Gaipten haber vermek, ruh çağırmak, bazı şeyleri uğursuz saymak, falcılık yapmak, fala baktırmak, türbelere adak adamak, mum yakmak, çaput bağlamak, nazarlık takmak ve benzeri pek çok şey hurafe türü şeylerdir. Kur'ân'da şiddetle yasaklanmasına ve küfür olarak kabul edilmesine rağmen sihirbazlık yapanlar vardır.
Bid'at; dinin aslından olmadığı halde inanç ve ibadet alanında sonradan icat edilen inanış ve davra- nışları ifade etmektedir. Hurafe ise, bazı insanlar tarafından ortaya atılan, kendisinden uğur veya uğursuzluk, zarar ya da yarar geleceğine inanılan eylem ve davranışlar şeklinde tanımlanmıştır.
Etimoloji. “Bunamak” anlamına gelen “haref/ ḫrf” kökünden türetilmiş bir ad olan “hurâfe” sözcüğü, “akla ve gerçeğe aykırı, aldatıcı söz” anlamına gelir. Masal, efsane vb. gerçek dışı olsa da hoşa giden nakil ve rivayetlere de hurafe denilir.
Cevap: Bidat Arapça bir kelimedir. Sonradan ortaya çıkarılan her şey demektir. Bu bakımdan, hem adette, hem de ibadette yapılan değişiklikler, reformlar bidat olur. Adet demek, karşılık olarak kıyamette sevap beklenilmeyen, yalnız dünya faydasını düşünerek yapılan şey demektir.
Kur'an'ı bir mushafta toplamak, teravih namazını cemaatle kılmak, minare ve medrese inşa etmek iyi bid'ata, kabirlerin üzerine türbe yapmak ve buralara mum dikmek de kötü bid'ata örnek olarak gösterilebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Peygamber Muhammed'in yaptığı ve yapmayı terk ettiği her şey sünnettir. Buna muhalif olan davranışların hepsi bid'attır. İbadet şeklinin değiştirilmesi, yeni ibadetler getirilmesi ya da yapılan bir sünnetin terk edilmesi bid'attır. İslam dininde nafile ibadetler vardır.
Cevap: Eshab-ı kiramın, Peygamber efendimizden (sallallahü aleyhi ve sellem) bildirdikleri doğru itikad olan Ehl-i sünnet yolundan ayrılanlar bidat fırkalarıdır. Bid'at fırkalarının aslı dokuzdur: 1) Şia, 2) Mutezile, 3) Havaric (Hariciler), 4) Cehmiyye, 5)Mürcie, 6) Neccariye, 7) Dırariyye, 8) Kilabiyye, 9) Müşebbihe.
Mesela akşam namazının farzını 3 rekat yerine, daha fazla ibadet etmek için, 4 rekat kılmak bid'attir. 3 yerine de geçmez, namaz hiç kabul olmaz. Tesbihleri 33 yerine, çok sevap olsun diye 40 defa veya daha fazla çekmek bid'at olur.
İbadette bid'at: Resulullah'ın ve dört halifenin zamanında bulunmayıp da, dinimizde, sonradan meydana çıkarılan, uydurulan inanışlara, sözlere, işlere, şekillere ve âdetlere denir.
Değerli kardeşimiz, "Her bid'at dalâlettir, her mübtedi (yeni bir şey ortaya koyan) dâldir (sapıtmıştır, doğru yoldan ayrılmıştır); fakat her dâl olan (doğru yoldan ayrılan), ehl-i nâr değildir, yani azabı hak edip cehennemlik olmaz."
Diyanet'in 'hurafe listesi' şöyle: - Ateşe su dökülürse cin çarpar, yiyeceklerin ağzı kapatılmadığında gece onlardan cinlerin yediği anlayışı, - Kuran ve sünnet ile örtüşmediği halde dövme yaptırmak, erkeklerin küpe takması, burçların insan karakterine etkili olduğu inancı, - Türbe, yatır gibi yerlerden medet ummak.
Hurafe kelimesinin sözlük anlamı gerçek ve akıl dışı olan, herhangi bir dayanağı bulunmayandır. Hakikat kelimesiyle zıt anlamlı olan hurafeler, efsaneye ve batıl inançlara dayanır. Kuran'ı Kerim'de yer alan ''Batıl gitti Hak geldi'' ayeti, dinimizin hurafelere olan bakış açısını özetler niteliktedir.
Biat Hz. Peygamber ve dört halife döneminde mescidde herkesin katılımına açık olarak düzenlenirdi. Resûlullah döneminde biata iştirak eden kadınların ilk halife döneminden itibaren fiilen bu uygulamanın dışında kaldıkları görülmektedir. Biat akdinin yazı ve yeminle tevsiki tamamen sonraki dönemlerin ürünüdür.
Hurafe, gerçekle, Arap kabilelerinden Uzle'ye mensup bir şahsın adı olup, anlattığı inanılmayacak şeylere de (onun adına izafetle) 'hadis-i Hurafe' denilmiştir.
Hurafe mantıkî tabanı olmayan, gerçek hayatla ilişkisi bulunmayan inanç ve uygulamalar, iyilik veya kötülük getirebileceğine inanılan kuvvetler için kullanılır. Genellikle sihir, büyü ve bunların ürünü olan objelerle alâkalı inançlar da hurafe terimiyle ifade edilir.
İfrat ve tefritin de, karşılığı olan Türkçe bir kelime yok. İkisine de, aşırılık denebilir. İfrat normalden fazla, tefrit de normalden az demektir. Biri, diğerinin zıttıdır.
Rasûlullah (asm), şu hadislerinde bid'atin tarifini yapmışlardır: "Sonradan ortaya çıkan her şey bid'attir; her bid'at sapıklıktır ve her sapıklık insanı ateşe sürükler."(Müslim, Cumua, 43; Ebû Davud, Sünnet 5; Nesâî, lydeyn, 22; İbn Mâce, Mukaddime, 7).
Peygamber (s.a.v)'den sonra ortaya çıkan ve daha önce benzeri olmayan dini mahiyetteki iman ve amellere yapılan ilave veya değiştirmelere bidat denir. Hz. Peygamber'in bu konudaki ciddi ikazı ile mutlaka sakınılması gereken bir davranış olarak kabul edilmektedir.
Ebubekir Sifil - Bid'at Ehli Arkasındaki Namaz Tahrimen Mekruhtur - YouTube.
Değerli kardeşimiz, - Bu konuda prensip şudur: Herhangi bir ibadetin, bir zikrin aslı Kur'an ve sünnette varsa, bunlar bid'at sayılmaz.
Cevap : Namaz kılanın namazdan sonra yanındakine "Allah kabul etsin" şeklinde bir söz söylemesi şer'i değildir. Bu bidattır. Peygamber (s.a.v.) ve sahabe (r. anhum) böyle bir şey yapmamışlardır.
Resulullah efendimizin ve Onun dört halifesinin zamanlarında dinde olmayan bir inanışı, bir işi, bir sözü ortaya çıkarmak ve böyle bir bozukluğu yaymak ve bundan sevap beklemek yasak edilen bid'at olur.
Dinde aslı olmayan bir şeyin sonradan ortaya konulması, dinimizde “bid'at” diye adlandırılır. Esasen bir çok âyet-i kerime ve sahih hadis, bu veciz kelâmda ifadesini bulmuştur.
Buna göre ehl-i bid'at, “aklı esas alıp nasları te'vil etmek suretiyle Hz. Peygamber'den sonra sünnete aykırı bazı inanç ve davranışları benimseyenler” şeklinde tarif edilebilir (ayrıca bk. BİD'AT).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri