Cemre, İlkbahar başlangıcında yedişer gün arayla; önce havada sonra su ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık artışı. Arapça olan sözcük kor durumunda ateş anlamına gelir. Mina Vadisi'nde Arafat'tan gelecek taşlarla oluşan yığınlara da "cemre" adı verilir.
Cemre kelime karşılığı kor halinde yanan ateş anlamına gelmektedir. İslam dinindeki anlamı ise Müslümanların hac esnasında Mina vadisinde attıkları taşların yığını demektir. Türk Edebiyatında divan şairleri cemre geldiği zaman önemli kişilere yazdıkları övgü şiirleri de Cemreviye olarak bilinir.
Cemre, kelime karşılığı olarak kor halindeki ateş anlamına gelir. Diğer bir anlamı ise, Müslümanların hac sırasında Mina vadisinde attığı taşlardan meydana gelen yığındır. Divan şairlerinin, cemre zamanlarında baharın gelmesi dolayısıyla önemli kişilere yazdıkları övgü şiirleri de Cemreviye olarak bilinir.
Sözlükte “kor parçası; çakıl taşı” gibi mânalara gelen cemre, bir fıkıh terimi olarak hacıların kurban bayramı günlerinde Mina'da attıkları küçük taşların her birini ve bu taşların atıldığı üç ayrı yeri ifade eder. Çoğulu cimâr ve cemerâttır.
Arapça kökenli bir kelime olan Cemre Kuran-ı Kerim'de yer almamaktadır. Arapça kökenli olan Cemre kelimesinin ilk anlamı kor durumunda yanan ateş olarak bilinmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Bilimsel Açıdan Cemre Düşmesi
Kış mevsiminin sona erdiği, baharın başlangıcına denk gelen bu dönemde, özellikle güneş radyasyonu yer radyasyonundan biraz daha fazla olduğu için, ortamda bir sıcaklık artışı meydana gelir. Bu sıcaklık artışı, halk kültüründe cemre düşmesi olarak bilinen olaya karşılık gelmektedir” dedi.
Cemre, İlkbahar başlangıcında ve yedişer gün arayla; önce havaya, sonra suya ve toprağa düştüğü düşünülen olgudur. Sıcaklık artışını beraberinde getirir. Arapça olan sözcük, bir nevi; "kor durumunda ateş" anlamına gelmektedir.
Cemre ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Cemre ismini koymak caizdir. CEMRE İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Cemre ismini kullanan 35.687 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Cemre ismini kullanan 6.779 kişi bulunmaktadır.
CEMRE: Kor ateş, şubat ayı sonu ile mart ayı başında önce havaya sonra suya en sonunda toprağa düştüğü kabul edilen ısıtıcı şey.
Cemre, kış mevsiminin başlangıcının öncüsü olarak görülür. İlk cemre yağmurları, kendine özgü sert ve buzlu bir yağmurla birlikte gelir. Bu yağmur, kar ile değişiyor. Cemrenin düşmesiyle birlikte hava soğuyor ve kar yağmaya başlıyor.
Güneş ışınlarının yeryüzüne düşerek doğayla temas etmesini temsil eden ve üç farklı türü olan cemrenin her birinin yedi gün arayla düştüğüne inanılır. İlk önce havaya, ardından suya ve son olarak toprağa düşen cemreler sayesinde hava, su ve toprak yavaş yavaş ilkbaharın etkisiyle ısınmaya başlar.
Cemre her düştüğü yeri ısıtmaya başlar ve toprağa düştükten sonra bahar gelmeye başlar. Türk ve Altay halk kültüründe ve mitolojisinde İmre (İmere veya Emire) adı verilen cinin neden olduğuna inanılır. İlkbaharda görünüp titrek ışıklar saçarak göğe yükselir.
Her yıl 20 Şubat tarihinden başlayarak birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılan cemrenin ilki 19-20 Şubat'ta havaya, ikincisi 27 Şubat'ta suya, üçüncü ve son cemre de 6 Mart 2023 günü toprağa düşecek. Üçüncü cemrenin ardından baharın geldiği kabul ediliyor.
Kaynaklarda, bu uygulamanın Hazreti İbrahim'in sünnetine dayandığı ve sembolik olarak şeytanın taşlandığına vurgu yapılıyor. "Şeytan Taşlama” olarak adlandırılan bu atışlar, İbrahim Peygamber'in şeytanı taşlamasının hatırasını yaşatmayı ve şeytana karşı bir tür tepki ve direnmeyi temsil ediyor.
Şeytan taşlama diye bir şey geçmiyor Kuran'da... Bu gelenektir. Hz. İbrahim'den kalma öyle bir şey var, Araplar yapıyor, İslam'da da kabul edilmiş ama Kuran'da emredilmiş değildir.”
Şeytan taşlama nedir? Şeytan Taşlama, Hz. İbrahim'in şeytanı kovmak amacıyla ona taş fırlatmasını sembolize ediyor. Hac mevsiminde Mina'da Kurban Bayramı'nın birinci, ikinci ve üçüncü günlerinde şeytan taşlanıyor.
Emire baharın gelişini temsil eder. Bulgarlarda Zemire olarak yer alır. Anadolu Türkçesindeki Arapçadan gelme Cemre sözcüğünün aslında bu adın benzetme yoluyla değişmiş hali olduğu söylenebilir. İlk cemre havaya ve yedişer gün arayla da suya ve toprağa düşer.
Eski zeamet sahiplerine göre ise cemre, şubatta birer hafta ara ile semadan havaya, suya, toprağa düşen üç böcektir ve hararet de bunlardan etrafa yayılmaktadır.
cemre arapça kökenli bir kelime ve anlamı da kor. ateş olarak da yorumlanabilir. biz bunu "sıcaklığın artması" şeklinde yorumluyoruz. baharın habercisi sıfatına uygun olarak ilkbahar öncesi, yedi gün arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılıyor.
- Buğlem; isminin anlamı cenneti müjdeleyen melek olarak geçmektedir. Buğlem isminin gerçekteki anlamının eski bir kızılderili dilinde 'bereket yüklü bulut' olduğu ifade edilir. - Cemre; ateş parçası manasına gelen Cemre isminin de Peygamber Efendimiz tarafından Cemile ismiyle değiştirilmiş olduğu rivayet edilir.
'DİNEN MEKRUH SAYILAN İSİMLER DE VAR'
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir.
Ebeveynlerin çocuğun ismi hususunda anlaşamamaları durumunda hakim çocuğun menfaatleri doğrultusunda gerekli kararı verecektir. Ancak çocuğa milli kültüre, örf ve âdete aykırı isim konulamaz. Türk Medeni Kanunu'nun 339/5 maddesine göre çocuğun adını ana ve babası koyar.
Yunanca kökenli olan Defne ismi, masumiyeti ve saf güzelliği temsil etmektedir. Güzel kokulu bir bitki olan defne ağacının yaprakları kötü enerjiyi yok ettiğine inanılır. Aynı zamanda umudun ve başarının simgesidir. Defne ismi, barındırdığı güzel anlamlar dışında Kuran-ı Kerim'in herhangi bir yerinde yer almamaktadır.
Türkiye'de Ceren ismini kullanan 74.407 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Ceren ismini kullanan 15.704 kişi bulunmaktadır.
(ﺍﺟﻢ) i. (Ar. eceme “sık ağaçlık”ın çoğul şekli ecem) Sık ağaçlık, orman, vahşî hayvan yatağı: Olsa ger tab'-ı nebâtâta mürebbî gazabın / Gürbe-i bîd ola bâzû-şiken-i şîr-i ecem (Nef'î). Kuvvet-dih-i hayl-i zuafâ olsa nüfûzu / Âhû-bereyi hâmî-i şîr-i ecem eyler (Yenişehirli Avnî'den).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri