Bu itibarla, gerekli fıtri donanımı haiz, liyakatli bayanların devlet başkanlığı da dahil olmak üzere üst düzey yönetimde görev almalarında dini açıdan bir sakınca bulunmamaktadır.
Valiler, doğrudan cumhurbaşkanı tarafından, cumhurbaşkanı kararı ile atanırlar. Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır. Cumhuriyet tarihinde bugüne kadar sekiz kadın vali atanmıştır. 1991-1995 yılları arasında Muğla valiliği yapan Lale Aytaman vali olarak atanan ilk kadın olmuştur.
Erkek ve kadın adayların savcı olma şartlarında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, bir hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra Adli Yargı Sınavı'nda başarılı olan ve eğitim ile stajını başarıyla tamamlayan her erkek ile kadın aday savcı olabilmektedir.
Kadın özgürce doğar ve erkeklerin sahip oldukları haklar kadınlara da verilmelidir. Yani kadın ve erkek eşit haklara sahiptir. Kadının özgürlük, mülkiyet ve güvenlik hakkı bulunmaktadır. Bu hak kadın ve erkek için eşit haklardan birisidir.
Evet, böyle bir Hadis-i Şerif vardır: "İşlerini bir kadına bırakan topluluk asla felah bulamaz." (Buhârî, Meğâzî, 82, Fiten, 18; Tirmizî, Fiten, 75; Nesaî, Kudât, 8; Ahmed b. Hanbel, V/43, 51, 38, 47). Hanefilere göre, kadının mâlî konularda hâkimlik yapması caizdir.
İlgili 16 soru bulundu
Hakim Savcı,avukat,müdür,mübaşir,yazı işleri memuru… bu ünvanları cinsiyetlerinden bağımsız olarak alırlar.Yaptıkları işin de cinsiyetleri ile ilişkisi yoktur.
Allah Rasûlü (s.) buyurdu ki: "Bir kadına, yanında kendisiyle evlenmesi yasak olan akrabalardan biri olmaksızın bir gün veya daha uzun süren bir yolculuk helâl olmaz." 998 (Söz konusu hadis şu yollarla da rivayet edilmiştir) a) İbrahim b. Merzûk, Ebû 'Amir, İbn Ebî Zi'b, el-Makburî, Ebû Hüreyre (r.).
Bu itibarla, gerekli fıtri donanımı haiz, liyakatli bayanların devlet başkanlığı da dahil olmak üzere üst düzey yönetimde görev almalarında dini açıdan bir sakınca bulunmamaktadır.
Kadınların evde çalışması veya dışarda kadınlar arasında çalışması caizdir.
İslamî inanca göre, kadın-erkek bütün fertler gerek görev ve sorumlulukları gerekse hak ve ödevleri bakımından eşit yaratılmıştır. Bu eşitlik bir bütünü tamamlayan parçalar mesabesindedir. Aile içerisinde, kadının görev ve sorumlulukları ayrı; erkeğin görev ve sorumlukları ayrıdır.
Mardin'de görev yapan Cumhuriyet Savcısı Erhan Birol, Muğla'nın Yatağan ilçesine son yayımlanan HSK yaz kararnamesi ile başsavcı olarak atandı. 28 yaşındaki Birol, böylece Türkiye'nin en genç başsavcısı oldu.
madde 46- Karı-koca, ikinci derece dahil kan ve sıhrî hısımlar bir mahkemenin aynı dairesinde görev yapamazlar.
Kadınlar; Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.
Sadece başlangıçta “Vali Bey” diyenler oluyordu, ama sonra “Vali Hanım” olağan bir hitap oldu.
Lale Aytaman (d. 11 Haziran 1944, İstanbul), Türk bürokrat ve siyasetçi. Türkiye'nin ilk kadın valisi olarak 1991-1995 yılları arasında Muğla'da görev yapmıştır.
1991-1995 yıllarında Muğla Valiliği görevinde bulunan ve Türkiye'nin ilk kadın Valisi Lale Aytaman, Muğla Valisi Orhan Tavlı'yı ziyaret etti.
“Allah sizden; kadınlara karşı iyi ve hayırlı olmanızı ister; çünkü onlar, sizin analarınız, kızlarınız veya teyzelerinizdir." “Sizin hayırlınız, eşine hayırlı olandır. Ben de eşime karşı sizin en hayırlınızın. Kadınlara ancak iyi insanlar iyi davranır; onlara karşı ancak kötü kişiler, ihanet eder.”
İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir olgudur. otoritesi tarafından sınırlandırılması üzerinde durulacaktır. ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Manu Kanunnâmesi'ne göre kadının vazifeleri çocuk doğurmak, yetiştirmek ve ev işlerine bakmaktır. Kadın kendi başına buyruk olmamalı, babasının, evlendikten sonra da kocasının sözünden çıkmamalı, dul kalınca ise oğluna itaat etmelidir (Sharma, s. 100-101).
Peygamber döneminde kadınların çobanlık, dericilik, tarım, örmecilik, eğiricilik, dokumacılık, terzilik, ticaret, sağlık hizmetleri, sütannelik ve kuaförlük gibi başlıca meslekleri yaptığı ve Hz. Peygamber'in de kadınları bu yönde teşvik ettiği bilgisi rivayetlerde mevcuttur.
Kadınlar oy kullanamaz veya önemli siyasi konumlara getirilemez. 2011 yılında ise Kral Abdullah 2015 yılında kadınların seçimlerde oy kullanabileceğini ve kralın danışma konseyinde yer alabileceklerini açıkladı.
Ancak kadınlardan oluşan bir grup içinde olması tavsiye edilir (Şirbînî, Muğni'l-muhtac, 2/216; Desûkî, Hâşiye, 2/9-10). Bu itibarla, Hanefî mezhebine göre, evli bir kadının kendisiyle birlikte gideceği bir mahremi yoksa hacca gitmesi uygun değildir.
Birgün'den Mustafa Bildirci'nin haberine göre, Diyanet TV'de kendisine sorulan “Kadınlar yalnız yolculuk edebilir mi” sorusuna Sayar, şöyle cevap verdi: “Hanımefendilerin, eğer yanlarında oğlu, kocası gibi bir mahremi yoksa İslami ölçülere göre 90 kilometre ve daha fazla bir sefer mesafesine yalnız gitmeleri caiz, ...
İlahiyatçı Nurettin Yıldız, "kadınların da araba kullanabileceğini", ancak bunun sınırının "90 kilometre" olduğunu söyledi. Yıldız, kadınların araba sürmesinin "ahlaki sıkıntı" yaratabileceğini öne sürerek, kadınların "yanlarında mahremleri olmadan" 90 kilometreden fazla araba kullanmalarının haram olduğunu savundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri