Hafif közlenmiş domates ve biber tabağın üstüne konularak servis edilir. Tercihen ıslama köfte yanında piyaz, üzüm şırası veya ayranla servis edilir.
Yöresel Yemekler
Islama Köfte yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, kremalı taneli sebze çorbası, ıslama köfte, garnitürlü pilav ve közlenmiş kırmızı biberli patlıcan salatası son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Islama köfte, Adapazarı'nın yöresel lezzetlerinden olan bir yemektir. Dilimlenmiş ekmekler biberli ve yağlı et suyuna batırılır ve köftelerle birlikte ızgaralanır.
Köfteler kızarırken ıslama köftenin sosu hazırlanmaya başlanır. Sos için sos tenceresinin içine sıvıyağ, kırmızı toz biber, kemik suyu ve sıcak su karıştırılır, kısık ateşte yavaş yavaş kaynatılır. Bayat ekmekler hazırlanan sosla ıslatılır. Islatılan ekmekler tavada ters düz yapılarak kızartılır.
İlgili 45 soru bulundu
Adapazarı'nın meşhur ve vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan ıslama köftesini bilmeyen yoktur. Bu köftenin en ayırt edici özelliği, köfteyle birlikte sunulan soslu ekmeğidir. Bu soslu ekmeğin tadına doyum olmaz. Sizde evinizde bu nefis lezzeti yapmak isterseniz, buyrun tarife.
Aslına bakarsanız diğer köftelerden pek de farkı olmadığını söyleyebiliriz. Köftelerinizi evde yaptığınız gibi yapıyorsunuz. Hiç bir farkı yok. Islama köftenin tek farkı; sunumu ve yanında yenilenler.
Islama köfte nedir diye soracak olursanız; Birinci ve İkinci Balkan Savaşları sırasında Türkiye'ye göç eden Boşnak ve Makedonların bayat ekmekleri kullanarak kemik sularına katmış oldukları aş olarak ortaya çıkmıştır. Bu yokluk ve savaş mağduriyetinden ortaya çıkan göçün ortak mirasıdır aslında Islama Köfte!
Balkanlar'dan 1900'lü yıllarda Sakarya'ya yerleşen göçmenlerin getirdiği, adını özel kemik suyuna batırılan ekmekle servis edilmesinden alan ıslama köfte, hem göze hem de damağa hitap ediyor.
Patates piştikten sonra da, köfteler pişirilir.
Yemeğin ayırt edici özelliklerinin arasında en önemlisi köfte ile birlikte sunulan ıslatılmış soslu ekmektir. Soslu ekmek; büyükbaş hayvana ait olan kemik suyu, kırmızı toz biber, sıvı yağ ve bayat ekmekten (mayalı kara fırın ekmeği) oluşur. Ekmekler soslandıktan (ıslatıldıktan) sonra kızartılır.
Köftelerimizi çevirerek her iki tarafının da güzelce pişmesini sağlayalım. Ardından pişen köfteleri, havlu kağıt serili bir tabağa alalım. Yanında patates kızartması veya pilav eşliğinde servis edebilirsiniz.
Bu doğrultuda, İslim Köfte kalori değeri de oldukça merak edilmektedir. 100 gram İslim Köfte , ortalama 307,92 kaloriye, 10,16 karbonhidrata, 18,93 proteine ve 21,03 yağ değerine sahiptir.
Kadınbudu köfte; kıyma, soğan, pirinç, yumurta, sıvı yağ, karabiber, tuz ile yapılan bir tür köftedir. Osmanlı mutfağında yer alır. Hem soğuk meze olarak hem de sıcak yemek olarak yenebilir.
Kütahya yöresinde yapılan kuru köftedir.
Kızartma köfte: Kızartma köfte için yanında patates kızartması, yeşil salata ve sarımsaklı yoğurtlu sos tercih edilebilir. Ayrıca, acılı domates sosu veya cacık da servis edilebilir.
Bu yemeğin tarihi Çin Hanedanı dönemine (MÖ 221 - MÖ 207) kadar uzanmaktadır. Antik Roma yemek kitabı Apiciusta birçok köfte tarifine rastlanmaktadır.
En lezzetli köfteler dananın göğüs kısmına ait olan döş etinden hazırlanan kıyma ile yapılır. Döş etinin orta yağlı kısmının iki kere çektirilmesiyle ideal köftelik kıyma elde edilmiş olur. Köftelerin lezzetini belirleyen bir diğer etmen ise içine fazla ekmek koymamak ve baharatını iyi ayarlamaktır.
Özellikle içeriğindeki yüksek protein ihtivası ile köfte besleyicilik konusunda oldukça etkilidir. Bu doğrultuda hem diyette hem de günlük tüketim ile birlikte, protein miktarını önemli oranda karşılar. Bu sebepten dolayı farklı öğünlerde mutlaka değerlendirilmesi gereken en önemli besin kaynakları arasında bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri