Bu anlam ilişkilerinden en önemlisi ise kar kelimesi için zıt anlamdır. Hava olayı olarak kullanılan kar kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır.
Kâr kelimesinin zıt anlamlısı tam tersi kaybedilen bir kazanç anlamında kullanılan zarar kelimesidir.
Yağmur kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır. Her kelimenin zıt anlamlısı olmayacağı için bu kelimenin de zıt anlamlısı yoktur.
Türkçede bulunan her kelimenin eş anlamlı en az bir kelimesi vardır. Yağmur kelimesinin ise birden fazla eş anlamlısı bulunur. Bereket, yağış ve rahmet yağmur yerine kullanılabilecek anlamdaş sözcüklerdir.
Kırmızı ışığın dalgaboyu 630-760 nanometre civarındadır. Kırmızı en düşük frekanslı renktir. Kırmızının altındaki frekanslara kızılötesi (infrared ya da infraruj) denir. Karşıt rengi mavidir.
İlgili 15 soru bulundu
Aynı şekilde sarı ve mor renkler de zıt renkler olarak ifade edilir.
Sarı rengin zıttı Mavi'dir, Turuncu rengin zıttı Mor'dur ve Kırmızı rengin zıttı Yeşil'dir.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz. Mesela en basit şekilde iki tane örnek verelim. kelimelerde yeni ve eski var.
Zıt kelimeler sadece anlam bakımından birbiri ile çelişen kelimelerdir, olumlu anlamı olan bir kelimenin olumsuz anlamı zıt anlamlı kelime olarak sayılamaz. Örneğin; alçalmak kelimesinin olumsuzu olan alçalmamak zıt anlamlı olarak adlandırılamaz. Alçalmak kelimesinin zıt anlamlısı ise yükselmektir.
Doğal kelimesi doğaya uygun olan, doğada karşılaşıldığı gibi manalarına gelmektedir. Bu durumda doğal sözcüğünün zıt anlamlısı ise yapay veya sunidir.
Bulutlarda meydana gelen fizikten işlem ile birlikte ortaya çıkan ve dökülen su, yağmur olarak ifade edilmektedir. Bu doğrultuda aynı anlama ile birlikte yağış ve bereket ya da rahmet kelimeleri eş anlamlı şekilde değerlendirilir. Yağmur Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir?
Borç kelimesine karşılık olarak gelen zıt anlamlı sözcük alacaklı kelimesidir.
Kış zıt anlamlısı olan kelime yazdır. Yaz da bir mevsimi ifade etmektedir. Kış ne kadar soğuk ise yaz mevsimi de o kadar sıcak güneşlenme sürelerinin daha uzun olduğu zamanları göstermektedir. Kışın kelimesi soğuk ve kar yağışını temsil ettiğinden zıt anlamı olan kelimeler arasında en belirgin olanı yaz kelimesidir.
Bu bilgilere göre kara kelimesinin zıt anlamlısı aktır. Eş anlamlısı olan siyah kelimesinin zıt anlamlısı da beyaz olur.
Kâr kelimesin altı farklı eş anlamı bulunmaktadır. Bunlar; çıkar, fayda, getiri, iş, kazanç ve yarar kelimeleridir.
Ak kelimesinin zıt anlamlısı, kelimenin kendisi kadar çok sık kullanılmaktadır. Bununla beraber ak kelimesinin zıt anlamlısı; karadır. Ak ile kara kelimeleri birbirinin zıt anlamlısı olarak belirtilmiştir.
Çift kelimesinin zıt anlamlısının karşılığı tek kelimesidir.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
Zıt anlamlı kelimelerin, birbirinin tam tersi anlamlara sahip olduğunu belirtmek gerekir. Eş anlamlar ise; farklı kelimelerin aynı anlama gelmesine denir.
Karşıt anlamlı kelimeler olarak da bilinen zıt anlamlı kelimeler yazılışı ve anlamı bakımından birbirinden farklıdır. Anlamca birbirinin karşıtı olan kelimelere denir.
Küçük kelimesinin zıt anlamlısı büyük kelimesidir.
Yok kelimesinin zıt anlamlısı Var olarak kabul edilmektedir. Yok kelimesinin karşıt anlamı olan durumlarda Var sözcüğü kullanılır.
Beyaz kelimesinin yalnızca bir tane zıt anlamı bulunur. Beyaz kelimesinin zıt anlamı ise siyah sözcüğüdür. Siyah sözcüğü, dilimizde çok sık kullanılan kelimeler içerisinde yer alır. Beyaz ile siyah kelimeleri birbirinin zıt anlamı olarak belirtilmiştir.
Kırmızılar, sarılar, turuncular ve bej/krem renkleri sıcak renkler grubundayken maviler, yeşiller ve griler soğuk renkler grubundadır.
Renklerin zıttı olmaz aslında ama koyuysa açığa yakın gri, açıksa koyuya yakın gri; hatta siyah.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri