Dünya arzusu ve şehvet hisleri ile dolup taşan kimseler için yalnızca bu duyguları tahrik eden sesler haramdır. Vakitlerinin çoğunu buna veren, meşguliyeti âdet haline getiren kimse için mekruhtur. Allah sevgisi ile dolup taşan, duyduğu güzel ses kendisinde yalnızca güzel sıfatları tahrik eden kimse için müstehaptır.
Dinimiz çalgıyı kesinlikle haram etmiştir. Müzik, kâfir olan nefsimizin gıdasıdır, ruhumuzun zehridir. Aşağıda vesikaları vardır, açıkça, (Kalbde nifak hâsıl eder, ruhun zehridir) deniyor. Kalbin ve ruhun gıdası ibadet etmektir, Allahü teâlâyı ve onun sevdiklerini sevmektir.
İslam'da hem çalgı çalmak hem de müzik dinlemek Kur'an'da dolaylı olarak hadislerde ise açıkça yasaklanmıştır.
İslam'a göre haramı övmeyen, dini ve ahlaki değerler ile çatışmayan, günaha girmeyi sempatik göstermeyen ve her şeyden önemlisi Allah'tan ve İslam'dan uzaklaştırmayan müziklerin dinlenmesi günah değildir.
Müziğin kendisi bizatihi haram değildir. Kur'an-ı Kerim'de ve sahih sünnette müzikle meşgul olmayı veya bir müzik parçasını dinlemeyi yasaklayan bir emir yoktur. Hz. Peygamber'in bayramda eğlenip müzik aletleri çalan kişilere engel olmadığı biliniyor.
İlgili 38 soru bulundu
Özet olarak, kişi de nefsanî zevk veya ümitsizlik (Batsın bu dünya gibi) aşılayan müzikler helâl olmadığı anlaşılmaktadır.
Hac süresinin 30. Mü'minün süresinin 3. Lokman süresinin 6. Ayetleri gınanın (şarkı) haram olduğuna delalet eden ayetlerden bir kaçıdır. Bu ayetlerde var olan "kavl-i zur", "lehiv", ve "lagıv" kelimelerinin tefsirinde imamlar (a.s.) şöyle buyurmuşlar: bu kelimelerden maksat; gına (şarkı) dır.
Kadın sesi hâlâ İslâm toplumlarında problem olarak devam eden fakat çözüm getirilmemiş olan aktüel bir konudur. İslâm topraklarında problem olarak devam eden bu konu, tahrik unsurları taşıdığından dolayı kadın sesini erkeğin dinlemesinin haram olarak kabul edilmesidir.
Dinimiz müzik konusu ile alakalı detaylı ve özel hükümler koymaktansa genel ilke ve amaçları belirleyerek bu duruma güzel bir izaha vermektedir. İslamiyet'in ilke ve esaslarına ters düşmeyecek, günaha zemin oluşturmayacak ve haramı teşvik etmeyecek müzikleri dinlemekte mahsur yoktur.
Sigara, habis olduğu ve çok sayıda zarar içerdiği için haramdır. Allah Teâlâ, kullarına sadece temiz yiyecek ve içecekleri helâl kılmış; pis şeyleri haram kılmıştır. 8 Sigara bütün çeşitleriyle, temiz şeylerden değil, aksine pis şeylerdendir. Aynı şekilde bütün sarhoş ediciler de pis şeylerdendir.
Musikiyi kötüleyen ve şeytanın oyuncağı olarak gösteren hadisler, İslam inancına ve hükümlerine aykırı olan, hayvani aşk ve şeytanın amacı olan ve şehevi arzularla kalbi harekete geçiren müzik çeşitleri hakkındadır.
Hatipoğlu bu soruya "Duş alırken müzik dinlemek günah değil. Sizi rahatsız etmeyen şey İslam'ı da rahatsız etmez. Duş alırken mutlaka Kelime-i Şehadet getir, abdestini al" yanıtını verdi.
Düğünlerde yapılan çalgıcılıktan kazanılan para haram mıdır? Temel kural şudur: Haram bir işten kazanılan para da haram olur. Buna göre de düğünde müzik çalarak para kazanmayı ele alabiliriz.
Gitar ve sâir çalgılar, kendi başlarına mubahtırlar. Fakat çalgı âletlerini içkili oyunlar için ve ahlâk dışı sözlerin müziği olarak harama vesîle olacak ve ahlâksız eğlencelerin âleti olacak biçimde kullanmak şüphesiz haramdır.
“Lokman Suresi 6. ayet bu husus için (yani müzik için) indirildi!” (3) Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Dünyada da, ahirette de lanetlenmiş iki ses vardır!
Hanefî mezhebine göre mûsıkî icrâsı ve bunu dinlemek haramdır. Bu hüküm, değnek ve çubuğun bir yere âhenkli bir şekilde vurulmasını dahi içine almakta ve haram saymaktadır.
Müzik dinlemek gece rutininizin bir parçası haline gelirse, müziğin uyku üzerindeki olumlu etkileri çoğalabilir. Müzik sadece sizi sakinleştirmeye ve rahatlatmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yatmadan hemen önce müzik dinlemenin rutinleşmiş olması, vücudunuza dinlenme zamanının geldiğinin sinyalini de verir.
Kadının sesinin ve musikinin haram olduğuna dair sahih ve kesin bir delil (dinî açıklama) yoktur. Kadın olsun erkek olsun müzik icra ettiğinde bunu dinleyenler kendilerine bakmalıdırlar; kötü, olumsuz bir etkilenme bulunmadıkça dinlemelerinde sakınca yoktur.
Doğrulanmış Cevap. Cevap: Böyle bir şey yoktur. Cenazeden sonra müzik dinlemek ölen kişiye saygı olarak bir süre müzik dinlememeliyiz veya şarkı açmamalıyız cenaze gömülürken falan ama 40 gün içinde şarkı radyo dinlenmez kelimesini dersek bu doğru olmaz.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi. "Fakihlerin büyük çoğunluğuna göre Müslüman kadınların birbirlerine karşı avret sınırı diz ile göbek arasıdır. Tedavi başta olmak üzere meşru bir mazeret olmaksızın birbirlerinin diz ile göbek arasına bakmaları caiz değildir.
Cevap: Yatak odasında veya yatakta cenabetli olmadığı takdirde Kur'an okumak caizdir. Kur'an-ı abdestli olarak okuyabilir.
Kadının yabancı erkeklerin yanında Kur'an okumaları caiz görülmemiştir. Ama cenaze gibi durumlarda insan bu gibi şeylere dikkat edemeyebiliyor. Tövbe etmeniz durumunda affedilmeniz umulur. İslamiyet kişiyi fitne ve fesada sürükleyen görüntü, davranış ve hallere karşı koruyucu tedbirler alır.
Bedîüzzaman'ın müzikle ilgili görüşlerini açmak gerekirse: - Ulvî hüzünleri ve Rabbanî aşkları canlandıran müzik menduptur, helâldir, dinlenir. - Yetîmâne hüzünleri ve nefsanî şehevatı tahrik eden müzik haramdır, dinlenmez. Eğer dinleyende yetîmâne hüzünler veya şehevî hisler uyandırıyorsa, haramdır.
Değerli Kardeşimiz;
Kur'ân okunurken dinlemek farzdır. Dolayısıyla sözsüz dahi olsa müzik, dinlemeye engel teşkil edeceğinden okuyanın veya dinleyenin bunu terk etmesi ve sadece kıraate odaklanması gerekir. Kur'ân'a hürmet noktasından bakıldığında da bu durumun uygun olmadığı açıktır.
“Her türlü teganni, yani çalgı ile şarkı söylemek ve dinlemek haramdır. Ansızın işitir ve oradan kaçarsa günah olmaz. Günah olmayan şeyleri böyle olmayan seslerle dinlemek caiz olur. İlim, ahlak bulunan şiir yazmak, söylemek caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri