Dilimize Arapçadan geçmiş olan itiyat kelimesi ''avd'' kökünden türetilmiştir. Avd, bir yere geri dönmek ve bir şeye yeniden başlamak anlamına gelirken itiyat kelimesinin sözlük anlamı alışkanlıktır. Kelime, Osmanlıca kaleme alınmış bazı metinlerde gelenek, töre ve adet manasında da kullanılır.
Bir işi kolaylıkla yapma hususunda alışkanlık kazanma anlamında ahlâk terimi.
İTİYAT KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIMI
- Kâğıtlarını kendi eliyle aharlayıp terbiye etmek itiyadında idi.
Arapça kökenli olan itiyad kelimesinin TDK'ya göre karşılığı alışkanlıktır. Alışma durumu veya alışkanlık anlamına sahiptir.
İtaat, prensip olarak emir veya yasaklara uymaktır. İtaat, bir otoritenin isteklerine boyun eğmek, bir emre uymak, bir talebi yerine getirmek veya yasaklanan bir şeyi terk etmektir.
İlgili 33 soru bulundu
Mu'tezile âlimlerine göre Allah'a itaat etmek O'nun murat ettiğine uymak anlamına gelir. Allah, adaleti gereği küfür veya günahları değil sadece iyi fiilleri dilemektedir. Böylece Mu'tezile âlimleri, Allah'ın iradesiyle emri arasında fark görmeyerek bu ikisini aynı kabul etmektedir.
İbadet; “itaat etmek, boyun eğmek, kulluk etmek, tevazu göstermek, ilah edinmek” anlamına gelir. Dinî bir terim olarak ise; “Fiil ve niyete bağlı olarak yapılmasında sevap olan ve Allah'a tazim ve yakınlık ifade eden şuurlu itaat” demektir.
Bir askerî ihtiyat, ihtiyat düzeni veya basitçe ihtiyat, muharebeye ilk başta katılmayan bir grup askerî personel veya birliklerdir.
İtiyadi Suçlar
Aynı harektIerin yinelenmesi ve bu yinelenmelerin failde al ış- kanlığı gösterecek sayıda olmasıyla meydana gelen suçlara itiyadi suç denir. İtiyadi suçları, diğer birden fazla hareketli suçlardan ayıran husus, bu suçu meydana getiren hareketin ayn ı türden ol- masıdır.
İradî fiilleri gerçekleştirmeyi sağlayan yetenek ve güç anlamında bir terim. Allah'ın kulunu bir işi yapma veya yapmama hususunda yükümlü tutması anlamında terim.
İtiyadi suçu, suç sayılan fiilin belirli bir zaman dilimi içerisinde birçok kez işlenmesidir. Suç sayılan fiilin bir kere işlenmesi itiyadi suç sayılabilmesi için yeterli değildir. İtiyadi suçlar basit itiyadi suçlar ve nitelikli itiyadi suçlar olmak üzere iki çeşittir.
Kelime Anlamı: Müphem kelimesi, anlaşılması zor, belirsiz veya açık olmayan bir şeyi ifade eder. Genellikle net olmayan veya anlamı belirsiz olan bir konuyu tanımlamak için kullanılır. Kökeni: "Müphem" kelimesi Arapça kökenlidir.
"İltimâs" kelimesinden türetilmiştir ve "ayırt etme, özel muamelede bulunma" anlamına gelir. Türkçedeki kullanımıyla iltimas, kişinin başkalarına özel muamelede bulunma veya ayrıcalık tanıma eylemini ifade eder.
Dilimize Arapçadan geçen telakki kelimesi, lika sözcüğünden türetilmiştir. Lika karşılaşmak, kavuşmak ve görüşmek anlamına gelirken, telakki kelimesinin sözlük anlamı görüş ve fikirdir. Telakki etmek ise bir şeyi öyle kabul etmek, öyle saymak anlamında kullanılır.
Savaşta yapılan çarpışmalardan her biri. Güçlü tartışma.
TDK (2006) alışkanlığı “İç ve dış etkilerle hep aynı biçimde gerçekleşmesi sonu- cu beliren şartlanmış davranış” olarak tanımlarken, Güney (1998) “canlı bir varlığın tekrarlanan bir etkiyle edindiği tutum veya öğrenme sonucu otomatik olarak yapılan davranışlar” olarak açıklamıştır.
Yüz Kızartıcı Suçların Memuriyete Etkisi
Yüz kızartıcı suçlar olarak da nitelenen memuriyete engel suçlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 48/5'te sınırlı sayıda düzenlenmiştir. Sayılan suçlar şu şekildedir; Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar.
1 Tekerrür, daha önceden işlemiş olduğu bir suçtan dolayı kesin bir hükümle mahkûm olmuş bir kimsenin, bu mahkûmiyetin kesinleş mesinden sonra kanunda öngörülen süre geçmeden yeni bir suçu işle mesi halidir.2 Burada ikinci suçu işleyen şahsa mükerrir denir. Müker ririn karşıtı, ilk suçlu terimidir.
Hareket ile meydana gelen hukuka aykırı sonucun birden sona ermeyip zaman için‐ de devam etmesi ve bu devamlılığın failin iradi bir davranışına bağlı olması halinde mütemadi suçtan söz edilmektedir.
Aşırı olmama, ne çok fazla ne çok az, tam gerektiği kadar olma, orta hâlde bulunma, ölçülü, dengeli ve soğukkanlı olma anlamlarını ifade etmek için itidal kelimesi kullanılır. Şiddet ve heyecandan uzak, davranışlarında dengeli olan kişi de mutedil olarak isimlendirilir.
Muhayyile TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit muhayille kelimesi adına, 'Hayal gücü' kelime grubu olarak ön plana çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir konu hakkında yaratmış olduğu fikir ve düşünceler bütünü olarak da ifade etmek mümkün.
İhtiyat ilkesi, bir faaliyetin çevre açısından olumsuz neticeler doğuracağı konusunda ciddi bir şüphenin var olması halinde bilimsel bir kanıtın ortaya çıkışı beklenmeden önleyici tedbirlerin alınmasını öngörmektedir. İhtiyat ilkesinin ortaya çıkmasındaki en önemli etken bilimsel belirsizliktir.
Kim Peygambere itaat ederse, muhakkak Allah'a itaat etmiş olur. Kim de yüz çevirirse, bu seni üzmesin. Zira seni onlara koruyucu ve gözetici göndermedik (ancak tebliğ için gönderdik). Kim o Allah'ın elçisine itaat ederse, muhakkak Allah'a itaat etmiş demektir.
Kur'an'da itaat, yerme ve övme ifadesi olarak kullanılmaktadır. Bu bağlamda, Allah'a, peygamberlerine ve emir sahiplerine itaat edilmesi emredilmiş, bu emre uyanlar övülmüş isyan edenler ise yerilmiştir.
Peygamber (asm), Allah'ın elçisidir. Elçi demek onu gönderenin emirlerini tebliğ eden kimse demektir. Bu sebeple, peygambere itaat etmek gerçekte Allah'a itaat etmek demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri