrak edilemeyen ve insanlar gibi ilâhî emirlere uymakla yükümlü tutulan varlık türü.
İlgili 21 soru bulundu
İfrit, kötülüğün ve olumsuzluğun sembolü olarak görülür. İslam Ansiklopedisinin İfrit maddesinde de “cinlerin reisi, en güçlü, zeki, kurnaz ve zararlı olanı” olarak tanımlanmaktadır (Erbaş, 2000: 516-517).
Cinlerin atası... "Bir şeyi örtmek, gizlemek" mânasındaki cenn kökünden türemiş bir isim olup "kendisini örten, duyulardan gizlenen varlık" demektir.
İslâmî literatürde şeytan veya iblisin bir diğer adı. Azâzîl yahudi ve hıristiyan kaynaklarında azazel, azael, hazazel şeklinde geçer. Kur'an'da ve Wensinck'in tasnifini yaptığı hadis eserlerinde bu kelimeye rastlanmaz.
Hz. İbrahim, “büyük şeytan”a üç kez taş atıp onun gözünü kör eder.
Beelzebub için İncil'de İblislerin Prensi denilmekte. Ayrıca, Sineklerin Efendisi olarak da kabul edilir çünkü genellikle bir sinek gibi görünür. Aynı zamanda Cehennemin Yüce Şefi olarak da bilinir ve güç ile suç kavramlarının arkasındaki şeytan olarak kabul edilir.
Şeytan sizi fakirlikle korkutur ve size cimriliği ve hayâsızlığı önerir. Allah ise kendisinden bağışlama ve bol nimet vaat eder. Allah'ın lütfu sınırsızdır, her şeyi bilendir. Allah'ın verdiği varlıklardan onun rızası için infak etmek konusunda şeytan her zaman engel çıkarır.
Rabbimiz de hikmeti gereği şeytana kıyamete kadar mühlet vermiştir. Şeytan Hz. Âdem (a.s.)'e secde etmediği için ilahi rahmetten kovulmuştur. Şeytanın kendi arzusu üzerine bir ilahî hikmet olarak, kendisine kıyamete kadar insanlara musallat olma, onları yoldan çıkarmak için çalışmaya izni verilmiştir.
Çünkü o, size apaçık bir düşmandır. Bakara Suresi, 268. ayet: Şeytan, sizi fakirlikle korkutuyor ve size çirkin -hayasızlığı emrediyor. Allah ise, size Kendisi'nden bağışlama ve bol ihsan (fazl) vadediyor.
Cennetten olanlara Arapça'da "cinlerden" (cennetten) denir. İblis'in melek olmadığını söyleyenler, İblis'in "cinlerden" olmadığını, bir cin olduğunu iddia ederler. Her iki versiyon da İblis'in nihayetinde bir şeytana dönüştüğü konusunda hemfikirdir. Bir sonraki ayette İblis'in çocuklarından bahsedilmektedir.
İslam dininde ruhani varlıklar üç türdür: Melekler, şeytan ve cinler. İslam inancına göre melekler sadece iyi eylemler yapabilirken, şeytanlar sadece kötü yapabilirken, cinler iyi ya da kötü eylemlerde bulunabilirler. Buna göre, her melek ya da şeytan aynı zamanda cindir ama her cin melek ya da şeytan değildir.
Kur'an'da pek çok ayette cinlerden söz edilmiş ve onlara kendilerinden söz eden “Cin Sûresi” adını taşıyan müstakil bir sure tahsis etmiştir.
Yedinci soru şudur: Hak Teala beni yaratıp mutlak ve mukayyet surette mükellef kıldı. Emrine itaat etmediğimde ise bana lanet ederek kovdu. Cennete girmek istediğimde ise bana izin verdi ve beni ona musallat etti. İşimi gördükten sonra beni cennetten tekrar çıkardı ve Adem oğluna musallat etti.
Bütün melekler Allah'ın (cc) secde emrini yerine getirdi. İblis ise kendince akıl yürütüp, kendisinin ateşten, Âdem'in (as) ise çamurdan yaratılmış olduğunu ileri sürerek, bu durumun kendisini üstün kıldığını söyledi ve isyan etti.
Kur'ân-ı Kerîm'de on sekizi çoğul olmak üzere seksen sekiz yerde şeytan (on bir yerde iblîs) kelimesi yer almaktadır.
Azrail'in canını Allah (c.c) alacaktır.
Melekler kendilerinin melek olduğunu gizlemedikleri sürece peygamberler genel olarak melekleri görebilmektedirler. Peygamber meleği gördüğü halde beraberindeki insanlar onları görememektedirler. Bazı durumlarda melekler insan kılığına bürünerek hem peygamberlere hem de diğer insanlara görünebilmektedirler.
Azâzîl, Allah'ın rahmetinden ümidini kestiği için İblis adını aldığı söylenir. Azâzîl ancak Allah katından kovulduktan sonra şeytan olur: "Mücahid ve Tavûs da, onun: "İblis'in günahı işlemeden önce, Azâzîl adında bir melek olduğunu ve O'nun ahalisinden olduğunu söylediğini rivayet etmişlerdir.
Aynı iki insan arasındaki aşk gibi. … Cinler de aynı bu insanlar arasındaki sevgi gibi, insanlara aşık olurlar. Aşık olma suretiyle musallat olurlar. Aşık cin musallatının en büyük belirtisi, kişinin evlenememesi. Evliyse, nişanlıysa onun muhakkak bozulması, yüzüklerin atılmasıdır.
Cinlerin sorumlu olduğunu belirten Allah,20 onlara elçiler gönderdiğini vurgulamış,21 “Sizin için de (hesap) vaktimiz olacak, ey sekalân/sorumluluk yüklenmiş iki varlık!”22 diyerek her iki türün ahirette hesaba çekileceğini bildirmiştir.
Rahim ağzı çıkartılmaz. 2 yıl takip sonrası hastalık düzelmez ise tedavi gerekir. CİN 1 tedavisi. 6 aylık aralar ile smear testi ile takip edilebilir ve hastalık devam ederse LEEP işlemi ile tedavi sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri