İslam'a hizmet eden, insanlığa faydalı olan, ahlakî değerlere teşvik eden ve gayrimeşru unsurları barındırmayan dizileri yapmakta ve seyretmekte bir sakınca yoktur.
Yarışmalarda elde edilecek ödülleri almak caiz midir? İki veya daha fazla kişinin aralarında doğrudan veya dolaylı olarak anlaşma sûretiyle bir tarafın kazanacağı, diğer tarafın kaybedeceği şansa dayalı her türlü oyun, kumar kapsamında olup haramdır.
Tiyatroda bulunmak, oynamak günah mıdır? Bulunduğumuz tiyatronun konusuna, oynanan rollerdeki kişilere, o esnadaki farz olan görevlerimizin ihmal edilip edilmemesine göre değişebilir bu durum. Ama prensip olarak tiyatro haram değildir.
Bir Müslüman, aksine bir zaruret bulunmadıkça ancak kendine yakışan, dinine ve ahlakına aykırı olmayan rollere girer ve temsiller yapar. İnsanları irşad, yanlış inanç, kanaat ve yönelişleri ıslah (tashih) için bir temsil yapılıyorsa ve bu temsil içinde kötü olanı da temsil etmek gerekiyorsa, bu da caiz olur.
Namaz ve ibadetlere engel olmamak ve harama girmemek şartıyla oyun oynamak caizdir.
İlgili 21 soru bulundu
Buna göre şans faktörüne dayalı olan piyango, toto, loto, iddia, müşterek bahis, ganyan gibi tertip ve oyunlar da kumardır ve haramdır. Bu tür oyunların hâsılatından bazı kuruluş ve hayır kurumlarının yararlanması, onları meşru hale getirmez ve haramlık hükmünü değiştirmez.
Söz konusu hadisin tercümesi şöyledir: “Üçü hariç, hiçbir oyun / eğlence övülmez. Bunlar, kişinin atını eğitmesi, eşiyle oynayıp eğlenmesi, ok ve mızrak atmasıdır.”
Nikahsız el ele tutuşmak haramdır. Dudaktan yanaktan öpmek de günahtır. Zinaya girmez. Ama günahtır.
Meşhur olmak için değil de hizmet için bir şeyler yapan kimse, işi gereği meşhur olursa, şöhreti kötüye kullanmadıkça bunun sakıncası yoktur. Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Ünlü ilahiyatçı Nihat Hatipoğlu, yöneltilen bir soru üzerine oyunculuk yapmanın dinen bir sakıncası olmadığını belirterek "Ahlak dışı sahnelerde oynamak caiz değildir" dedi.
buyurarak harama bakmayı, zinaya götüren fiillerden olduğu için caiz olmadığını belirtmiştir. Bu itibarla, erkek veya kadının, birbirlerini tahrik edici hal ve hareketlerde bulunmaktan kaçınmaları gerekir.
Öncelikle dinlenen müziğin dinen haram sayılan müziklerden olmaması gerekir. Aksi takdirde böyle konsere gitmek caiz olmaz. Ayrıca konser veren kadın ise erkeğin dinlemesi caiz olmaz.
İnternet, radyo, TV ve filmler, iyi insanlar tarafından hazırlanır, Allahü teâlânın razı olduğu şeyleri bildirir, İslamiyet'in önemini, ahlak, ticaret, sanat, fabrikaların çalışması, tarihi olaylar gibi din ve dünya bilgileri verirse, bunları seyretmek ve dinlemek günah olmaz.
Sosyal medya platformlarında içerik üretenlerin; suç unsuru barındıran, kul ve kamu haklarını ihlal eden, özel halleri ve mahrem bilgileri ortaya koyan yayınlar üzerinden kazanç elde etmesi caiz değildir.
sorusunu yanıtlamamız gerekirse eğer, oyunculuk duygusal zekaya bağlı, yoğun olarak fizyolojik dayanıklılık gerektiren zor bir meslektir. Jest ve mimik çalışmaları, ses eğitimi, metin okumaları, dans eğitimi… vb eğitimleri almak zorundasınız. Ancak tüm zorluğuna rağmen oyunculuk keyifli ve eğlenceli bir meslektir.
Kişi çıplak resmini ifşa ediyorsa, kişinin fikrine saygı duymakla birlikte bunun dinen doğru olmadığını söyleyebiliriz. Kişi normal bir fotoğrafını isteyerek paylaşmışsa bir sıkıntı yoktur. Kişi özgürdür ama bir şekilde mahremiyetine dinen dikkat etmelidir. Haram ve helal sanal ortamda da geçerlidir.
İnsanı en güzel bir şekilde yaratan Yüce Allah, onun makul ve mutedil ölçüler içerisinde süslenmesine, güzel görünmesine ve güzelliklerini korumasına izin vermiştir. Kur'an-ı Kerim'de, iyi ve güzel şeylerin helal, kötü ve çirkin şeylerin ise haram olduğu bildirilmektedir (Mâide 5/4-5).
TCK m.227/2'ye göre, “Bir kimseyi fuhşa teşvik eden, bunun yolunu kolaylaştıran ya da fuhuş için aracılık eden veya yer temin eden kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis ve üçbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Değerli kardeşimiz, Bir erkek ve kadının nikahsız olarak ellerinin birbirine değmesi ve yalnız kalmaları da caiz değildir. Mahrem olmayan kadına bakmak haram olduğuna göre, onlara dokunmak veya tokalaşmak mutlaka haramdır.
(El ele tutuşma, öpme) Bunların hiçbiri hukuken zina sayılmaz ama bugünkü hukukta zina için evlilik birliğinde sadakatsizliğin karineleri (delilleri) olabilirler. Ama doğrudan doğruya zina değildir. İslam hukukunda zina denince evli olmasa bile evlilik dışı ilişkiye giren zina yapmış denir.
Zinanın söz konusu olabilmesi için eşlerden birinin bir başkasıyla cinsel ilişkiye girmesi gerekmektedir. Sarılmak, öpmek zina sayılmaz ancak teşebbüs aşamasında kalan zinadan bahsedebilmek adına ispat kolaylığı sağlar.
Tavla kumarın bir çeşididir ve kumarın haramlığında şüphe yoktur. Çünkü Resulullah (s.a.s) "Kim arkadaşına; gel kumar oynayalım dese (de oynamasa, bu sözüne kefaret olmak üzere) sadaka versin." buyurmuştur (Buharî, Edeb, 74; Müslim, Eyman, 4; Ebû Davûd, Eyman, 3).
Futbol maçı izlemek de caizdir.
Parasız Okey Oynamak Günah Mı? Her türlü taş ve kağıt oyununun haram olup olmama kriteri, kumar maksadıyla oynanıp oynanmamasına bağlıdır. Bir oyun kumar şeklinde oynanıyorsa kesinlikle haramdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri