Voltmetre, bir elektrik devresinde iki nokta arasındaki potansiyel farkı (gerilimi) ölçmek için kullanılan ölçüm aletidir. Voltmetre, potansiyel farkı ölçülecek iki nokta arasına devreye paralel olacak şekilde bağlanmalıdır. Voltmetre devre üzerinde bir yuvarlak içine yazılan 'V' harfi ile gösterilmektedir.
Bu cihaz bir devredeki iki nokta arasındaki elektriksel potansiyel farkını ya da basitçe gerilimi ölçer. Ölçüm, elektronların bir noktadan diğerine hareket ederken kazandığı enerjiyle ilgilidir. Birim olarak “volt” (V) cinsinden ölçüm yapar. Bunun için voltmetre ölçülen iki nokta arasına paralel olarak bağlanır.
Voltmetre bir gerilim ölçme aracıdır. Elektrik devrelerinin iki noktası arasındaki gerilimi ölçmek için bu cihazlar kullanılır. Mucidi ünlü İtalyan fizikçi Volta olduğu için voltmetre ismiyle kullanılmaya devam etmiştir. Analog ve dijital olmak üzere çeşitleri bulunmaktadır.
1.2.3.1 Voltmetrenin Ölçme Prensibi
Voltmetreler, gerilim ölçülecek devreye paralel bağlanırlar.
Bu etkiyi azaltmak için, ampermetreler daima iç dirençleri küçük olacak şekilde yapılır. Akım, dc ampermetrenin daima artı ucundan girip eksi ucundan çıkmalıdır. Uçları ters bağlamak yada kademeyi çok küçük seçmek, ibrenin skala kenarlarındaki mekanik engellere çarpmasına neden olur.
İlgili 18 soru bulundu
Voltmetre, bir elektrik devresinde iki nokta arasındaki potansiyel farkı (gerilimi) ölçmek için kullanılan ölçüm aletidir. Voltmetre, potansiyel farkı ölçülecek iki nokta arasına devreye paralel olacak şekilde bağlanmalıdır. Voltmetre devre üzerinde bir yuvarlak içine yazılan 'V' harfi ile gösterilmektedir.
Voltmetre iç değeri yüksek olması sebebi ile devreye paralel bağlanır. Voltmetre devreye paralel bir şekilde bağlandığında üzerinden geçen akım oldukça küçük bir değer olacaktır ve bu sayede ölçüm yapmak istenen uçlar arasında akım değeri değişmeden potansiyel fark ölçümü yapılmış olacaktır.
Yanlışlıkla paralel değil de seri bağlanırsa, iç direncinin yüksek olması sonucu doğar. Böyle olunca da elektrik devresi işlevsiz kalır veya birtakım çalışma bozuklukları yaşar. Eğer alıcıda yüksek akım söz konusu olursa, voltmetrenin yanması veya kullanılamaz hale gelmesi gibi olumsuz sonuçlar olasıdır.
Voltmetre paralel seri bağlanır. Ampermetre devreye seri bağlanır.
Bir voltmetre, bir devredeki iki nokta arasındaki elektriksel potansiyel farkını ölçen bir araçtır. En temel seviyede seri bağlı bir dirence sahip bir galvanometredir. Metre, devrenin bir kısmındaki potansiyel farkı farklı Volt değerlerinde gösterir, bu nedenle "voltmetre" adı ortaya çıktı.
Voltmetreler devreler üzerinde V harfi ile gösterilmektedir. Voltmetreler devreye paralel bağlanmaktadır. Voltmetrelerin iç dirençleri çok yüksektir. Voltmetreler devreye seri bir biçimde bağlandıklarında devrede yer almakta olan ampul ışık vermez.
Voltmetre ise, elektrik sisteminde gerilimi ölçmek için kullanılır.
Ampermetre bir elektrik devresindeki akımın şiddetini ölçerken voltmetre iki nokta arasındaki gerilimi ölçmeye yarar.
Voltmetre, elektrik devrelerinde veya elektrikli cihazlarda gerilim ölçmek için kullanılan bir ölçüm cihazıdır. Voltmetre, bir devrenin veya bir bileşenin üzerindeki gerilimi, genellikle volt cinsinden, ölçmek için kullanılır.
Voltmetrenin Yükleme Etkisi
İki direncin paralel eşdeğeri her bir direncin değerinden daha küçük olur. Bu yüzden bu iki nokta arasındaki gerilim, voltmetre bağlandıktan sonra daha küçük olur. Bu değişikliğe voltmetrenin yükleme etkisi denir.
Doğru akım “Ampermetre” ile ölçülür. Elektrik akımı bir iletkenden bir saniyede geçen elektrik yükü miktarını gösterir. Simgesi I,i birimi amper A'dır. Akımı ölçmek için ampermetrenin akım ölçülecek iletkene seri olarak bağlanması, yani akım yolunun kesilerek araya sokulması gerekir.
Denklemin açılımı şu şekildedir: gerilim = akım x direnç veya volt = amper x ohm veya V = A x Ω.
Gerilimin birimi volt olduğundan, gerilimi ölçen aletlere de voltmetre adı verilmektedir. Voltmetreler, gerilimi ölçülmek istenen elektrik devrelerine, potansiyel farkı ölçülmek istenen iki nokta arasına paralel bağlanmak suretiyle eklenir.
Elektrik devrelerinde iki nokta arası potansiyel negatif çıkabiliyor peki voltmetre bunu negatif olarak da gosterebilir mı? Göstermez. Voltmetre ters olarak bağlanmışsa 0'ı gösterir.
Seri devrelerde devre elemanları aynı hat üzerinde her elemanın çıkışı bir sonrakinin girişine bağlanacak şekildedir. Bütün elemanlar üzerinde aynı akım akar. Fakat devre elemanları üzerindeki gerilim farklı olabilir. Paralel devrelerde ise bütün elemanların girişleri de çıkışları da ortaktır.
Ampermetre devreden geçen elektrik akımını amper cinsinden ölçer ve devreye seri olarak bağlanır. İç direnci düşük olmalıdır. Voltmetre ise devrenin iki noktası arasındaki elektrik potansiyel farkını (voltajı) ölçer ve devreye paralel olarak bağlanır.
Diğer bir deyişle kullanılacak olan ampermetre, alıcının ya da devrenin çektiği elektrik akımının tamamı üzerinden geçecek şekilde bağlanır. Eğer ampermetre, voltmetre gibi devreye seri bağlanırsa, kısa devre meydana gelecektir. Böylece devre üzerinden elektrik akımı geçemez ve neticede kullanılan ampul ışık veremez.
Ampermetrenin gösterdiği değer alıcıdan geçen akıma eşittir. Fakat voltmetrenin gösterdiği değer alıcı uçlarındaki gerilim değerinden UA kadar fazladır. U = UA + UR 'ye göre UR = U- UA 'dır.
Voltmetrenin iç direnci çok yüksektir. (Voltmetrenin iç direncinin ideal değeri ∞ Ω dur.) Ohm Kanunu: Bir iletkenin direnci, uçları arasına uygulanan gerilim ile doğru, üzerinden geçen akım ile ters orantılıdır.
VOLTMETRENİN ÖLÇME ALANININ GENİŞLETİLMESİ: Seri direnç bağlanır. Ohm Kanununa göre U=IxR dir. Ölçü aletinin giriş akımına Im , giriş direncine Rm diyelim. Eğer Rm ye seri bir Rs direnci bağlarsak, (Rm+ Rs) elde etmiş oluruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri