1- Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla. 2- De ki: “O, Allah'tır, bir tektir.” 3- “Allah Samed'dir. (Her şey O'na muhtaçtır; O, hiçbir şeye muhtaç değildir.)”
Es Samed ismi şerifi Allahu Teala'nın sıfatlarındandır. Anlamı ise hiçbir şeye ihtiyaç duymayan hiçbir şeye muhtaç olmayan anlamına gelmektedir.
İhlas suresi okunuşu, “Kul hüvellâhü ehad” şeklinde başlar.
İhlâs sûresinin, İslâm'ın esası olan tevhid (Allah'ın birliği) ilkesini özlü bir şekilde ifade ettiği ve Allah Teâlâ'yı tanıttığı için ilgili kaynakların hemen tamamında geçen bir hadislerinde Hz. Peygamber tarafından Kur'an'ın üçte birine denk olduğu ifade buyurulmuştur.
İhlas Suresi'nin ilk ayeti olan Kulhuvallahü ehad Türkçe anlamı olarak "De ki: O Allah birdir." Anlamına gelmektedir. Surede genel olarak Allah'ın tek oluşu, gücü, kudreti ve ona denk hiçbir şeyi olmadığını anlatmaktadır. İhlas Suresi Kur'an-ı Kerim'in en bilindik ve en çok okunan surelerinden biridir.
İlgili 42 soru bulundu
İhlas suresi eğer ezberden okunacak ise kişilerin namaz abdesti almasına gerek yoktur. Ancak bu sureler Kur'an'dan okunacaksa kişinin abdest alması gerekmektedir. Gusül abdesti olmayan kişilerin sureleri ezberden de okuması doğru değildir. Bu nedenle gusül alındıktan sonra okunması gerekir.
İhlas suresi gün içerisinde okumanı bir sayısı bulunmamakla beraber İhlas suresini günde 10 kez okuyan kişilerin cennette bir köşk sahibi olacağı bildirilmektedir. İhlas suresini günde 50 kez okuyan kişi için 50 yıllık günahının affolunacağı bildirilmektedir.
Sözlükte “bir şeye yönelmek” anlamındaki samd (sumûd) kökünden türeyen samed “ihtiyaçların giderilmesi için kendisine başvurulan kimse” demektir.
Mekke'de indirilmiş olan İhlas Suresi, Kur'an'ın en kısa surelerinden biridir ve İslam'daki tevhid (birlik) inancının en kısa ve öz ifadesi olarak kabul edilir. Surede Allah'ın mahiyeti; kısa, öz ve net bir şekilde belirtilmektedir.
İhlas Suresi, Kur'an-ı Kerim'de yer alan yüz on ikinci suredir. "Kul hüvallahü ahad" sözleriyle başlarken, aynı zamanda bu isimle de bilinir. İhlas-ı Şerif olarak da adlandırılan İhlas Suresi, tevhid inancını tam anlamıyla yansıtmaktadır.
İhlas Suresi, Kuran-ı Kerim'in en faziletli sureleri arasında olup arefe günü okunması halinde günahların affedileceği rivayet edilmektedir. Arefe günü bin İhlas Suresi okurken abdestli olmalı ve her bir İhlas Suresini okumaya başlarken Besmele ile başlamaya dikkat etmek gerekir.
Bilindiği üzere İhlas-ı Şerifin hatmi, onu 1.000 kere okumaktır. Hatmin sonunda Aşr-ı şerif okumak da, hatm-i şerif-i Kur'an-ı Kerim'le bağlamak ve teberrük içindir.
(Ey Resulüm, “Allah'ın nasıl bir varlık olduğunu bize açıkla” diyenlere) De ki: “O Allah, birdir. (Eşi, dengi, benzeri, şeriki, yardım edicisi, ihtiyaç hissettiği, öncesi, ölmesi, acizliği, eksikliği, bilgi yetersizliği ve beceriksizliği asla bulunmayan tek ve gerçek İlahtır.)”
Kalp hem zahiren, hem batınen âyine-i Samed'dir, Cenâb-ı Hakk'ın Samed isminin en bariz tecelli ettiği yerdir. Peygamber Efendimiz (a.s.m.) bir hadisinde şöyle buyurur: “Vücutta bir et parçası vardır. O iyi olursa bütün beden iyi olur, o kötü olursa bütün beden kötü olur.
Bu kelime ilk kez 14. yüzyılda, Aydınoğulları Beyliğinde kullanılmıştır. Bu tarihten itibaren önce Anadolu'da sonra İslam coğrafyasında yaygınlaşan Ahad ismi, İslami kaynakların bazılarında "Ehad" şeklinde geçer. İki kelime aynı anlama gelse de sadece Ahad, isim olarak kullanılır.
Fil suresini bilmeyenler için ihlas suresi de namazda okunan bir diğer suredir. Ayrıca namazda okuduğumuz bir diğer sure ise Kureyş suresidir. Kureyş suresinden sonra okunacak bir diğer sure ise Maun suresidir.
İhlas suresinin faziletleri arasında kısa bir sure olmasının yanında kolay ezberlenebilen ve her türlü istek ve dilek için okunabilen bir suredir. İhlas suresi her gün okuyan kişinin kaza ve belalardan muhafaza olmak başta birçok sıkıntı ve kederini yok etmeye vesile olmaktadır.
Sûre özellikle Türk sözlü kültüründe “Kul hüvallah”, bunun da kısaltılmışı olan “Kul hü” şeklinde, ayrıca “İhlâs-ı şerif” diye de anılır.
İhlâs genel anlamda Allah'a şirk koşmaktan, riyadan, samimi olmayan yapmacık davranışlardan, gösteriş arzusundan, kötü huy ve duygulardan, kalbi temizlemek, davranışlarda samimiyet ve iyi niyet sahibi olmak ve Allah'ın rızasına uygun hareket etmektir.
Allah'ın birliğini anlattığı için Tevhid suresi olarak da bilinen İhlas suresi, Allah-u Teala'nın hiçbir ortağının olmadığını belirterek, şirkin her türlüsünü reddetmiştir. İhlâs, samimi olmak, dine içtenlikle bağlanmak, esaslarını sırf Allah rızası için uygulamak anlamındadır.
İhlâs Sûresi Nuzül Sebebi
Medine'de indiğine dair rivayet de vardır. Mekke'de indiğini söyleyenler Mekkeli müşriklerin Hz. Peygamber'e gelerek “Bize rabbinin soyunu anlat” dediklerini, bunun üzerine bu sûrenin indiğini bildiren rivayetleri delil getirirler (Müsned, V, 133-134).
5. Sınıf Din: Hz. İbrahim (a.s)- İhlas Suresi ve Anlamı #2022 - YouTube.
Sabah namazından sonra 12 kere okuyan kişi için Kur'an-ı Kerim okumak dört defa hatmetmiş gibi sevap yazılacaktır. İhlas Suresini 100 defa okuyanın günahları bağışlanır.
Zeytin ağacı, Kuran-ı Kerim'de geçmesi vesilesiyle kutsal sayılır. Zeytin ağacı yapraklarına 41 kere İhlas suresi okumanın faziletli olduğuna inanılır. Şüphesiz ki gönülden okunan her dua ve sure, birbirinden faziletli kapıları açar. Allah'ın huzuruna el açıp dua etmek dilek ve isteklerin kabul olmasının temel yoludur.
AREFE GÜNÜ 1000 İHLAS OKUMAK
Hz. Muhammed (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde buyurulduğu üzere, arefe günü 1000 ihlas okumanın faziletinin çok büyük olduğunu inanılır. Hz. Muhammed (s.a.v.) hadisi; "En hayırlı, kabulü şayan olan yakarış, Arefe Günü meydana getirilen duadır" buyurulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri